Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,"— Előadás másolata:

1 Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, http://www.altisk-kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm

2 Az államszervezés előkészítése. Géza fejedelem A kalandozások kudarca után népünk válaszút elé került. Vagy a nyugati országokéhoz hasonlóan szilárd berendezkedést épít ki és fölveszi a kereszténységet, vagy a hunokhoz és avarokhoz hasonlóan menthetetlenül elpusztul. A kalandozások kudarca után népünk válaszút elé került. Vagy a nyugati országokéhoz hasonlóan szilárd berendezkedést épít ki és fölveszi a kereszténységet, vagy a hunokhoz és avarokhoz hasonlóan menthetetlenül elpusztul. Már a 10. század végén Géza fejedelem (972-997) világosan felismerte, hogy népe érdekében e két lehetőség között kell választania. Követeket küldött ezért a német császárhoz: Már a 10. század végén Géza fejedelem (972-997) világosan felismerte, hogy népe érdekében e két lehetőség között kell választania. Követeket küldött ezért a német császárhoz: papokat kért és keresztény lovagokat hívott az országba. papokat kért és keresztény lovagokat hívott az országba. Békés szándéka jeléül Gizellával, egy német (bajor) hercegnővel házasította össze a fiát. Békés szándéka jeléül Gizellával, egy német (bajor) hercegnővel házasította össze a fiát. Kíméletlenül leszámolt az ellene szegülő törzs- és nemzetségfőkkel. Elkobozta földjeiket, így erősítette fejedelmi hatalmát. Kíméletlenül leszámolt az ellene szegülő törzs- és nemzetségfőkkel. Elkobozta földjeiket, így erősítette fejedelmi hatalmát.

3 A papok tűzzel-vassal kezdtek a hittérítéshez. Maga a fejedelem is megkeresztelkedett. Fiát, Vajkot, aki a kereszténység felvétele után kapta az István nevet, már keresztény papok nevelték. A papok tűzzel-vassal kezdtek a hittérítéshez. Maga a fejedelem is megkeresztelkedett. Fiát, Vajkot, aki a kereszténység felvétele után kapta az István nevet, már keresztény papok nevelték.

4 A lázadó törzsfők leverése Gézát a fejedelmi székben fia, István (997-1038) követte. (Fejedelem: 997- 1000; király: 1001-1038). Gézát a fejedelmi székben fia, István (997-1038) követte. (Fejedelem: 997- 1000; király: 1001-1038). A régi szokások védelmében több törzs- és nemzetségfő szembefordult az új, keresztény fejedelemmel. A régi szokások védelmében több törzs- és nemzetségfő szembefordult az új, keresztény fejedelemmel.

5 Koppány lázadása A legveszélyesebb zendülés rokonának, a somogyi Koppánynak a lázadása volt. Ő saját magát tekintette Géza jogos, utódának, s ebben igen sokan támogatták. A legveszélyesebb zendülés rokonának, a somogyi Koppánynak a lázadása volt. Ő saját magát tekintette Géza jogos, utódának, s ebben igen sokan támogatták. Az ifjú fejedelem német lovagokkal megerősített seregétől azonban megsemmisítő vereséget szenvedett. Koppányt kivégezték, felnégyelt testét elriasztásul négy vár kapujára tűzték ki. István kemény kézzel számolt le az új rend más ellenfeleivel is. Az ifjú fejedelem német lovagokkal megerősített seregétől azonban megsemmisítő vereséget szenvedett. Koppányt kivégezték, felnégyelt testét elriasztásul négy vár kapujára tűzték ki. István kemény kézzel számolt le az új rend más ellenfeleivel is.

6 Az első magyar király A lázadó vezérek fölött aratott első győzelmek után István koronát kért és kapott II. Szilveszter pápától. A lázadó vezérek fölött aratott első győzelmek után István koronát kért és kapott II. Szilveszter pápától. Istvánt fényes külsőségek között Esztergomban koronázták királlyá. Istvánt fényes külsőségek között Esztergomban koronázták királlyá. A koronázás legvalószínűbb időpontja: 1001. január 1. Ezzel Magyarország "hivatalosan" is belépett a keresztény európai államok sorába. A koronázás legvalószínűbb időpontja: 1001. január 1. Ezzel Magyarország "hivatalosan" is belépett a keresztény európai államok sorába.

7 Miért a pápától kérte a koronát? Ki adhat uralkodói jelvényt és jogot a középkorban? Másik uralkodó /Pl. a német császár/A pápa, mint Isten földi helytartója Elfogadás Hűbéri viszony Kérés Egyenrangú viszony a többi uralkodóval Hűbéri eskü

8 István egyházszervező munkája A koronázással István főkegyúri jogokat is szerzett. Jogot nyert, hogy son. A püspök volt a püspökség területén működő papok vezetője. A koronázással István főkegyúri jogokat is szerzett. Jogot nyert, hogy püspökségeket alapítson. A püspök volt a püspökség területén működő papok vezetője.

9

10 A pogány magyarok csak nehezen, zúgolódva hajlottak az új hitre. A pogány magyarok csak nehezen, zúgolódva hajlottak az új hitre. István elrendelte, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. István elrendelte, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. Törvény mondta ki, hogy mindenki köteles templomba járni, öregek és fiatalok, férfiak és nők, kivéve azokat, akik a "tüzet őrzik". Törvény mondta ki, hogy mindenki köteles templomba járni, öregek és fiatalok, férfiak és nők, kivéve azokat, akik a "tüzet őrzik". István a kötelező heti pihenőnapra tette a vásárokat és helyüket a templom melletti téren jelölte ki. Innen származik a heti ünnepnap elnevezése (vásár nap = vasárnap). A harang kondultával aztán kezdetét vette az istentisztelet. Az egyházszervezés nagy munkáját több külföldről jött szerzetes segítette. Közöttük volt Gellért püspök, aki később vértanúhalált halt. István a kötelező heti pihenőnapra tette a vásárokat és helyüket a templom melletti téren jelölte ki. Innen származik a heti ünnepnap elnevezése (vásár nap = vasárnap). A harang kondultával aztán kezdetét vette az istentisztelet. Az egyházszervezés nagy munkáját több külföldről jött szerzetes segítette. Közöttük volt Gellért püspök, aki később vértanúhalált halt.

11 Az egyház működését a király által adományozott földbirtokok biztosították. Ezenfölül mindenki köteles volt átadni az egyháznak termése egytized részét. Ezt hívjuk tizednek vagy a latin szó nyomán dézsmának. Az egyház Magyarországon is hozzájárult a fiatal állam megszilárdulásához, és segítette a nyugati műveltség átvételét. Az egyház működését a király által adományozott földbirtokok biztosították. Ezenfölül mindenki köteles volt átadni az egyháznak termése egytized részét. Ezt hívjuk tizednek vagy a latin szó nyomán dézsmának. Az egyház Magyarországon is hozzájárult a fiatal állam megszilárdulásához, és segítette a nyugati műveltség átvételét.

12 Géza fejedelem és Szent István Géza A fejedelmi hatalom megszilárdítása Lázadó törzsfők leverése Béke a német császárral Hittérítés, keresztes lovagok István KoronázásEgyházszervezés TizedPüspökségek


Letölteni ppt "Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések