Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely."— Előadás másolata:

1 Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI

2 Egy előrejelzés várható hatásai A munkapiacon megjelenő információs probléma enyhítése számos kedvező hatást fejthet ki a munkaerőpiaci kereslet és kínálat egymáshoz igazodására: Az információkhoz való viszonylag kevéssé költséges hozzáférés gyorsíthatja a munkaerőpiaci állapotok közötti áramlásokat; A foglalkoztatási, munkaerőpiaci és oktatási politikák kidolgozásában és alkalmazásában érintett szereplők számára az információk lehetővé teszik a kereslet és a kínálat jobb egymáshoz igazodását eredményező szakpolitikai megoldások kidolgozását és megvalósítását; Az oktatási és képző intézmények, valamint a munkaerőpiac keresleti oldalán álló szereplők a korábbinál hatékonyabban lesznek képesek az oktatási kibocsátás, illetve a munkaerőpiaci kereslet szerkezetének alakítására.

3 A KTI T2.3.2 projekt szerkezete ( P11) Nemzetközi tapasztalatok (P7) Népesség iskolázottság szerinti előrejelzése ( P4) A KKV és a nagyvállalatok szerepe a foglalkoztatásban (P10) Be nem jelentett foglalkoztatás ( ( P14) Kereslet-kínálat közötti eltérés ( P2) Az ágazati munkakereslet nemzetközi tendenciái (P8) Szakmakínálat 200 foglalkozásra P9) Munkakínálat: aktívak, inaktívak előrejelzése (P1) Kibocsátás ágazat szerint GDP előrejelzés ( P5) Munkakereslet ágazatonként (P6) Munkakereslet foglalkozások, iskolai végzettség, nemek és régió szerint ( P12) Atipikus foglalkoztatás (P3) Ágazati munkakereslet várakozások alapján (P13) Foglalkoztatási ráta változások az EU-ban ( P18) Munkaerő- piaci dinamika

4 Az információs rendszer motivációja Magyarországon a foglalkoztatás és a gazdasági aktivitás szintje tartósan alacsony; a kereslet és a kínálat szerkezetének egymáshoz igazodása nehézkes; az oktatási kibocsátás és a munkaerőpiaci kereslet összhangja problematikus. A munkaerőpiacra tökéletlen információ jellemző, s emiatt a szereplők tévesen megformált döntései maguk is hozzájárulnak a különböző ciklikus és szerkezeti problémák súlyosbodásához. Az EU 2020 stratégia célja a rugalmas biztonság fejlesztése, aminek az informáltság alapvető eleme. Az NFSZ többcsatornás ügyintézésében az elektronikus csatorna hangsúlyos elem.

5 Nemzetközi tapasztalatok Információtartalom és használhatóság egyensúlya!

6 A weblap kialakítása, szempontok -Az adatok lényegre törő, valós döntési helyzetre alapuló bemutatása csak rövid szöveges magyarázattal; -A trendek kvalitatív, grafikus bemutatása, a megbízhatóság reális érzékeltetése; -Mind intellektuális, mind a vizuális hozzáférés szempontjából akadálymentes kialakítás; -A jövőbeli technológiákra lehető leginkább nyitott kialakítás (HTML5). -Kivitelező: Carnation Zrt. Piacvezető tervező, több szakmai díj birtokosa.

7 A weblap tesztelése - felépítés Cél: a használhatóság alapos vizsgálata + javaslatok korrekcióra. Kivitelező: Meroving Internetkutató kft. Módszer: 1.Kérdőíves adatfelvétel 1: NRC reprezentatív panelből 500 fővel; kérdések információkeresésre, az oldalra általában + megoldandó feladatok, 2.Kérdőíves adatfelvétel 2: regisztrált álláskeresőkre koncentrál, 13 munkaügyi kirendeltség 1615 meghívott, 1261 elfogadott, kb. 500 kitöltő (fiatalok, rehabilitáltak), 3.Kvalitatív vizsgálat: Meroving on-line fókuszcsoport (4 csoport: fiatalok, fogyatékkal élők, munkanélküliek, idősebbek). Változatok: vélemények okai, “projektív játék”. Eredmény: weblapra, tanulmány és részletes javaslatok.

8 A weblap tesztelése - eredmények 1.Intenetes információforrások fontosak. 2.Várható bér, jövőbeli kilátások ismerete fontos. 3.A hiteles információforrások: állásportálok. 4.Kiegészítő információ fontossága (szakmákról). 1.A formaterv színesítésére van szükség: több kontraszt, élénkebb és melegebb színek (fejlesztő) 2.Felhasználói felület funkcionalitásának kiemelése és hagyományos menük létrehozása (fejlesztő), segítségek létrehozása (fejlesztő és KTI) Logó és márkanév legyen vonzóbb (komm. projekt) 3.Számszerű értékek szerepeltetése (ha csak sávosan is), forrás megjelölése (fejlesztő) Szövegezés egyszerüsítése, illetve hosszabb és rövidebb változat elkészítése (KTI)

9 palyasugo.hu: életpálya

10 palyasugo.hu: szakmák időben

11 palyasugo.hu: szakmák a jövőben

12 Kapcsolat külső szolgáltatókkal

13 TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Budapest 2012. július 18. - Cseres-Gergely Zsombor Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések