Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dokumentumok  2016. Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dokumentumok  2016. Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,"— Előadás másolata:

1 Dokumentumok  2016. Minden jog fenntartva

2 A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat, audiovizuális hordozó, számítógépes memória stb. A dokumentum lényege, hogy az információt rögzítve tartalmazza (régészeti, múzeumi, művészeti dokumentumok, könyvtári dokumentumok). A könyvtári dokumentumok mindig valamely lejegyzett szellemi terméket tartalmaznak A dokumentumtípusok csoportosításának szempontjai: az előállítás technológiája, tartalmi vonatkozások, formai sajátosságok, egyéb szempontok (megjelenési gyakoriság, hordozó, publicitás)

3 Az előállítás technológiája szerint nyomtatott (papíron sokszorosított, nyomdai úton előállított dokumentum: könyv, folyóirat, hírlap és egyéb időszaki kiadvány, zenemű, térkép, metszet, plakát, aprónyomtatvány) nem nyomtatott (nem nyomdai úton előállított szöveg-, kép-, adat- és hangrögzítés: gépirat, fénymásolat, mikrofilm, film, hanglemez, hangkazetta, CD lemez, CD és DVD ROM, egyéb elektronikus és digitális dokumentumok) A tárolt információk forrásértéke szerint elsődleges (primer): a tudományos kutatás és fejlesztés eredményeiről első ízben adják közre a keletkező új információkat. másodlagos (szekunder): már ismert információkat dolgoznak fel A dokumentumok típusai

4 Megjelenés formája szerint vizuális (látható) [(írásos (egyezményes jelrendszerrel rögzítik az információkat: könyv, folyóirat, hírlap, nem folyóirat jellegű időszaki kiadvány, aprónyomtatvány, kézirat, gépirat, kutatási jelentés, kotta) ikonográfiai (jellemzője a képi ábrázolás: térkép, metszet, plakát, fénykép, dia) vagy plasztikai dokumentumok (térbeli kiterjedésű, háromdimenziós alkotások: szobor stb.)] auditív (hallható): hanglemez, hangkazetta, CD lemez audiovizuális (képi és fonetikai információkat tartalmaznak): film, videofilm, DVD elektronikus (számítógépen tárolt dokumentum; az előállítás, sokszorosítás és a felhasználás során is szükség van egy adott technológiára: hardver és szoftver eszközökre): analóg és digitális (adatok, programok)

5 A könyv részei Könyv: A szabvány szerint olyan 48 oldalnál nagyobb terjedelmű nyomdatermék, amely két fedőlapból, valamint meghatározott sorrendben egymást követő – esetenként kivehető -, a gerincen tartósan összeerősített belső lapokból áll, és olvasható szöveget, ill. illusztrációt tartalmaz. Részei: védőborító fülszöveg címoldal (szerző, cím, kiadás adatai) verzó (hátlap) tartalomjegyzék kolofon (adatlap, mely tartalmazza a kiadásért felelősök nevét, ívterjedelmet, ívnagyságot, nyomdai adatokat, az ISBN-t, példányszámot) Két fő kötéstípusa van keménytáblás és puhatáblás. A keménytáblás könyv lapjait cérnával varrják össze, és így a kapott könyvtestet rögzítik a kötéstáblába. Igényesebb esetben a kötéstábla vászonból vagy bőrből készült borítást is kaphat. A puhatáblás könyvek lapjait egymáshoz ragasztják, és a könyvtesthez is ragasztással rögzítik a kartonból készült fedelet.

6 Kézikönyvek típusai Olyan kézikönyvtári könyv, amely a tudományok összességét, vagy egy-egy szaktudomány fogalmait, neveit betűrendben ismerteti. A fogalmat, vagy nevet megnevező első szó a címszó. A címszó után szerepelnek azok az ismeretek, tudnivalók, melyek a címszóra jellemzőek. A címszó és a róla szóló ismertetés alkotja a szócikket. A lexikon a benne szereplő ismeretek szerint lehet általános vagy szaklexikon. Lexikon Enciklopédia Olyan kézikönyvtári könyv, amely nagyobb egységekben dolgozza fel a benne szereplő ismeretanyagot. Így az egymással összefüggő dolgok az enciklopédiában egymás mellé kerülnek, tekintet nélkül arra, hogy hol lenne a betűrendi helyük. Az enciklopédia név- és tárgymutatója segít a keresett információ gyors megtalálásában. Szótár A szótárak egy adott nyelv szókincsét, vagy annak egy részét betűrendben tartalmazzák. Megkülönböztethetünk egynyelvű és kétnyelvű szótárakat. Az egynyelvű szótárak közé tartozik például az értelmező szótár, az etimológiai szótár, a szinonimaszótár, a helyesírási szótár és az idegen szavak szótára. A kézikönyvek nem kölcsönözhetők! Forrás: tudasbazis.sulinet.hu, konyvtar.hu, erettsegi.com; Készítette: Kékesi J. További kézikönyv fajták: monográfiák, határozók, fogalomtárak, adattárak, atlaszok, stb.


Letölteni ppt "Dokumentumok  2016. Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések