Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország szovjetizálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország szovjetizálása"— Előadás másolata:

1 Magyarország szovjetizálása
1944―1949, eseményrend

2 A régi rend lebontása Ideiglenes Nemzetgyűlés, dec. 21. → a régi kormányzóerők nélkül földosztás, március → a hagyományos uralkodó osztály (az egyházak is!) gyengítése!!! A köztársaság kikiáltása, február 1. Államosítások (bányák, üzemek) (1945―1949)

3 A szalámitaktika Szalámitaktika = a politikai ellenfelek kiszorítása a közéletből, a polgári demokrácia politikai bázisának szétzilálása Politikai manipuláció, demagógia, vádak, rágalmak, megfélemlítés Előbb-utóbb valamennyi pártot utolérte (lásd, tk o.-i ábra!)

4 A diktatúrához vezető út
Felülreprezentált (= a választási eredményét messze meghaladó mértékű) kommunista részvétel a kormányzásokban (1945 és 1947 között) Baloldali Blokk (1946. március) A kékcédulás választások 1947-ben Egyesülési (MKP+SZDP=MDP) kongresszus, június 12.

5 A diktatúra kiépítése 1. A politikai mező
A többpártrendszer felszámolása → 1949-ben már egypárti választásokat tartanak Magyar Függetlenségi Népfront, a társadalmi tagoltság álszervezete A civil szervezetek beszüntetése 1949: népköztársasági alkotmány Szovjet típusú (az önkormányzatiságot elutasító) közigazgatás: tanácsrendszer (1950)

6 A diktatúra kiépítése 2. A gazdasági átalakítás
A gazdaság államosítása (kisajátítás!) Központi tervgazdálkodás beszolgáltatási rendszer + erőszakos kollektivizálás → A mg kizsigerelése Az ország erőforrásai → Extenzív iparfejlesztés Következmények: a mg-i termelés visszaesése, süllyedő életszínvonal Tulajdonát, termelési bázisát vesztett társadalom → kiszolgáltatottság

7 A diktatúra kiépítése 2. A félelem
A tényleges támogatói bázis szűkülése → a hatalom megtartásának eszköze a terror A „rendszerellenségekkel” szembeni fellépés Kulákok, értelmiségiek, egyházak, ellenzékiek Koncepciós perek, internálások Személyi kultusz Propaganda: pl. a sematizmus a művészetben (Állami áruház, Civil a pályán stb.)

8

9


Letölteni ppt "Magyarország szovjetizálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések