Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ady Endre Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre (Érmindszent, 1877.november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) a huszadik század.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ady Endre Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre (Érmindszent, 1877.november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) a huszadik század."— Előadás másolata:

1 Ady Endre Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre (Érmindszent, 1877.november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője

2 A felsőbb rendűség. Ady több átlagostól eltérő testi adottsággal jött a világra. Mindkét kezén hatujjúsággal született. A betegség enyhébb változatát jelentő csupán csont nélküli, csökevényes bőrnövendékeket születése után - a tövüknél cérnahurokkal elkötve, elsorvasztva - a bába tökéletesen eltávolította

3 A felsőbb rendűség! A német filozófus, Nietzsche elmélete szerint Ady felsőbb rendűnek, kiválasztottnak érezte magát. Ez verseiben is meg jelenik

4 Léda. Ady nagyváradon ismerte meg. Adél férjes asszony volt, de neki is bejött Ady viselkedése, versei is tetszettek neki és úgy döntött felkarolja és támogatja. Majd hármasban éldegéltek, de mint kiderült Adél férje a saját neméhez vonzódott. „Se veled sem nélküled” kapcsolat volt az övék, elég furcsa versek születtek ebből a szerelemből.

5 Ady állandóan kijárt Párizsba és ott gyűjtött erőt a következő verseihez. Majd végül szakított Lédával egy versben, Elbocsátó szép üzenet címen, ami nem igazán szép. Teljesen másképp fogalmazta meg, mint amilyen az ő kapcsolatuk volt.

6 Párizs Híres épületei: Eiffel-torony Diadalív Notre-Dame


Letölteni ppt "Ady Endre Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre (Érmindszent, 1877.november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) a huszadik század."

Hasonló előadás


Google Hirdetések