Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző."— Előadás másolata:

1 Vírusok

2 Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző káros hatásokat idéz elő. Kezdetben a számítógépprogramok szerzői védelmét biztosították velük, ma azonban károkozásért készítik őket. Részei: fertőző rész: a vírust a gazdaprogramba másolja, romboló rész: a károsító hatást fejti ki.

3 Számítógépes vírusok fajtái Boot vírusok: fertőzött rendszerlemezzel terjednek. Bootoláskor megfertőznek gyakorlatilag minden írható lemezegységet. Fájl vírusok: Ebbe a csoportba tartoznak az olyan vírusok, amelyek fájlokkal terjednek. Általában kis méretűek és hozzáfűzik magukat valamilyen futtatható fájlhoz. A fájl mérete a vírus hosszával megnő. Makró vírusok: Visual Basic makró nyelvén íródtak, és dokumentum fájlokkal terjednek.

4 E-mail vírusok: e-mail csatolmányként terjednek. Amikor elindítjuk a csatolmányt lefut a vírus és elküldi magát a címlistában szereplő összes e-mail címre Tulajdonképpen egyetlen vírus és a legtöbb féreg sem képes terjedni, ha a felhasználó nem nyitja meg a fertőzött programot. Trójai vírusok: Hasznosnak tűnő kártékony program Férgek: Eredetileg nem közvetlen károkozásra, hanem adatlopásra kifejlesztett programok

5 Vírusok terjedésének módja Hogyan terjednek a férgek és egyéb vírusok? -e-mail segítségével -Internetről letöltött programokkal -Veszélyes webhelyek meglátogatásával -Ismerősöktől kapott lemezekkel, pendrivekkel

6 Vírusok és tünetek Számítógép lassulása Internet lassulása Ismerősök visszajelzése gyanús e-mailküldeményekre a mi címünkről.

7 Védekezés Naprakész vírusírtó használata Spyware használata Tűzfal használata Fokozott óvatosság e-mail csatolmányokkal szemben

8 Vírus eltávolítása Internetkapcsolat megszakítása és minden nem fontos futó program leállítását követően vírusirtó futtatása majd spyware futtatása Kritikus esetben teljes partíció törlésre is szükség lehet Fontos adatainkról érdemes tömörített formában biztonsági mentéseket csinálni

9 A tűzfal fogalma, használata és gyengéje Mit neveznek tűzfalnak? A tűzfal olyan szoftver vagy hardver, amely ellenőrzi az internetről vagy hálózatról érkező információkat, és a tűzfal beállításaitól függően blokkolja vagy továbbengedi őket a számítógépre. Miért van szükségem tűzfalra? A tűzfal segít megakadályozni, hogy a támadók vagy rosszindulatú programok (például férgek) hozzáférjenek a számítógéphez a hálózaton vagy az interneten keresztül. A tűzfal megakadályozza azt is, hogy a számítógép rosszindulatú szoftvereket küldjön más számítógépekre.

10 Mi az, amit egy tűzfal nem képes megakadályozni? E mail vírusok:Az e mail vírusokat az e mail üzenetekhez csatolják. A tűzfal nem képes az e mail tartalmának meghatározására, így nem nyújt védelmet az ilyen típusú vírusok ellen Adathalászati csalások: Az adathalászat egy olyan módszer, amellyel megtévesztik a számítógép- felhasználókat, hogy adják meg személyes vagy pénzügyi adataikat, például bankszámlájuk jelszavát

11 Fontosabb vírusírtók A Vírusírtók feladata, a vírusok, vagy férgek eltávolítása, karanténba helyezése. Vírusírtók: –Nod 32 –Avast –Panda –Kapersky –AVG (teljesen ingyenes)

12 Férgek eltávolítása Programok –Adaware –Spyboot


Letölteni ppt "Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések