Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást."— Előadás másolata:

1 Algoritmusleíró eszközök

2 Az algoritmus definíciója Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást tartalmaz.  Nem feltétlenül véges végrehajtási idejű.  Megfelelő sorrendű (szemantikailag helyes).  Utasításonként megfelelően paraméterezett (szintaktikailag helyes).

3 Folyamatábra A programot gráfként írja le. A program-gráf egy irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll. Egyetlen induló és befejező éle van, az induló élből bármely csomópont elérhető. A folyamatábra három féle csomópontot tartalmaz: utasítás csomópont, döntés csomópont, gyűjtő csomópont. Látványos. Hátrányai: terjedelmes, szövegszerkesztővel nehezen készíthető, javítása rendkívül nehézkes.

4 Folyamatábra Utasítás csomópont Döntés csomópont Gyűjtő csomópont IgazHamis Utasítás Feltétel

5 Folyamatábra IgazHamis Emelje fel a kézibeszélőt Várja meg a tárcsahangot Keressen egy másik telefonkészüléket! Vége Dobjon be egy érmét! Tárcsázzon! Van búgó hang?

6 Stuktogram A folyamatábra hibáit próbálja meg kiküszöbölni azzal, hogy a program-gráfot élek nélkül ábrázolja.  Egyetlen alapelem marad, a téglalap. Csak strukturált programok írására alkalmas. Hátránya: terjedelmes, nehezen javítható, nehezen „olvasható”.

7 Stuktogram Szekvencia: Utasítás1 Utasítás2 Feltétel NemIgen Utasítás1Utasítás2 Szelekció: Iteráció: Feltétel Utasítás(ok)

8 Leírás fával A program-gráfot fával írja le. A fa nem tartalmaz ciklust. A ciklusokat rekurzívan írhatjuk le. Az eddigieknél szélesebb alkalmazási lehetőségű, áttekinthetősége viszont továbbra is rossz.

9 Leírás mondatokkal Sorszámozott utasítású programozási nyelvekhez (pl.: BASIC) illeszkedik. Utasításai sorszámozott mondatok. A követést a sorszámok biztosítják. Hátránya: nehezen áttekinthető, nehezen olvasható, nem egyértelmű, nem specifikus.

10 Leírás mondatokkal 1. Emeld fel a kézi beszélőt! 2. Várd meg a tárcsahangot! 3. Ha van búgó hang, akkor folytasd az 5. soron! 4. Keress egy másik telefonkészüléket! Folytasd a 7. soron! 5. Dobj be egy érmét! 6. Tárcsázz! 7. Vége

11 Leírás mondatszerű elemekkel Más néven: pszeudokód, vagy leírónyelv. Elemei nem teljes mondatok, hanem mondat szerű elemek. Anyanyelv + matematikai, logikai nyelv. Struktúrái megfelelnek a Neumann elvű programozási nyelv struktúráinak. Kódolása egyszerű.

12 Leírás programnyelven Nem „mindenki” számára érthető. Szigorú szintaxisú.

13


Letölteni ppt "Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást."

Hasonló előadás


Google Hirdetések