Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok."— Előadás másolata:

1 E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok támogatásában Előadó: Magyar István elnök Elektronikus Számlakibocsátók Egyesülete 2010. Március 4.

2 Elektronikus Számlakibocsátók Egyesülete Cél: Az Egyesület célja fórumot biztosítani a számlakezeléssel kapcsolatos technológiai és jogi megoldások megismerésére, és közös javaslatok kidolgozására az alábbi fő területekre fókuszálva: papíralapon kibocsátott számlák elektronikus archiválása; elektronikus számlakezelés; papíralapú dokumentumok hiteles archiválása elektronikus archiválás.

3 Elektronikus számlakibocsátók a jelenlegi rendszeres felhasználók száma: 150 - 180 ezer fő a kibocsátott számlák száma meghaladja az évi 4 millió darabot Elektronikus SzámlakibocsátókTovábbi kibocsátók: Egyesületének tagjai:

4 Elektronikus számlázás tényezői Jogszabályi környezet Technológia kialakulása Számla kibocsátás szándéka Számla és a forgalmi adó kapcsolata Elektronikus számla befogadása B2C vs. B2B szektor Előnyök és hátrányok Kommunikáció

5 E-számlázás kulcskérdései Saját megoldás (Biller direct) és/vagy konszolidátor Kibocsátott számla formátuma egyedietlensége, kezelhetősége Befogadói oldal meggyőzése, érdekeltté tétele Kommunikáció, tájékoztatás Állami szektor részvétele EDI (1*n) és/vagy PKI (n*n) Edukáció Megtakarítás és/vagy Marketing továbbítás kibocsátás befogadásmegőrzés

6 e-számlát emailben, csatolmányként kerül elküldésre a befogadónak. a saját honlapra kerül megtekintésre és letöltésre. A befogadó jellemzően email, SMS értesítést kap a számla érkezéséről. a kézbesítéssel egy külső szereplő (konszolidátor) kerül megbízásra, akinek a számlaadatokat átadja. A konszolidátor gondoskodik a számlák előállításáról és bemutatásáról, letölthetővé tételéről a saját weboldalán keresztül. A befogadó jellemzően email értesítést kap a számla érkezéséről. Nincs kialakult és véglegesedett modell, a fentiek kombinációja is megoldássá válhat! kibocsátás továbbítás befogadásmegőrzés E-számlázás kulcskérdései II.

7 Számla hitelességének ellenőrzése - Az interoperabilitás kialakítása MELASZ2 Ready formátum bevezetése az aláírások terén. (Argeon, E-Group, Microsec, Netlock, Noreg, Polisys) Számla adat tartalmának értelmezése – Képi megjelenítés vs. Xml adat struktúra (pdf vagy xml vs. pdf és xml) Számla adatainak feldolgozása – az egységes, számvitelileg is értelmezhető, feldolgozható formátum Befogadás konszolidáció – transzformáció megjelenése a befogadói oldalon, befogadó felé egy mediált sztenderd adat csomag átadása kibocsátás befogadás továbbításmegőrzés E-számlázás kulcskérdései III.

8 Kontírozás - a könyveléssel történő hiteles kapcsolat biztosítása. Az APEH 2009 októberi ajánlásának kibocsátása (számla és tételeinek kapcsolata, tételsoros könyvelés) Számlák kezelése APEH ellenőrzés során (APEH revizori oktatás) (mit kell átadni és hogyan, APEH ajánlásban ismertetett xml) Külföldi számlák kezelése (új ÁFA tv. A 112/2006 EK direktíva) kibocsátás befogadás továbbításmegőrzés E-számlázás kulcskérdései IV.

9 Az elektronikus számlát elektronikus formában kell megőrizni, ugyanazon alapelvek, főbb előírások vonatkoznak rá, mint a papír alapú számlára (pl. megőrzési idő, védelem a megsemmisülés, sérülés, módosítás ellen). A megőrzés többféle módon is végezhető: 1. Saját megőrzés a számlabefogadó saját maga végzi, pl saját számítógépén/szerverén, vagy bármilyen adathordozó eszközön 2. Megőrzés kiszervezése a megőrzéssel kapcsolatos egyes feladatokkal a számlabefogadó ezzel foglalkozó szolgáltatót bíz meg 3. Megőrzés archiválási szolgáltatónál a törvény szerinti minősített archiválási szolgáltató biztosítja a megőrzés technikai hátterét és jogszabályi megfelelőségét kibocsátás megőrzés továbbításbefogadás E-számlázás kulcskérdései V.

10 Az e-számlázás jövőképe az ESZE szerepvállalásával Ajánlásokkal a piac tájékoztatása Fórumok szervezése Formális együttműködés a jogszabály alkotókkal és az APEH-vel Kutatások inspirálása Nemzetközi szervezetekkel való együttműködés „best practice” kialakítása érdekében Egységes és/vagy publikus számla struktúra kialakítása Közös alapokon álló kommunikáció Állam és intézményeinek szerepe, bekapcsolódás a kibocsátásba és befogadói szerepkörben való megjelenése Elektronikus fizetés terjedéséhez kapcsolódva a banki szektorral való együttműködés Az e-számlázás ma már része a mindennapoknak!

11 www.e-szamlazas.gov.huwww.e-szamlazas.gov.hu és www.esze.org.huwww.esze.org.hu Elérhető és letölthető az Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületével együttműködve készült: tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátó oldal számára tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára interaktív döntéstámogató alkalmazás e-számlázás jogszabályi háttere egyéb hasznos információk, linkek A kommunikáció az ESZE-vel együttműködésben

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések