Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erdélyi út – május 23-28. Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erdélyi út – május 23-28. Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László."— Előadás másolata:

1 Erdélyi út – május 23-28. Útiterv és szállások

2 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László polgármester úr, akinek segítségével láthatjuk többek közt a református templomot (jellegzetes kazettás mennyezet) és a Vasvári Pál Múzeumot. Vállalt tevékenységünk a Sebes-Körös forrásának megtisztítása. Kolozsvár felé menet megállunk a házsongárdi temetőnél, megkeressük Áprily Lajos, Koós Károly, Apáczai Csere János, Dzsida Jenő sírját. Esti séta és városnézés Kolozsvár főterén, tanulói idegenvezetés: Szent György és a sárkány legendája, épületek, szobrok története. Első szállásunk: Bethlen Kata Diakóniai Központ. Itt úgy kértünk félpanziós ellátást, hogy másnap itt reggelizünk és rántott husis hideg ebédcsomagot kapunk az útra.

3 2. nap Indulás Kolozsvárról Tordára, délelőtti program a Tordai hasadék: A hasadékban tett kirándulás során a gyerekek megismerik Erdély egyik legérdekesebb természeti szépségét. Tapasztalatokat szereznek a víz felszínalakító munkájáról, a mészkőhegységek jellegzetességeiről. A hasadékhoz tartozó mondák, legendák, történelmi események felelevenítése ( Szent László legendája). Délutáni program a tordai sóbánya - természetismereti anyagunk bővítése a barlagrendszer megismerése által. A helyszínen átismételjük a sókiválás folyamatát, a sókitermelés lépéseit, technikáit. Történelmi vonatkozás: a sókereskedelem fontossága a középkori Magyar Királyság gazdasági életében, sómonopólium, vámok, királyi bevételek. Kipróbáljuk a panorámaliftet és a belső játszóteret, csónakázási lehetőséget. Második szállásunk: Farkaslaka – Nyikó Motel, félpanziós ellátás: este vacsora, másnap reggeli. Kapunk hideg ebédcsomagot is.

4 3. nap Csíkszereda, Csíksomlyó, Máréfalva, Madéfalva: Csíksomlyón a kegytemplom és rendház megtekintése, a Napba öltözött Boldogasszony szobrán keresztül az ősi magyar hitvilág és a kereszténység felvételének találkozása. Madéfalván a székely emlékmű megkoszorúzása, Máréfalván áthaladva a székelykapuk megtekintése. Délután Gyimesbükkre érkezünk, ahol Deáky András Tanár Úr, a helyi iskola nyugalmazott igazgatója bemutatja a települést. Megtekintjük a borospataki skanzen tájházait, megismerhetjük a ma itt élő falusi emberek hétköznapjait. Részt veszünk eg y csángó esten: gyimesi csángó néptáncok, népdalok tanulása. Gyimesi csángók történetének feldolgozása, hagyományainak megismerése. A következő két éjszakát Gyimesbükkön töltjük a Deáky Panzióban. Első este a vacsora benne van a csángó-est programjában, így másnapra kértünk félpanziós ellátást.

5 4. nap Szent Anna-tó, Mohos láp, Büdös-barlang, Nyerges-tető: A tó legendájának megismerése, séta a tanösvényen, a Szent Anna kápolna megtekintése. Ismeretszerzés a Mohos láp keletkezéséről, élővilágáról. Nyergestetőn ("a székely Termopüle") az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyén a XVIII. kerületi kopjafa megkoszorúzása. Délután indulás Tusnádfürdőre, ahol meglátogatjuk Böjthe Atya Szeretetotthonát. Rövid városnézés.

6 5. nap Székelyudvarhely, Szejke: Az ezeréves határ és a Rákóczi vár történetének megismerése. Indulás tovább Székelyudvarhelyre, ahol megtekintjük magyar és erdélyi hősök mellszobrait. Szejkén Orbán Balázs sírjának megtekintése, séta a hat székely kapun át. Délután Korond, Szováta és Marosvásárhely nevezetességeinek megtekintése. Az utolsó szállásunk Torockón lesz, az Ágota Vendégházakban. Félpanziós ellátást kapunk: este vacsorával várnak, reggel pedig reggeli után indulunk. Hideg ebédcsomagot itt is rendeltünk szombatra.

7 6. nap Torockó: Település megtekintése, másnap délelőtt kirándulás a Székely-kőhöz. Innen indulunk vissza Budapestre… Kissé sűrű hét után, reméljük, épségben érkezünk haza.


Letölteni ppt "Erdélyi út – május 23-28. Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések