Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1."— Előadás másolata:

1 A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.

2 A világegyetem anyaga a kb. 15 milliárd éve lezajlott ősrobbanás során jött létre. Az óriási hidrogén- és héliumfelhőkből galaxisok, azokon belül csillagok, csillaghalmazok alakultak ki. Az „ősrobbanás”

3 A Naprendszer kialakulásának kezdeti stádiuma

4

5 A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) 2006. augusztus 14. és 25. között Prágában meg- rendezett XXVI. Közgyűlésén elfogadott határozat szerint a Naprendszer bolygóit és egyéb égitestjeit az alábbi három kategóriába sorolja: (1) Bolygó az az égitest, amely (a) a Nap körül kering, (b) elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak és (c) tisztára söpörte a pályáját övező térséget. (2) Törpebolygó az az égitest, amely (a) a Nap körül kering, (b) elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak [2], (c) nem söpörte tisztára a pályáját övező térséget és (d) nem hold. (3) Az összes többi Nap körül keringő objektumot, kivéve a holdakat, a Naprendszer kis égitestjei közé soroljuk.

6 Az IAU döntésének értelmében a Naprendszerben nyolc bolygó, illetve jelenleg ismeretlen számú törpebolygó és apró égitest található. A Plútó a most bevezetett új kategóriába, a törpebolygók közé tartozik, emellett pedig a Neptunuszon túli törpebolygók prototípusa is. http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb/20060824_nyolc_bolygo.html

7 A Föld keletkezése A Theia ütközése a fiatal Földdel (forrás: 19thpsalm.org)

8 A Föld alakja A Föld geoid alakjának modellje (forrás: www.earthsky.org)

9 A geoid és a forgási ellipszoid kapcsolata

10 A Föld felépítése A Föld belső felépítése (forrás: www.tamop412a.ttk.pte.hu)

11 A Föld belső szerkezete a jellemző határfelületek feltüntetésével

12 A litoszféra felépítése

13 IRODALMAK B ÁLDI T. (2003). A történeti földtan alapjai. Nemzetei Tankönyvkiadó, Budapest, p. 312. B ÁLDI T. (1991). Elemző (általános) földtan I.-II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, p. 797. B ALOGH K. (1991). Szedimentológia I-II-III Akadémiai Kiadó Budapest H ARTAI É. (2003). A változó Föld. Egyetemi tankönyv. Miskolci Egyetemi Kiadó, p. 192. H AAS J. (1998). Karbonátszedimentológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, p. 147. K UBOVICS I. (2008). Általános kőzettan. A földövek kőzettana Mundus Magyar Egyetemi Kiadó p. 652. T ÖRÖK Á. (2007). Geológia mérnököknek. Műegyetemi Kiadó, Budapest, p. 383.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések