Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összeállította és szerkesztette: dr. Borsos Terézia FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM: Egészséges utódokért Dr. Czeizel Endre, NEFI ismeretterjesztő szórólapok,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összeállította és szerkesztette: dr. Borsos Terézia FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM: Egészséges utódokért Dr. Czeizel Endre, NEFI ismeretterjesztő szórólapok,"— Előadás másolata:

1 Összeállította és szerkesztette: dr. Borsos Terézia FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM: Egészséges utódokért Dr. Czeizel Endre, NEFI ismeretterjesztő szórólapok, Újszülöttről új szülőknek Dr. Ádám Borbála, Védőnő c. szakfolyóirat, Mindennapi egészségünk: Diana Austin, Hilary Bower, Jackie Creswell, Tor Davies, Tessa Thomas, Juliet Walker, Belinda Whitworth Klikk

2 Előszó: Napjainkban szerte a világon sokat vitatkoznak a család megváltozott szerepéről és feladatairól; a családon belül nő és férfi viszonyáról; a nemzedékek közötti kapcsolatok lazulásáról. A vitákban hol burkoltan, hol nyíltan, de mindig megfogalmazódik, hogy a család semmi mással nem helyettesíthető emberi értékeket képvisel.

3 A társadalmak fejlődésében a család mindig a legmeghatározóbb magja volt a közösségi életnek és az marad a jövőben is.

4 A család intézménye lényegesen több, mint egy férfi és egy nő találkozása, évekre vagy évtizedekre szóló társulása. A család nyújtja elsősorban a kiegyensúlyozott emberi létezéshez nélkülözhetetlen kötődést, a valahová tartozást.

5 Kötelességeket is jelent, lemondást és alkalmazkodást, felelősséget és gondokat. Gyermeket nevelni nemcsak annyit jelent, mint formálni egy belőlünk sarjadt és mégis önálló lény személyiségét, többet is ennél, saját személyiségünk kiteljesedését, életünk folytatódását gyermekeinkben.

6 „Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, Ki őriz belőlünk egy foszlányt, min nap fényéből a Tejút.” (József Attila)

7 Vita témája ma is, hol kezdődik az élet: a fogantatásnál, vagy a születésnél. Testileg és lelkileg egészséges utód születésénél nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen családban születik a gyermek, tehát már a párválasztás is meghatározó.

8 De igazából a földön köttetnek, a földön éljük meg őket, a földön élvezzük, vagy érezzük olykor­olykor terhesnek. Nem csupán mennyei ügy ez, hanem földi, mint minden más földi dolog. A házasságok, ha az égben köttetnek is, a földön mennek tönkre, vagy itt kell őket tervezni.

9 Minden új kapcsolat az előző felbomlásával kezdődik. A (le)válással. Már az első szerelem is. A szülőről való leválással. Minden együttjárás, együttélés nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerjük magunkat, visszajelzést, kritikát kapjunk arról, hogyan viselkedünk a különböző párkapcsolati szituációkban.

10 Pszichológusok szerint a mai válások javarészének oka, hogy amikor párt választunk, rendszerint azzal szeretünk együtt lenni, aki ugyanazokat a tulajdonságokat értékeli bennünk, mint amit jómagunk is fontosnak tartunk. Aki nem okoz konfliktusokat azzal, hogy naponta tükröt tart nekünk, és szembesít a hibáinkkal.

11 Ha kapcsolatuk kezdetén valóban nem is látnak kifogásolnivalót a másikban, évek, évtizedek múlva óhatatlanul észreveszik ezeket. Két veszély is leselkedik ilyenkor a házaspárra.

12 Ha valamelyikük ekkor „menet közben” vált, és megjelenik az eddig szokatlan kritikus hang, lehet, hogy a másik fél ezt támadásnak, elhidegülésnek, a kapcsolat megromlásának értékeli, és eszerint reagál, ami tényleg megronthatja a kapcsolatot.

13 Amikor a pár úgy köt házasságot, hogy az együttjárás időszakában bár látják egymás hibáit, a kapcsolatot nem akarják veszélyeztetni azzal, hogy őszinte visszajelzéseket küldenek a másik viselkedéséről. A másik változat rosszabb.

14 Az esküvő után azonban felszabadulnak a gátak, és beláthatatlan következményei lehetnek a megváltozott, eddig ismeretlen viselkedésnek. Tulajdonképpen akkor tennénk jót magunknak, ha keresnénk azokat a partnereket, akik normális, egészséges kritikával szemlélnek bennünket, és véleményüket nem is titkolják.

15 Nem kell félni a vitáktól a konfliktusoktól. Az ilyen párok folyamatosan fejlődésben tartják egymást, tovább maradnak fiatalok. Az élő kapcsolat konfliktusok keletkezésének és megoldásának folyamata.

16 A konfliktusok és azok megbeszélése, megoldásai fejlesztik, erősítik a párkapcsolatot.

17 A legnagyobb hiba, ha valaki egy konfliktusra úgy reagál, hogy azonnal keres egy másik partnert, mert azt hiszi, hogy vele konfliktus nélkül tud együtt élni. A válás konfliktus megoldási képességünk gyengeségét bizonyítja.

18 Ma már nehéz olyan partnert találni, aki egyéniségét teljesen feladva, jólfizetett rabszolgaként kiszolgálja minden igényünket, és nem mond véleményt rólunk. Ha mégis találunk ilyen partnert, vesztettünk, ártani fog saját egyéniségünknek.

19 A családtervezés a XX. század egyik legnagyobb gondolata és vívmánya. Az ember eljutott oda, hogy a családtervezésben is érvényesítse fajunk három meghatározó sajátosságát: az értelmünket tükröző tudatosságot, a közösségalkotó képességet és a felelősségtudatot.

20 A tudomány a korszerű fogamzásgátlók elterjesztésével változatos és hatékony eszközöket bocsátott a nők rendelkezésére.

21 A leendő szülők ma már megtervezhetik születendő gyermekeik számát, megválaszthatják világrajövetelük időpontját, és a legkorszerűbb módszerek, ismeretek felhasználásával arra is törekedhetnek, hogy minél egészségesebb gyermekeik születhessenek.

22 Czeiczel Endre dr. nagy szolgálatot tett a korszerű családtervezésnek, amikor könyveiben a legszélesebb közönség elé tárta egészséges utódok világrahozatalának emberi felelősségét, annak szabályozási lehetőségeit és feltételeit.

23 Az általa kidolgozott családtervezési modell igényli a leendő anyák és apák tudatos felkészülését, a születendő gyermekük iránti felelősségérzetet, és mindkettőjüktől megköveteli az egészséges életmódot az egészséges utódokért.

24 Ma már az ország minden részén működnek. Vége az 1. résznek


Letölteni ppt "Összeállította és szerkesztette: dr. Borsos Terézia FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM: Egészséges utódokért Dr. Czeizel Endre, NEFI ismeretterjesztő szórólapok,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések