Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,"— Előadás másolata:

1

2 Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület, ami összefogja a városban és a város környékén tevékenykedő alkotókat. A kérdés ott „lógott” a levegőben, de civil jellegű, érdemi lépés az ügyben nem történt. 2006-ban az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár Gyermekek Háza – Kézműves Ház, kézműves tábort szervezett felnőttek részére, 16 fő részvételével. Alkotás közben, újra felvetődött az egyesület gondolata és egyre konkrétabban fogalmazódtak meg a – mit, miért, és hogyan? - kérdésre a válaszok. A fentiek szellemében 2006. novemberében, Neszádeli Gyula vezetésével 18 fővel megalakult a Sajómenti Népművészeti Egyesület. A következő év közepétől pedig már, a Cégbíróság által bejegyzett egyesületként működhettünk tovább, mint közhasznú szervezet.

3 Az év hátralevő részében az otthont adó Gyermekek Háza – Kézműves Ház munkatársaival közösen két nagyobb lélegzetű rendezvény szervezését és kivitelezését vállaltuk fel. Közel 30 évi kihagyás után újra megrendeztük a város sajókazinci részén a búcsú kiegészítő programját, a Teréz-napi vásárt. E műsorral, kézműves bemutatóval,- játszóházzal egybekötött szabadtéri rendezvényen már az első alkalommal több százan vettek részt.

4 Az egyesület bemutatkozó kiállítására minden tag hozott anyagot. Így: a hímzők, fafaragók, kosárfonók, vertcsipke-készítők, bőrművesek, nemezelők, gyöngyfűzők, bábkészítők, valamint a tűzzománcos és a keramikus is. A jól sikerül kiállítás hatására a tagok már egyéni kiállításokon is megmérették magukat. Az eddig többnyire „fiókban” tartott munkákat, örömmel mutatták be, több alkalommal Kazincbarcikán és a városkörnyékén. E folyamat szerencsére napjainkig tart.

5 2008 áprilisában felvettük a kapcsolatot, Szlovákiában a Várhosszúréten működő Gömöri Kézművesek Társulatával és azóta kölcsönösen segítjük egymás programjait.

6 2009 április 5-én került átadásra a város 55. születésnapja alkalmából készített 6 m-es „TOJÁSFA-ÉLETFA” amire a városlakók összefogásával 13.220 db hímes tojás került. Az ötletgazda: Neszádeli Gyula, az egyesület megalapítója. A szervezésen kívül, az egyesület tagjai 400db gömöri mintájú, aranyporos díszítésű tojást is készítettek, ami nagymértékben emelte a fa látványát, esztétikai értékét.

7 Egyesületünk tagja, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több és több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen veszünk részt. Ezen események közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe esemény.

8 2015 áprilisában csatlakozott hozzánk a többszörös országos Arany, Arany Páva és Aranypáva Nagydíjas Galagonya citerazenekar.

9 Egyesületünk három tagja ért el különböző elismeréseket. Simkó Fanni Az Év Ifjú Mestere Díj Neszádeliné Kállai Mária Népi Iparművész és a Népművészet Mestere Tóth Lóránt Zilahy-díjas Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

10 Az egyesület célja Az egyesület alapvető célja a működési területén élő alkotók egyesületbe tömörítése, összefogása, érdekeik védelme, szakmai tudásuk növelése, kiállítás szervezése, utánpótlás tervszerű biztosítása és a tömeg ízlésének formálása, a népi mesterségek oktatása, a népi kultúra széleskörű megismertetése.

11 Tevékenységünk Kiállítások rendezése Kézműves bemutatók tartása Kézműves vásárokon való részvétel

12 Játszóházak tartása Továbbképzések tartása

13 Egyesületünk jelenlegi elnöke: Gór Mihály festő Adószámunk: 19332606 – 1 - 05 Amennyiben tevékenységünk felkeltette érdeklődését, kérjük adója 1%-ának felajánlásával támogassa egyesületünk munkáját ! Székhelyünk: Mezey István Művészeti Központ, Gyermekek Háza Kézműves Ház 3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9


Letölteni ppt "Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések