Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális."— Előadás másolata:

1 Strukturális alapok és a HEFOP

2 Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális politikájának fő pénzügyi eszközei. Az Európai Regionális Alap (ERDF), az Európai Szociális Alap (ESF), az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Része (EAGGF GF) és a Halászati Orientáció Pénzügyi Eszközei (FIFG) együttesen alkotják Strukturális Alapokat.

3 A Strukturális Alapokból származó támogatások felhasználására Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és a 2007-2013 időszakot átfogó Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) szolgál, amelyek meghatározzák a fejlesztéspolitikai célokat és prioritásokat. Az elkövetkező évek legfontosabb feladata a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése.

4 NFT A Nemzeti Fejlesztési Terv célja, hogy a 2004- 2006 közötti időszakra kijelölje Magyarország Strukturális Alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célkitűzéseit és prioritásait. Azt, hogy a támogatást milyen célokra vehetjük igénybe, a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és a hozzá kapcsolódó operatív programok (OP-k) határozzák meg. A magyar Nemzeti Fejlesztési Terv 5 operatív programja keretében 2004-től több mint 60 különböző pályázat indult.

5 Agrár- és vidékfejlesztés Operatív Program Gazdasági versenyképesség Operatív Program Humán erőforrások fejlesztése Operatív Program Környezetvédelem és infrastruktúra Operatív Program Regionális fejlesztés Operatív Program

6 ÚMFT Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése. Ennek érdekében hat kiemelt területen indít el összehangolt állami és uniós fejlesztéseket: a gazdaságban, a közlekedésben, a társadalom megújulása érdekében, a környezet és az energetika területén, a területfejlesztésben és az államreform feladataival összefüggésben. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 15 operatív program keretében nyújt pályázati támogatást.

7 Az NFT során a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban (HEFOP), az ÚMFT során pedig a Társadalmi Megújulás (TÁMOP), a Társadalmi Infrastruktúra (TIOP) és a Közép Magyarországi (KMOP) Operatív Programokban célkitűzés a foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése, az alkalmazkodóképesség javítása, a társadalmi befogadás, részvétel erősítése, illetve a mindezt támogató infrastruktúra fejlesztése.

8 HEFOP A Humánerőforrás fejlesztése Operatív Program célja a foglalkoztatás szintjének emelése, a munkanélküliség csökkentése. A HEFOP 2004-2006 között három szakminisztérium - az Egészségügyi Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium - együttműködésében, 750 millió eurós támogatásból valósult meg. Ennek forrásai: Európai Szociális Alap (ESZA): 386 millió euró Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA): 177 millió euró Hazai - főként költségvetési - forrás: 187 millió euró Hatékony végrehajtásáért a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban működő HEFOP Irányító Hatóság a felelős. Az elért eredményeket a HEFOP Monitoring Bizottság értékeli.

9 A HEFOP átfogó céljai: Minél több ember dolgozzon A gazdaság igényeinek megfelelő képzéssel növelni az emberek versenyképességét a munkaerő-piacon Elősegíteni a társadalmi beilleszkedést A HEFOP stratégiája a foglalkoztatás, az oktatás, a szakképzés, a szociális szolgáltatások, és az egészségügyi ellátás fejlesztésének támogatásán keresztül érvényesül. HEFOP specifikus céljai: A foglalkoztatási szint emelése Az emberek munkaerő-piaci versenyképességének növelése A társadalmi beilleszkedés elősegítése

10 A HEFOP elsődleges célkitűzései Aktív munkaerő-piaci politikák támogatása Társadalmi kirekesztés elleni küzdelem a munkaerőpiacra való belépés segítésével Az egész életen át tartó tanulás támogatása és az alkalmazkodóképesség fejlesztése Az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Technikai segítségnyújtás


Letölteni ppt "Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések