Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szöveg és a képek a net.-rôl. Gondolkoztál e már azon, hogy a borospalackba a dugó honnan származik? … A válasz; nagy valószínűséggel Spanyolországból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szöveg és a képek a net.-rôl. Gondolkoztál e már azon, hogy a borospalackba a dugó honnan származik? … A válasz; nagy valószínűséggel Spanyolországból."— Előadás másolata:

1

2 A szöveg és a képek a net.-rôl.

3 Gondolkoztál e már azon, hogy a borospalackba a dugó honnan származik? … A válasz; nagy valószínűséggel Spanyolországból vagy Portugáliából, ahol a világ parafájának több mint a felét termellik, - valójában, az utóbbi országnak ez a nemzeti fája. Azonban, eltérően más erdei kitermelésel szemben, a parafa termelése soha nem jár a fa halálával. Ehelyett a kérgétől finoman megfosztották; így furcsa, és lenyűgöző tájat festenek a meztelen fatörzsek.

4 A parafa tölgyek több mint kétszáz évig is élnek, de legalább huszonöt eves korukig nem minősülnek a parafa kitermelésére, és még akkor is, az első két termés nem a legjobb minőségű parafa. A fák csak negyven éves korukban termelnek prémium minőségű parafát.

5

6

7

8

9 Miután a fák elérték az érettséget, akkor is csak minden kilenc évben van parafa “szüret”. A fa életkorában, körülbelül tizenötször lehet parafát betakarítani. Nem csoda hát, hogy Portugáliában és Spanyolországban a fák a szaporítása és a parafa termelése a nemzedékek iparává vált, hisz a mai parafa betakarítók fáit az ő dédnagyapáik ültették.

10

11

12

13

14 A parafa szüretet azonban úgy kell elvégezni, hogy a fákon bármilyen maradandó kárt ne okozzanak - egyébként, kilenc évvel később használhatatlan lesz. A parafa szüretet nyáron zajlik, amikor a fa a legkevésbé érzékeny a károkra. A munkásoknak képzetnek kell lenniük a munkájukban. Először két vágást végeeznek a fán. Az első vízszintes a fa kerületén, amit a fa kerületének háromszoros magasságban ejtenek. Ezt nyaklánc bemetszésnek nevezik. Aztán néhány függőleges vágát csinálnak, amelyeket nyílásoknak vagy úgynevezett vonazóknak neveznek. Ha a vágás túl mély, vagy türelmetlenül végzik ami megsérti a fát, a jövőben rosz minőségű parafát termel, vagy a fa akár ki is halhat. Ez az a pont, amikor a szüretelőknek a legnagyobb erőt kell használni, de ugyanakkor gyengéden is bánni a fával. A balta nyelével a függőleges metszésen feszítik el a kérget (parafát) a fa törzsétől.

15

16 A fák megakadályozzák a helyi környezetnek kiszáradását, és így aktívan segíti fenntartani ezt a ritka ökoszisztémát.

17

18 A parafa tölgy erdők az Ibériai-félszigeten otthont adnak számos veszélyeztetett fajnak kik sokkal nehezebben boldogulnának a paratölgy erdő jelenléte nélkül.

19 A leszedett parafát rétegesen halmokba rakják, és hagyják megszáradni, majd elszállítják feldolgozásra. Ezen technika alkalmazása élerben tartja a fákat és a környezetét is. Azt mondják, a parafa termellés az egyik legjobb környezetbaráti és újrahasznosítható termés a bolygón.

20

21

22

23

24

25

26 Bár a kitermelt parafa 60%-ából dugók készülnek, a parafa lényeges eleme számos más tárgynak is.

27 Végezetül, a parafa termellése varázslatos, ami sok fát meztelené, és csupasszá változtat, amely Spanyolország és Portugália tájainak es részét egyedivé, különössé varázsol.

28

29

30


Letölteni ppt "A szöveg és a képek a net.-rôl. Gondolkoztál e már azon, hogy a borospalackba a dugó honnan származik? … A válasz; nagy valószínűséggel Spanyolországból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések