Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások 2015. december.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások 2015. december."— Előadás másolata:

1 Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások 2015. december 7.

2 HCV prevalencia az intravénás szerhasználók körében Jelenlegi helyzet Dr Dudás Mária: Az intravénás kábítószer-használók HIV, HCV prevalenciája a 2014-es adatgyűjtés alapján http://drogfokuszpont.hu/wp-content/uploads/dudas_tcs_2015_HIV_HCV_prevalenc.pdf

3  Csökkenő lefedettség (2013: 76,5 tű/Intrav.sz/év) A tűcsere programokban kiosztott és begyűjtött fecskendők száma Magyarországon Jelenlegi helyzet

4 Kliensek és klienskontaktok száma a magyarországi tűcsereprogramokban Jelenlegi helyzet

5 “Hagyományos” és ÚPSZ a lefoglalásokban, 2009-2014 Csesztregi Tamás. Mit rejthet ma a tasak? http://drogfokuszpont.hu/wp-content/uploads/bszki_tcs_2015_.pdf Jelenlegi helyzet

6 Eszközmegosztás

7  Hányszor használ egy tűt átlagosan Átlag: 2,91x Legtöbb: 16x

8 Javaslatok  Több nemzetközi ajánlás figyelembevételével (támogatásával) WHO Guidelines for the screening, care and treatment of persons with hepatitis C infection (2014) EASL Recommendations on treatment of hepatitis C (2015) ECDC, EMCDDA Prevention and control of infectious diseases among people who inject drugs (2011)  Dr Szabó Olga – Nyírő Gyula Kórház

9 Javaslatok - 1  Ártalomcsökkentő programok lefedettségének javítását az intravénás szerhasználathoz szükséges steril eszközökhöz, injektorokhoz való hozzáférés legális, ingyenes és megfelelő mennyiségű biztosítása elengedhetetlen a fertőzések továbbadásának megakadályozása szempontjából. Itt ki kell emelni a fecskendőn, tűn kívül az intravénás szerhasználathoz szükséges egyéb felszerelések biztosítását is (pl.: alkoholos törlőkendő, főző, szűrő, víz), mert a vizsgálatok alapján ezek megosztása is gyakori, és a fertőzések ezeken keresztül is átadhatóak. Ugyanakkor ezek a programok intergrált szolgáltatások, így a steril eszközökön túl egyéb szolgáltatásaikkal képesek segíteni a kezelésbe kerülést és támogatni a kezelésben maradást is.

10 Javaslatok - 2  Legyen lehetőség az interferonmentes kezelésre azoknál is, akik még nem kaptak semmilyen kezelést mivel az interferonmentes kezelés rövidebb ideig tart és lényegesen kevesebb mellékhatása van, így önmagában javítani tudja a kezelésben maradás illetve a kezelés sikeres elvégzését. Emelett az intravénás szerhasználók, mint a fertőzés továbbadása szempontjából kockázatos csoport az EASL ajánlása szerint prioritást kell kapjon a kezelésben, ugyanakkor interferon kezelést nem kaphatnak annak súlyos pszichés mellékhatásai (pl. depresszió, pszichózis, alvászavar) miatt, valamint mert rontja az amúgy is leromlott immunstátuszukat (a fogászati gócok, bőrtályogok súlyos szeptikus állapotot, szívbelhártya gyulladást/endocarditist okozhatnak).

11 Javaslatok - 3  Gyorsteszt és tanácsadás módszerének terjesztését, és az ehhez szükséges anyagi feltételek biztosítását az alacsonyküszöbű programokban mivel az intravénás szerhasználók egy stigmatizált, rejtőzködő csoport, így számukra a hivatalos egészségügyi intézményrendszer igénybevétele nehezebb. A szűréshez való hozzáférést javítja, ha az az adott helyi körülményekhez igazított, a kockázati csoportba tartozók igényeinek megfelelően kialakított, célzott beavatkozásként valósul meg, és a szűrést és tanácsadást elérhetik azoknál a szolgáltatóknál, amelyekkel rendszeres kapcsolatban vannak.

12 Javaslatok - 4  A kezelésbe kerülésnél ne legyen feltétel az absztinencia mivel az intravénás szerhasználók az egyik legfontosabb kockázati csoport, így elsődleges, hogy szerhasználókat is be lehessen vonni a kezelésbe. Javasoljuk, hogy ne az absztinencia, hanem a kezelés pontos betartására való képesség legyen a feltétel, azaz az aktív szerhasználóknál legyen lehetőség az egyedi elbírálásra. Különösen, hogy vizsgálatok alapján a sikeres kezelés után nagyon alacsony (1-5%) az újrafertőződés aránya. Emellett metadon programban résztvevők is kaphatnak kezelést, azaz a szerhasználat önmagában nem akadálya az előírások betartásának.

13 Javaslatok - 5  Multidiszciplináris teamek létrehozását a hepatológiai rendelésekhez kapcsolódva az intravénás szerhasználóknál kiemelten fontos eszköz lehet a kezelésbe kerüléssel kapcsolatos motiválásban illetve a kezelésben maradás esélyének növelésében, ha a folyamatot támogatja addiktológus, szociális munkás vagy sorstárs segítő/tapasztalati munkatárs, ugyanakkor a hepatológián dolgozók munkáját is könnyebbé teheti, ha szerhasználókkal foglalkozó szakember is bevonható a kezelés folyamatába.

14 Javaslatok - 6  Védőoltások biztosítása a kockázati csoportok számára a koinfekciók elkerülése érdekében fontos lehetővé tenni az intravénás szerhasználók számára elsősorban a Hepaitits A, Hepatitis B védőoltásokat valamint egyéb oltásokat, mint például a tetanusz, vagy az influenza.


Letölteni ppt "Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások 2015. december."

Hasonló előadás


Google Hirdetések