Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve 2012. 07. 01-től hatályos változásainak alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve 2012. 07. 01-től hatályos változásainak alapján."— Előadás másolata:

1 PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve 2012. 07. 01-től hatályos változásainak alapján

2 FOGALMAK - ELNEVEZÉSEK  A 20%DU és 40%É pótlékok megszűntek  Az alábbi pótlékok kerültek bevezetésre illetve maradtak változatlanul: –Éjszakai pótlék (ÉB15%) –Műszak pótlék (MP30%) –Vasárnapi pótlék (Tvs50%) –Rendkívüli munkavégzés(T150%) (túlóra) –Ünnepi pótlék(Ünnep100%)

3 MUNKARENDEK  Éjszakai munka: havonta a munkanapok legalább kétharmada esetében éjszakai munkavégzés történik.  Megszakítás nélküli munka (folyamatos műszak): olyan tevékenyég, amely naptári naponként maximum hat órát meg nem haladó időtartamban szünetel.  Többműszakos munka: havonta a munkanapok esetében legalább 4 óra eltéréssel változik a munkaidő kezdete.

4 JOGOSULTSÁGOK (KINEK MI JÁR?)  ÉB15%: –22h – 6h közötti időszakra jár –annak aki műszakpótlékra nem jogosult (a kettő együtt nem adható) –Feltétele, hogy havonta a munkanapok kétharmada esetében megvalósuljon az éjszakai munkavégzés!

5  MP30%: –18h – 6h közötti időszakra jár –Az ÉB15%-al együtt nem adható! –Feltétele, hogy havonta a munkanapok egyharmada esetében legalább 4 óra eltéréssel változzon a napi munkaidő kezdete. Pl: 174 órás fogalakoztatás esetén legalább 58 óra időtartam (5 db éjszakás szolgálat)

6  Tvs50%: –Vasárnap munkavégzés esetén jár –Csak több műszakos munkarendben dolgozó munkavállalónak  Túlóra: –A 174 óra munkaidő keret felett ledolgozott órák után jár. –A kifizetés negyedévente történik. –A negyedévre összesített munkaidő keret 522 óra.

7 EGYEDI ESETEK  Helyettesítő: aki egy havi munkaidőt kettő vagy több szolgálati helyen tölt le.  Az ő esetükben az 1/3 – 2/3 havi munkaidő arány szabályt kell alkalmazni.  Ha a kétféle munkarend aránya megegyezik a tárgyhónapban, akkor lehetőség van arra, hogy a munkavállaló számára kedvezőbb pótlék alapján történjen az elszámolás (példa1).  Szabadság: a szabadság időtartamát úgy kell tekinteni, mintha a munkavállaló az eredeti beosztásában dolgozott volna (példa2).

8  Példa1: Tóth Sándor Imre –Ha a hónap első felét vesszük figyelembe, akkor az MP30% pótlék összege ebben az esetben: 5213 Ft –Ha a hónap második felét vesszük figyelembe, akkor az ÉB15% pótlék összege: 5586 Ft. –Itt van arra lehetőség, hogy azt a pótlékot kapja a munkavállaló, amelyikkel jobban jár.

9  Példa2: Szekeres Sándor –Nem a 22 – 31-ig ledolgozott időszak 1/3-át kell alapul venni, hanem az egész hónapot. Az egész hónapra kivetítve a 2 db nappalos szolgálat nem éri el az összes szolgálat 1/3-os arányát, ezért a dolgozó a tárgyhónapban csak ÉB15% pótlékot kap.

10 VÉGSZÓ  Az eddigiekből látható, hogy az új elszámolási rendszer nagyon összetett.  Sok szempontot kell figyelni, nincs két egyforma hónap még ugyanazon dolgozó estében sem.  Egy szolgálati helyen azonos beosztással dolgozók között is lehet eltérés.  Közel 200 ember esetében előfordulhat, hogy valaki nem jól kapja meg a pótlékait. Minden ilyen esetben keressetek! Nyitott vagyok a problémára! Megoldjuk!


Letölteni ppt "PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve 2012. 07. 01-től hatályos változásainak alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések