Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,"— Előadás másolata:

1 A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok, képek, szövegek, stb.

2 A memória Főbb típusai: a RAM, a ROM, a PROM, az EPROM, az EEPROM és a FLASH memória.

3 A RAM Közvetlen elérésű írható-olvasható memória: operatív tár: munka közben a tartalma változik. Itt tárolódnak a futás alatt az elindított programok, a feldolgozás alatt álló adatok. Működéséhez folyamatos áramellátás kell – tartalma kikapcsoláskor elvész. Fajtái: Statikus RAM és dinamikus RAM.

4 ( ferritgyűrűs tár) A legkorábbi memóriák egyike

5 Statikus RAM A tartalma addig tárolódik, amíg tápellátást biztosítunk. Nagyon gyors és nem igényel frissítést sem. A tipikus elérési ideje néhány nanoszekundum. Emiatt a statikus RAM-ok jól használhatók cache memóriaként.

6 Dinamikus RAM A DRAM a legegyszerűbb, leglassabb és a legolcsóbb memória-építőelem, amely csak létezik. A tartalma elveszik, ha nem kap áramot. Egy DRAM memóriacella egy tranzisztorból és egy kondenzátorból áll. Egy DRAM memóriacellában egy bit a kondenzátor feltöltése által tárolódik. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a kondenzátor kóboráramok által kisülhet és a tároló állapotot újból aktualizálnia kell. Hogy a kondenzátor töltése megmaradjon, ahhoz több ezer frissítésre van szükség másodpercenként. Hosszú ideig a számítógép piacot ez a tároló típus uralta. Ezen alapulnak az újonnan kialakult memóriák.

7 DRAM típusok DIP: Dual Inline Package A PC-k alaplapra szerelt, külön-külön foglalatban elhelyezett memóriachipje.

8 DRAM típusok SIPP: Single Inline Pinned Package: Tűsoros érintkezővel az alaplapba illeszthető memória. <4 MB.

9 DRAM típusok SIMM: Single Inline Memory Module: Tűsor helyett lapos érintkezőkkel ellátott memóriamodul. SIMM-30: 30 érintkezős, 8 bites memória (PC AT, 386) SIMM-72: 72 érintkezős 32 bites memória (AMIGA, PC 386-Pentium)

10 DRAM típusok DIMM: Dual Inline Memory Module: 32 vagy 64 bites memória. EDO-RAM: 72 érintkezős memória SDRAM: 168 érintkezős memória: SDR SDRAM DDRAM: 184 érintkezős memória: DDR SDRAM

11 DDRAM típusok összehasonlítása

12


Letölteni ppt "A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések