Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Giller Tamás Giller Tamás Mi az ERP? A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes rendszer, amely támogatja a vállalkozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Giller Tamás Giller Tamás Mi az ERP? A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes rendszer, amely támogatja a vállalkozás."— Előadás másolata:

1 Giller Tamás www.erpblog.hu

2 Giller Tamás www.erpblog.hu Mi az ERP? A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes rendszer, amely támogatja a vállalkozás összes folyamatát, legyen szó akár gyártásról, készletkezelésr ő l, projektmenedzsmentr ő l, számlázásról, ügyfélkapcsolatok kezelésér ő l vagy bármilyen egyéb folyamatról. Az ERP el ő készíti a döntéshozatali folyamatokat és biztosítja a különböz ő funkciók közötti integrációt (ezért is szokták Integrált Vállalatirányítási Rendszernek is nevezni az ERP-ket), kapcsolódást, együttm ű ködést.

3 Giller Tamás www.erpblog.hu Mire jó egy ERP? Folyamatok integrálása, összekapcsolása Átláthatóság, hatékonyság növelés (ellentét: szigetmegoldások) Információ gy ű jtés, kiértékelés, riportozás Rossz motivációk: Versenytársak is ezt teszik Van rá pályázati forrás

4 Giller Tamás www.erpblog.hu Néhány kategória: ERP vs Ügyviteli szoftver vs Számlázó szoftver Egyedi vs Dobozos Iparági vs Általános Hazai vs Nemzetközi

5 Giller Tamás www.erpblog.hu Sikeres vagy Sikertelen? Ügyfél elégedett vagy nem? Rengeteg egyedi tényez ő vezethet a sikerhez vagy éppen sikertelenséghez Nem megfelel ő választás (szállító, ERP), nem elég budget, nem elég id ő, követelmény specifikáció hiánya, bevezetés módszertan hiánya, projektvezet ő hiánya vagy éppen alkalmatlansága, célok helyett csak vágyak vannak Felkészületlenség

6 Giller Tamás www.erpblog.hu

7 Giller Tamás www.erpblog.hu

8 Giller Tamás www.erpblog.hu Rendszerbevezetés el ő tt legyenek kit ű zött, mérhet ő célok (vágyak nem egyenl ő a célokkal!) Célunkat tárjuk fel a szállító el ő tt Kollégák bevonása a rendszer/szállító kiválasztásába Legyen projektvezet ő je a bevezetésnek (bels ő, küls ő ) Kollégák számítógépes felkészültségét ellen ő rizzük, mérjük le Vev ő inket tájékoztassuk, hogy új rendszer lesz (mert pl. lehetnek problémák) Bízzunk az ERP szolgáltatóban (hiszen mi választottuk) Kommunikáljunk sokat Legyenek írásbeli tervek (rendszerkövetelmény, projektterv, bevezetés módszertan)

9 Giller Tamás www.erpblog.hu A cégvezet ő hajlandó-e elhagyni az apróbb problémákat a cégen belül azért, hogy a globális problémákra és döntésekre fókuszáljon? A cégvezet ő megbízik-e munkatársaiban és az ő szaktudásukban, képes arra, hogy delegáljon feladatokat, és felel ő sségi köröket határozzon meg? A cégvezet ő ki tud-e jelölni helyettest vagy alsóbb szint ű menedzsert, aki a kisebb ügyeket a cégvezet ő közvetlen beavatkozása nélkül is képes elintézni? A vállalkozás és dolgozói át tudnak-e térni, hajlandóak-e áttérni egy magasabb szint ű informatikai rendszerre, itt els ő sorban a számítógép használatra gondolok?

10 Giller Tamás www.erpblog.hu A cég minden alkalmazottjában van igény és hajlandóság a változásra, változtatásra? Ha az ERP rendszer bevezetése azt kívánja, hogy bizonyos pontokban – a hatékonyság növelés miatt – változtatni kelljen egy már meglév ő folyamaton, akkor erre hajlandó a cég és a cégvezetés? Elfogadnak tanácsokat a saját érdekükben, vagy csak a saját fejük után mennek?

11 Giller Tamás www.erpblog.hu A cég fel tud-e mutatni legalább egy olyan szervez ő késséggel rendelkez ő személyt, akit bels ő projektmenedzserré lehet tenni? A cégvezet ő vagy projektvezet ő a kommunikációs csatornákat tudja megfelel ő en kezelni, ellát-e mindenkit a számára lényeges információval? Elég stabil a cég m ű ködése ahhoz, hogy a bevezetés során felépített, kiépített rendszert m ű ködtetni is képesek lesznek?

12 Giller Tamás www.erpblog.hu Iparági sztenderdek (vizsgálódjunk, érdekl ő djünk) Igényeink specifikálása (írjuk le céljainkat) Versenyeztetés (kérjünk be ajánlatokat) Technológia kérdések (szerver, kliens, vastag, vékony, felh ő ) Kérjünk bemutatót Lássunk át az értékesít ő n Ismerjük meg a szolgáltatót Referencia látogatás (a szolgáltató más ügyfelénél) Pilot projekt, teszt rendszer (cip ő példa) Olvassuk el a használati útmutató (legalább nézzük át) Pénzügyi kérdések (licence, havidíj, stb.)

13 Giller Tamás www.erpblog.hu Szoftver licence ára (vásárlás, bérleti konstrukció, kinek is fizetjük? – gyártó, forgalmazó?) Hardver költségek (szerver, felh ő, kliens, stb.) Rendszerbevezetés költségei Support/Üzemeltetés Rendszerbevezetés költségei: 1. Igényfelmérés 2. Rendszer paraméterezése, beállítások 3. Adat migráció 4. Szükséges plusz fejlesztések 5. Oktatások (kulcs-, végfelhasználói, éles üzemi) 6. Helyszíni bevezetés 7. Dokumentáció készítése

14 Giller Tamás www.erpblog.hu További képzések elengedhetetlenek Rendszerbeli finomhangolások Újítások, fejlesztések Konfliktus a szolgáltatóval és házon belül (eltér ő érdekek) Fluktuáció kezelése

15 Giller Tamás www.erpblog.hu Kommunikáljunk, beszéljük meg, beszéljük ki. Hibás funkciókat dobjuk ki. Új alapok. Kompromisszum. Beismerés, elismerés. Ne akarjunk egyb ő l más rendszert.

16 Giller Tamás www.erpblog.hu E-commerce (e-kereskedelem) M-commerce (mobilitás, okostelefonok) C-commerce (együttm ű ködés)


Letölteni ppt "Giller Tamás Giller Tamás Mi az ERP? A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes rendszer, amely támogatja a vállalkozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések