Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön."— Előadás másolata:

1 Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön

2 Kojanitz László: Tankönyvpolitika, tankönyvkiadás és tankönyvhasználat a nagyvilágban „Egy-egy ország aktuális oktatáspolitikájáról sok mindent elárulnak azok a szabályok, amelyek a közoktatási tankönyvek kiadására és használatára vonatkoznak.”

3 „Vannak országok, ahol centralizált az oktatás irányítása, a tantervi szabályozás és a tankönyvek is szigorú tartalmi és szakmai ellenőrzésen mennek keresztül mielőtt az iskolákba kerülnének. E nagyfokú centralizáció jellemző a tankönyvek szabályozási és finanszírozási kérdéseire is. A tanterv megszabja a nevelési és oktatási követelményeket is. Csak olyan tankönyv hagyható jóvá, amely teljes mértékben megfelel a tanterv által előírt követelményeknek.”

4 Az angolszász országokban a tartalmi követelményeket csak keretjellegű kimeneti standardok formájában határozzák meg, megadva a szabadságot az iskoláknak a tartalmak és a módszerek megválasztásához. Ebből logikusan következik, hogy egy-két kivételtől eltekintve a tankönyvekre sem vonatkoznak szigorú központi előírások. … A szabad módszertani gyakorlat és a helyi szintű tantervi értelmezés részeként, a tanárok általában szabadon határozhatják meg, hogy mely tankönyvből, illetve mely oktatási anyag segítségével tanítsák az adott tantárgyat.

5 A tankönyvkiadás a piacgazdálkodás szerint működő országok legtöbbjében gazdasági tevékenység. Ennek megfelelően a tankönyv is áru, amelyre alapvetően a szabad piac szabályai érvényesek. „…minden állam megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy piaci körülmények között is folyamatosan garantált legyen az iskolák magas színvonalú tankönyvellátása. A tankönyv megvásárlásához az állam szinte minden országban anyagi támogatást ad. Ennek mértéke és formája rendkívül eltérő ugyan, de az adófizetők pénzének felhasználása miatt, az állam igyekszik a tankönyvcsomagok árát kordában tartani, vagy legalábbis az iskolákat és a tanárokat költségtakarékos megoldásokra ösztönözni a tankönyvek kiválasztásában és megrendelésében.

6 „A tankönyvekre és a tankönyvkiadásra általában speciális szabályok vonatkoznak, amelyek mind azt célozzák, hogy az iskolákba az aktuális iskolai követelményeknek megfelelő, jó minőségű és elfogadható árú tankönyvek kerüljenek. Az oktatási és kulturális tradíciók, a kormányzati oktatáspolitika irányultsága, a helyi társadalmi és gazdasági feltételek eltérése folytán azonban országonként rendkívül különböző megoldásokkal találkozhatunk még az Európai Unión belül is.”

7 A PISA2012 összefoglaló jelentése alapján A magyar 15 éves tanulók eredményei a PISA tizenkét éve alatt mutattak bizonyos változásokat. Az időszak első hat éve az állandóság periódusát jelentette: az első három adatfelvétel eredményei gyakorlatilag nem különböznek egymástól, természettudományi eredményünk átlagos, szövegértési és matematikai pontszámunk átlag alatti volt végig. A PISA2009 változást hozott a szövegértés tekintetében: ekkor OECD-átlagosra javult a magyar diákok teljesítménye. A matematika-pontszám nem változott ugyan, az OECD- átlag módosulását előidéző bővülés miatt azonban 2009-ben már ez is átlagosnak számított, a természettudomány pedig nem mozdult, így a negyedik PISA-ciklust Magyarország minden tekintetben a középmezőny tagjaként zárta. Ez a viszonylag örömteli helyzet megváltozott 2012-re: különböző mértékben ugyan, de minden eredményünk romlott, és sem a nyomtatott, sem a digitális tesztekben már nem éri el a magyar tanulók teljesítménye az OECD-átlagot egyik mérési területen sem.”

8 A PISA2012 összefoglaló jelentése alapján Jelmagyarázatállami tulajdon, állami korlátozás és engedélyezés Jelmagyarázatmagántulajdon, piaci viszonyok, szabad tankönyvválasztás országátlagmatematikaszövegértés természet- tudomány csoportátlag Finnország 7,671265 22,25 Hollandia 13,00101514 Belgium 18,33151624 Ausztria 23,00182823 Egyesült Királyság 23,33262321 Csehország 24,00242622 Franciaország 24,00252126 Norvégia 27,67302231 37,11 Portugália 33,33313336 Magyarország 33,67393032 Izland 34,33273739 Törökország 42,67444143 Bulgária 47,67475145 Chile 48,00514746 Madagaszkár n.a. A táblázat pontszámai az országok helyezését jelentik a rangsorban.

9 A tankönyvkiadás mindenütt a nemzeti oktatáspolitika része. A tankönyv a társadalom legnagyobb részére a műveltség legfőbb forrása. Az oktatás, nevelés eszköze, amely a családi közösségben megvalósuló nevelés mellett, az egyének társadalmi azonosságtudatát, értékrendszerét, szemléletét a legjobban tudja befolyásolni. Az Európai Unióban nálunk lett az állami ellenőrzés és állami részvétel a legerősebb, még Bulgáriában sincs ilyen mértékű állami befolyás alatt a tankönyvkiadás és tankönyvellátás. Az EU-n kívüli országok közül a török modellhez hasonlít leginkább, de bizonyos tekintetben nálunk még jelentősebb az állami szerepvállalás.

10 Ország Kik készítik a tankönyveket? Milyen mértékben érvényesülnek a piaci elvek a tankönyvkiadás és -ellátás területén? Mi határozza meg a tankönyvek árát? Ki hozza meg a végső döntést a tankönyvek elfogadásáról? Van-e hivatalos tankönyvlista? Lehet-e az iskolában használni olyan tankönyvet, amely nincs a tankönyvlistán? Ki dönti el, milyen tankönyvet használnak a tanulók az egyes iskolákban? Milyen támogatást nyújt az állam a tankönyvek megvásárlásához a szülőknek? Ausztria hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan az állam árkorlátokat határoz meg az értékelést végző bizottság van Csak bizonyos feltételek megléte esetén az osztályban tanító tanár, az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége, a tantestület a tankönyv minden tanuló számára ingyenes (10%-os önrész befizetésével) Belgium csak hazai magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben nincs hivatalos tankönyvlista nincs az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége az állam nem nyújt támogatást a tankönyv-vásárláshoz a szülőknek Bulgária állami és magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben az értékelések alapján a közoktatásért felelős miniszter vannem az osztályban tanító tanár a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Chile hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan az állam árkorlátokat határoz meg nincs hivatalos tankönyvlista nincs az oktatási miniszter a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Csehország hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben az értékelések alapján a közoktatásért felelős miniszter van Csak bizonyos feltételek megléte esetén az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv minden tanuló számára ingyenes

11 Ország Kik készítik a tankönyveket? Milyen mértékben érvényesülnek a piaci elvek a tankönyvkiadás és -ellátás területén? Mi határozza meg a tankönyvek árát? Ki hozza meg a végső döntést a tankönyvek elfogadásáról? Van-e hivatalos tankönyvlista? Lehet-e az iskolában használni olyan tankönyvet, amely nincs a tankönyvlistán? Ki dönti el, milyen tankönyvet használnak a tanulók az egyes iskolákban? Milyen támogatást nyújt az állam a tankönyvek megvásárlásához a szülőknek? Egyesült Királyság hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben nincs hivatalos tankönyvlista nincs az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége az állam nem nyújt támogatást a tankönyvvásárlásho z a szülőknek Finnország hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben nincs hivatalos tankönyvlista nincs az osztályban tanító tanár a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Franciaország hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben nincs hivatalos tankönyvlista nincs az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Hollandia hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben az értékelést végző szakértő vanigen az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Izland állami és magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben nincs hivatalos tankönyvlista nincs az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv minden tanuló számára ingyenes

12 Ország Kik készítik a tankönyveket? Milyen mértékben érvényesülnek a piaci elvek a tankönyvkiadás és -ellátás területén? Mi határozza meg a tankönyvek árát? Ki hozza meg a végső döntést a tankönyvek elfogadásáról? Van-e hivatalos tankönyvlista? Lehet-e az iskolában használni olyan tankönyvet, amely nincs a tankönyvlistán? Ki dönti el, milyen tankönyvet használnak a tanulók az egyes iskolákban? Milyen támogatást nyújt az állam a tankönyvek megvásárlásához a szülőknek? Madagaszkár hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan az állam árkorlátokat határoz meg az értékelések alapján a közoktatásért felelős miniszter vanigen az oktatási miniszter a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Magyarország állami és magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan az állam árkorlátokat határoz meg az értékelések alapján a közoktatásért felelős miniszter vannem a fenntartó (a magyar állam, önkormányzat vagy egyház) a tankönyv pár éven belül minden általános iskolai tanuló számára ingyenes lesz Norvégia állami és magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottan a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben az értékelést végző szakértő vanigen az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Portugália hazai és külföldi magántulajdonban álló tankönyvkiadók teljes mértékben a piaci viszonyok határozzák meg teljes mértékben az értékelést végző bizottság vannem az iskolában az adott tantárgyat tanító tanárok közössége a tankönyv az anyagilag nehéz helyzetben élő családok gyerekei számára ingyenes Törökország állami és magántulajdonban álló tankönyvkiadók korlátozottannincs válasz az értékelések alapján a közoktatásért felelős miniszter vannemaz iskolaszék a tankönyv minden tanuló számára ingyenes Jelmagyarázatállami tulajdon, állami korlátozás és engedélyezésJelmagyarázat magántulajdon, piaci viszonyok, szabad tankönyvválasztás


Letölteni ppt "Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön."

Hasonló előadás


Google Hirdetések