Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens."— Előadás másolata:

1 Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens

2 Közjogi és magánjogi feltételrendszer Közjogi feltételrendszer: kivétellel/behozatallal kapcsolatos formalitások (EU-n belül eltörölték), engedélyezés, hatósági felügyelet, hatósági ellenőrzés stb. → közös piac szabályozása Magánjogi feltételrendszer: szerződések kikényszerítése, pereskedés, végrehajtás stb. → nemzetközi magánjog.

3 Mit jelent a nemzetközi magánjog? Nem oldja meg érdemben a kérdést. Az érdemi választ adó szabályok (ún. anyagi jogi szabályok) tagállami hatáskörben vannak (angol jog, francia jog, német jog, magyar jog stb.). Három kérdést rendez: –Hol perelhetünk? –Milyen jogot kell alkalmazni? –Az „A” országban hozott ítéletet miként lehet végrehajtani „B” országban?

4 Általános joghatóság Általános joghatóság: alperes lakóhelye/székhelye – a felperes kell „menjen” az ügy fórumához! A jogerős ítélet előtt nem tudjuk, hogy a felperes vagy az alperes álláspontja a megalapozott → quasi ártatlanság vélelme. A közösségi jog célja azon szabályok kizárása, amelyek indokolatlanul lehetővé teszik a honi felperes számára, hogy saját országában pereljen (kapcsolatszegény joghatósági okok): pl. vagyonon alapuló joghatóság (magyar, német, osztrák jog), felperes állampolgárságán alapuló joghatóság (francia jog), jelenléten alapuló joghatóság (angolszász jog) – DE ezek a nem EU-s alperesekkel szemben továbbra is alkalmazhatóak (!).

5 Különös joghatósági szabályok Szerződések → szerződés teljesítési helye Kártérítés → káresemény bekövetkeztének helye (a károkozás + kár bekövetkeztének helye) Tartásdíj → jogosult szokásos tartózkodási helye Alperesi pertársaság → követelések közötti szoros kapcsolat.

6 Kizárólagos joghatóság Közhitelű nyilvántartások: cégek, ingatlan, szabadalmak, védjegyek stb. Ingatlannal kapcsolatos dologi jogok és bérlet (!), DE kivétel: német turista szabály – ingatlan legfeljebb hat egymást követő hónapig történő magánhasználata, és a bérbeadó és a bérlő ugyanabban a tagállamban lakik.

7 Gyengébb fél védelme Biztosítási szerződések, fontos: közlekedési baleset károsultja a saját tagállamban perelheti a károkozó biztosítóját. Fogyasztói szerződések – a fogyasztó a saját tagállamában perelheti az eladót (de fordulhat az Európai Fogyasztói Központhoz is!) Munkaszerződések: a szokásos munkavégzés helye.

8 Joghatósági megállapodás A felek megállapodhatnak abban, hogy hol perelhetnek vita esetén (erre a jogvita felmerülése előtt és utána is joguk van). A kikötött bíróság joghatósága ellenkező megállapodás hiányában kizárólagos. A megállapodás csak arra vonatkozik, hogy melyik állam bíróságai járhatnak el (pl. magyar bíróságok), de nem mondja meg, hogy azon belül melyik ez a konkrét bíróság (pl. PKKB). A felek kiköthetnek választottbíróságot is.

9 Jogválasztás A felek megválaszthatják a szerződésre irányadó jogot. Bizonyos, gyengébb felet tartalmazó szerződések esetén a jogválasztás korlátozott: munkaszerződés, fogyasztói szerződések, személyfuvarozás, biztosítás. Egyebekben teljes körűen a választott jogot kell alkalmazni – ez bevett gyakorlatnak tekinthető. A felek bármelyik ország jogát választhatják, olyan országét is, amelynek semmi köze nincs az ügylethez.

10 Jogválasztás hiányában alkalmazandó jog Adásvétel – eladó Szolgáltatás nyújtása – szolgáltató Franchise szerződés – franchise-vevő Forgalmazási szerződés – forgalmazó Ingatlannal kapcsolatos szerződés – fekvési hely, DE német turista szabály Egyebekben: jellemző szolgáltatás elve

11 Szerződésen kívüli károkozás Főszabály: kár bekövetkeztének helye Közvetlenül felmerülő hátrányos következményeket kell figyelembe venni! Közös honosság (pl. két magyar karambolozik) – közös lakóhely joga.

12 Elismerés és végrehajtás Elismerés – nem igényel többlet- cselekményt, jogállapot változásának elismerése (pl. házasság bontása) → automatikus elismerés. Végrehajthatóvá nyilvánítás – az ítélet kikényszerítését igényel (pl. le kell tiltani a munkabért, el kell árverezni egy ingatlant) → külön eljárásban a bírósággal el kell ismertetni a külföldi ítéletet.

13 Az EU-n belüli rendszer előnyei Nem kell viszonosság (szemben az EU-n kívüli ítéletekkel). Meg lehet tagadni az elismerést, illetve a végrehajtást, azonban csak korlátozott esetben. Együttműködés a kézbesítés és a bizonyítás-felvétel területén.

14 Köszönöm a figyelmet! Várom kérdéseiket! Email: csongor.nagy@gmail.comcsongor.nagy@gmail.com


Letölteni ppt "Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens."

Hasonló előadás


Google Hirdetések