Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán."— Előadás másolata:

1 Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán

2 Költség alapú Minőség alapú Idő alapú Kvantitatív alapú Verseny

3  helyi lehetőségekre adaptált  rugalmasan működő  integrálja a cégben felhalmozott működési tudást, teljesítményinformációkat Döntéstámogató-rendszer

4 Source: Shell Global Solutions Melyik rendszer legyen?

5 AIMMS modellező környezet

6 6 AIMMS users

7 Legjobb döntésem

8 Az OptaSoft az AIMMS regionális szolgáltató partnere. Optasoft

9 Herbárium 2000 Kft. Bemutatása A Herbárium 2000 Kft. 2005 óta működik. Funkcionális élelmiszereket és étrendi-kiegészítőket gyártunk növényi magvakból- fűszer- és gyógynövényekből. Összetételük és hatóanyagaik alapján a homeopatikus és a gyógyhatású készítmények közé sorolhatók.

10 Herbárium 2000 Kft. Bemutatása

11 Az Üzememben valóban fontos a barátságos, harmonikus, családias légkör 8 -féle alaptechnológiát használnak, melyek igen egyszerűek, hagyományos fizikai-kémiai eljárásokból állnak össze. A gyártás különlegessége, hogy még zenei rezonanciákat is kapnak termékeink.

12 Herbárium 2000 Kft. Bemutatása Készítmények előállítását 5 fő végzi és az üzem adminisztrációs teendőit 4 dolgozó látja el. Ennek a kis stábnak kell megoldania: –41 -féle késztermék, –közel 60 -féle alapanyag, –20-féle segédanyag, –90 -féle csomagolóelem, –15-20 szállítópartner, –kb. 600 üzlet, –valamint a jogszabályi rendszer összehangolását.

13 Herbárium 2000 Kft. Bemutatása

14 Problémák Rendszeresen kb. 200-250 termelési elemet kell ellenőrizni, számon tartani. Ehhez az úgynevezett „kockás füzet” megoldás nem elegendő. Az excel táblázatok összekapcsolhatósága nem megoldható. A létszámbővítés a nagy adóterhek miatt pedig nem járható út.

15 Projekt célkitűzés Termeléstervezés szoftveres segítése Alapanyag-készletszint biztosítása A feldolgozás alatt álló mennyiségek követése A készáru és csomagolóanyag készlet optimalizálása Különböző mennyiségek és mértékegységek kezelése Integrált és rugalmas rendszer kiépítése

16 KKV vs. Multi, specialitások A controlling rendszer kevésbé kifinomult, részletes költségfüggvény kialakítása nem megoldható. Alacsony integráltsági szint. Kis csapat, ahol az emberi szempontok még hangsúlyosabbak, mint egy multinál. A gyors fejlődés nagyon rugalmas eszközt igényel. Komplexitás csak a folyamatból adódik, jóval alacsonyabb a szervezeti és bevezetési kockázat

17 KKV vs. Multi, specialitások

18 Megoldási javaslat A készletoptimalizálásra a klasszikus optimális rendelési nagyság képlet helyett az „egységnyi készletre eső kockázatot” minimalizáljuk. Raktárkészlet nyilvántartó szoftver szükséges. A termelési tervet a készletek és a korlátok határozzák meg. 2016. 09. 26.

19 Készletoptimalizálás célfüggvénye Kockázatok: Ha alacsony a készlet, akkor bizonyos termékek kifogyhatnak. Ha magas a készlet, akkor egyes termékek szavatossági ideje lejárhat. Határozzuk meg azt a kockázatot, amelyik elviselhető a cég számára, ez megadja a minimális és maximális „elvárt” készletet. A termelés az optimális készlet körül próbálja tartani minden egyes termék készletét.

20 Készletoptimalizálás elve

21 Termelés és beszerzés tervezés A kijelölt készletszint-tartományt figyeljük és annak alapján termelési prioritási listát készítünk. A prioritási lista és a kapacitáskorlátok alapján készül el a termelési terv. A termelési terv alapján meghatározzuk, hogy mely napokon milyen alap- és segédanyagokra van szükség. 2016. 09. 26.

22 Szoftverbemutató

23 Referenciák


Letölteni ppt "Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések