Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)"— Előadás másolata:

1 Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)

2 Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten. Írta: Györke Bálint Konzulens: Dr.Kiss Endre TDK(bemutató) 2012

3 Tartalom: Hulladékhő hasznosítása. Stirling motor feltalálója. Stirling motor működési elve. Stirling motor termodinamikája. Alacsony hőmérsékletű stirling motor működtetése.

4 Hulladékhő hasznosítása: Napjaink egyik legnagyobb energetikai kihívása. Nagy mennyiségű hulladékhő keletkezik például: -Széntüzelésű erőművekben -Fémfeldolgozó üzemekben Különböző technológiai folyamatokból még hasznosítható közegek például (meleg víz) lép ki amit újra felhasználva az eredeti Technológiai hatásfok javítható. Hulladékhő hasznosítása >Stirling motor segítségével !

5 Shenkey diagram A felvett hőnek csak egy részét tudjuk felhasználni munkavégzésre!

6 Stirling motor feltalálója Stiling motort Robert Stirling találta fel 1816-ban. Eredeti célja a gőzgépek megújítása volt mivel ezek gyakran felrobbantak. Az új motornál robbanás nem következhetett be miközben a hatásfok nagyobb lett mint a korábbi gőzgépeké.

7 A Stirling motor működési elve A stirling motor nem más mint egy külső égésű hőerőgép! Folyamata: 1.A munkadugattyú alatti térben a gáz felmelegszik. (munkaütem) 2.Hűtött hengerben a gáz térfogata növekszik. (áramoltatás) 3.A hideg kamrában lévő gáz fokozatosan lehűl. 4.A hideg gázt a másik dugattyú átnyomja a meleg hengerbe.

8 A stirling motor működés közben

9 Stirling motor

10 A Stirling motor termodinamikája A Stirling körfolyamat megfordítható és ilyenkor külső erővel hajtva hűtőként Viselkedik !

11 Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten Cél: Olyan Stirling motor építése amely alacsony hőmérsékleten 50 C˚-on képes villamos energiát előállítani. Előnyök : - Nem szükséges nagy hőmérséklet a működtetéshez. - Nyugodt Járású szerkezetet lehet kivitelezni. Hátrányok: - Nem lehet gyorsan beindítani lassú melegítésre van szükség. - A leadott teljesítményt nehéz változtatni.

12 A Stirling körfolyamat hatásfoka Termikus hatásfok : A stirling motor hatásfoka : Tn:hevítő hőmérséklet Tk:hűtő hőmérséklet

13 A gép elméleti vázlata:

14 Összenyomás körfolyamata A 4-1 és a 2-3 folyamatok alatt a hengerben a közeg mennyisége változik ezért Ez nem termodinamikai folyamat !!

15 Köszönöm a Figyelmüket !


Letölteni ppt "Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések