Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget."— Előadás másolata:

1 Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ

2 Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatás felhasználásának illetve a Projekt megvalósulásának ellenőrzését minden olyan szervezet, hatóság, egyéb személy részére lehetővé teszi, amelyeket erre jogszabály jogosít, illetve kötelez.” „Ilyen szervek különösen a Közreműködő Szervezet, a Támogató, az EKKE, a fejezetek ellenőrzési szervezetei, az Igazoló Hatóság, a Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv, a Kincstár, Állami Számvevőszék, az Európai Bizottság illetékes szervezetei és az Európai Számvevőszék…”

3 A dokumentumok nyilvántartása és őrzése Támogatási Szerződés, ÁSZF 11. pont „A Kedvezményezett köteles a Projekt dokumentumainak nyilvántartását és őrzését biztosítani és azt a jogszabályokban, illetve a az ÁSZF-ben meghatározott szervezetek, hatóságok illetve egyéb személyek részére hozzáférhetővé tenni. A Kedvezményezett a Projekttel kapcsolatos minden dokumentumot elkülönítetten tart nyilván, és legalább 2020. december 31-ig megőrzi.” „A Kedvezményezett köteles a Projektre vonatkozóan elkülönített számviteli nyilvántartást vezetni.”

4 A helyszíni ellenőrzés típusai Attól függően, hogy a projekt életciklusának mely szakaszában merül fel, lehet:  előzetes - a támogatásról szóló döntés meghozatala előtt,  közbenső - a projekt megvalósítása során,  záró - a projekt befejezését, a záró kifizetési igénylés benyújtását követően, de a támogatás utolsó részletének kifizetését megelőzően,  utólagos - a fenntartási időszakban Tervezettség szempontjából lehet:  tervezett – előzetes időpont egyeztetést követően,  rendkívüli- akár előre be nem jelentett

5 A helyszíni ellenőrzés tárgya 1. A helyszíni ellenőrzések során a 281/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletnek megfelelően ellenőrizni kell:  a projektek támogatási szerződéseknek megfelelő fizikai és pénzügyi előrehaladását,  az előrehaladási jelentések és a projekt tényleges fizikai és pénzügyi előrehaladásának összhangját,  a kifizetési kérelemhez benyújtott alátámasztó bizonylatok és dokumentumok eredeti példánya rendelkezésre áll, megegyezik a kifizetési kérelemhez benyújtott hiteles másolattal vagy, amennyiben a kifizetési kérelemhez nem kellett benyújtani a hiteles másolatokat, az eredeti példányok alátámasztják a kifizetési kérelemben foglaltakat,

6 A helyszíni ellenőrzés tárgya 2.  a kedvezményezett által benyújtott nyilatkozat összhangját az azt megalapozó bizonylatokkal,  a termékek/szolgáltatások teljesítésének a támogatási szerződéssel való összhangját,  a nyilvánosságra és tájékoztatásra vonatkozó közösségi szabályok betartását,  a közbeszerzésekre vonatkozó közösségi és nemzeti szabályok betartását,  az állami támogatás, a környezetvédelem, az esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés követelményeinek betartását,  a projekt szintű elkülönített számviteli nyilvántartás vezetését.

7 A helyszíni ellenőrzés tárgya 3.  A helyszíni ellenőrzések keretében a kifizetési igénylésben szereplő költségek elszámolhatóságának megállapításához ellenőrizni kell a számlákat,  ezek között a korábbi számlaösszesítő(k)ben feltüntetett, de másolatban be nem nyújtott számlákat is,  a számlákhoz kapcsolódó szerződéseket,  és az azokhoz a kapcsolódó teljesítésigazolásokat,  valamint a számlák mellé be nem nyújtott kifizetést igazoló egyéb dokumentumokat.

8 A helyszíni ellenőrzés menete és eredménye  az ellenőrök megbízó levéllel igazolják magukat,  a beruházás fizikai megvalósulásának, fenntarthatóság vizsgálata, fényképek készítése,  a projekt dokumentumainak ellenőrzése (eredetiség),  dokumentumok tárolásának ellenőrzése,  könyvelés projektre vonatkozó részeinek ellenőrzése,  jegyzőkönyv készítése, aláírása. Eredmény:  a projekt rendben van  a projekt nincs rendben: hiánypótlás, korrekció  a projekt nincs rendben: szabálytalanság gyanúja merült fel, szabálytalansági eljárás kezdeményezése

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget."

Hasonló előadás


Google Hirdetések