Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások 2010. év.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások 2010. év."— Előadás másolata:

1 Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások 2010. év

2 Törvények 2009. évi LXXVII. tv. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról (MK/95. júl.8.) 2009. évi LXXVIII. tv. Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról (MK/95. júl.8.)

3 Változások  Tbj. 4.§. h) „Megbízott”Megbízási jogviszony, munkaviszony  Tbj. 4.§ k) „bevételnek azon része, amelyet az adóelőleg számításánál jövedelemként figyelembe venni” „bevételből az adóelőleg- alap számításánál figyelembe vett jövedelem”  Tbj. 4.§. l) egészségbiztosítási járulék, munkaadói, munkavállalói, vállalkozói járulék, egészségbiztosítási és munkaerő- piaci járulék

4  Tbj. 25. §-t követően kiegészül a 25/A. §-sal  Tbj. 27.§ (1): minimálbér 2x-ese társas vállalkozó tevékenységének piaci értéke  EHO tv. 11% 27% tEHO  Új fogalom: személyes közreműködői díj kiegészítés

5 Elméleti példa 1.: Főfoglalkozású társas vállalkozó Személyes közreműködői díj (járulékalapot képező jövedelem) 1.000 E Ft Tevékenységre jellemző piaci érték 1.500 E Ft 2010-ben kifizetésre kerülő osztalék 700 E Ft szem. közr. díj < tev. jell. kereset szem. közr. díj < tev. jell. kereset 500 E Ft szem. közr. kieg. + 27% EHO (cég) 200 E Ft osztalékalap + 14% EHO (magánszem.)

6 Elméleti példa 2.: Főfoglalkozású társas vállalkozó Személyes közreműködői díj (járulékalapot képező jövedelem) 1.000 E Ft Tevékenységre jellemző piaci érték 1.500 E Ft 2010. évi MSZE (2 tag) 1.000 E Ft jóváhagyott osztalék 0 E Ft Az osztalékot ki lehetett volna fizetni, akkor +27% EHO kötelezettség van, de figyelembe kell venni a megállapítás korlátjait.

7  Kulturális járulék  REHAB 177.600,- Ft/fő/év 964.500,- Ft/fő/év  START-kártya 2 év 1 év ?

8 Köszönöm a figyelmet.

9 Járulékalapot képző jövedelem minimálbér 2x -------------  munka valós piaci értéke minimálbér 2x -------------  munka valós piaci értéke A minimálbér kétszereséhez kötött járulékfizetési alsó határt felváltja a munka valós piaci értékéhez igazodó új alsó határ, és főszabály szerint ennek alapulvételével kell a járulékfizetési kötelezettséget teljesíteni az egyéni és társas vállalkozóknak. Ezért, a tevékenység piaci értéke, mint új fogalom jelenik meg a Tbj. törvényben. Továbbra is érvényben marad az a rendelkezés, mely szerint ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a tevékenység piaci értékét, a foglalkoztató, vagy az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot a havi adó-és járulékbevallásban bejelentett tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér után fizeti meg. 2.) Járulékalap Változik az összevont adóalapba tartozó, az önálló és nem önálló tevékenységből származó bevétel esetén a járulék alap fogalma. 2010. január 1-jétől az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után kell a járulékokat megfizetni.

10 2009. január 1.2009. július 1. 2010. január 1. Tételes EHO65,- Ft/nap65,- Ft/napmegszűnt Százalékos EHO11%11%27% Az összevont adóalapba tartozó és egyes külön adózó jövedelmek után fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás 11 százalékról 27 százalékra emelkedik, ugyanakkor megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Nem kell a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetni a kifizetőnek és a bérbeadó természetes személynek az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után, ha a bérbeadó az e tevékenységből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat alkalmazza. Nem kell a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetni a kifizetőnek és a bérbeadó természetes személynek az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után, ha a bérbeadó az e tevékenységből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat alkalmazza.

11 Források:  Adójogszabály változások (2009.10.20.) A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvény- módosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény (APEH honlap)


Letölteni ppt "Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások 2010. év."

Hasonló előadás


Google Hirdetések