Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Komplex megyei bűnmegelőzési program A programot támogatja az Országos Bűnmegelőzési Bizottság, Pécs MJV Önkormányzata, és a Baranya Megyei Önkormányzat!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Komplex megyei bűnmegelőzési program A programot támogatja az Országos Bűnmegelőzési Bizottság, Pécs MJV Önkormányzata, és a Baranya Megyei Önkormányzat!"— Előadás másolata:

1 komplex megyei bűnmegelőzési program A programot támogatja az Országos Bűnmegelőzési Bizottság, Pécs MJV Önkormányzata, és a Baranya Megyei Önkormányzat!

2 Programismertető Célok: önkéntesség népszerűsítése; jelzőrendszer és partneri háló bővítése A program főbb elemei: - Sport általi nevelés - Tehetségkutató programok - Kortárssegítő képzés A fentiek megyei és Pécs városi viszonylatban. További speciális programelem két közösségi tér felmérése, feltárása, az ott időző fiatalok megszólítása, közösségé szervezése. - Pécsi Extrémsport Központ - ÁRKÁD Bevásárlóközpont

3 Bevezető Az Árkádban végzett kutatás során arra voltunk a leginkább kíváncsiak: - Hogy mely korosztály, mennyi időt tölt az Árkádban és mivel tölti ott az idejét? - Ezen kívül,iskolaidőben is ott tartózkodnak- e? - Mit szeret az árkádban, illetve mit hiányol onnan? - Hol töltené idejét ha az Árkád nem lenne? - Ezek a kérdések mind fontosak a tekintetben, hogy kiderüljön hogy, az itt tartózkodó fiatalok a csellengő kategóriába tartoznak- e, illetve milyen mértékben állíthatjuk ezt.

4 Módszer - A lekérdezett minta 200 darab kérdőívből áll, amiből csupán tizennégy darab volt értékelhetetlen, tehát 186 darab válaszadó mintája alapján végeztük a kutatást. - A kérdőív egyaránt tartalmazott nyitott és zárt kérdéseket. - Három különböző napszakban vizsgálódtunk: reggel, napközben és délután. - A lekérdezettek életkora 9-25 éves korig.

5 A lekérdezések és válaszadások száma adott időszakban.

6 Nemek megoszlása

7 A lekérdezett fiatalok kor szerinti megoszlása

8 Fiatalok mennyi időt töltenek az Árkádban

9 Mely korcsoport tartózkodik leginkább napközben az Árkádban  18 éven aluliak kevesebbet tartózkodnak napközben az Árkádban mint a 18 év felettiek Közülük azonban a 15-18 éves korosztály(középiskolá sok) az, akire leginkább jellemző a napközbeni itt tartózkodás.

10 Fiatalok milyen arányban tartózkodnak az Árkádban Iskolaidőben  Az előző dia és e közötti összefüggés, hogy itt is leginkább a 15 -18 évesek vallották be, hogy iskolaidőben is itt tartózkod- nak.

11 Mely korcsoport tölt leginkább napi több órát az Árkádban?  A 18 év felettiek után a 15-18 éves korosztály tartózkodik napi több órát az árkádban,  9-12 évesekre ez egyáltalán nem jellemző  Ha jól megnézzük, a 18 év alattiak ugyanúgy eltöltenek napi több órát, mint a 18 év felettiek.

12 Iskolakerülők és feszélyezettek közti összefüggés  Az iskolakerülők többségében érzik úgy, hogy nem látják őket szívesen az Árkádban, mint azok, akik „legálisan” tartózkodnak ott.

13 Mely korosztály érzi magát feszélyezve az Árkádban

14 Kivel tölti az időt az Árkádban? A 12-15 éves korosztályra még jellemző, hogy a szülőkkel együtt tartózkodnak az Árkádban, míg a 15-18 éves korosztályra ez egyáltalán nem jellemző. Ők vagy egyedül vagy haverokkal járnak ide.

15 Mivel tölti az idejét az Árkádban?  Mindkét korosztályra a nézelődés a jellemző, majd utána a vásárlás, ezt azonban inkább a fiatalabbak végzik, mint az idősebbek, és többet is étkeznek itt, mint az idősebbek.  A játékot kimondottan a fiatal korosztály említette.

16 Ismerkedik-e más fiatalokkal?

17 Milyen tevékenységeket végeznek az Árkádban? Összehasonlítás: összes megkérdezett és a 18 éven aluliak válaszai alapján;  Az összes megkérdezett a nézelődést jelölte meg fő tevékenységnek, majd a vásárlást. A fiatalok az az a 18 éven aluliak is ugyan ezt a sorrendet jelölte meg. Az arányokat tekintve viszont a fiatalok még mindig kevesebbet vásárolnak mint a 18 éven felüliek.

18 Mit szeretnek leginkább az Árkádban? Az összes megkérdezett válaszai arra, hogy miért szeret az Árkádban lenni: Leginkább a hangulatát szeretik, majd a kínálatot. Sokan nem tudják miért is szeretik egyszerűen csak jó, nagy arányba a barátok is itt vannak és miattuk. Meglepően a klíma is vonzó szempont, hiszen többen azt válaszolták, hogy „télen meleg- nyáron hideg” és azért szeretik. Ez kapcsolatban lehet központi elhelyezkedésével.

19 A 18 éven aluliak, miért szeretik az Árkádot? Leginkább a nagy kínálatot jelölték vonzónak, majd a hangulatot. A barátok és klíma csak ez után következik.

20 Milyen szolgáltatásokat hiányol leginkább az Árkádból? Leginkább a látható három kategóriát említették a fiatalok (15-18). A sport alatt: kondi termet, fallabdát, bowlingot, csocsót említettek.

21 Hol töltené az idejét, ha az Árkád nem lenne? A 15-18 évesek a látott kategóriákat említették. A terek mind belvárosi tereket illetve játszótereket jelentenek. Arra lehet következtetni, hogy a hely centrális fekvése is nagyban befolyásoló tényező. Az otthon kérdés is érdekes, ha Pláza és Árkád nem lenne otthon ennének (tehát, nem szeretnek otthon lenni?)

22 Összefoglalva  A diagrammokon láthattuk, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a 15-18 éves korig a középiskolás korosztály, ők azok akik legnagyobb részt iskolaidőben is az Árkádban tartózkodnak, illetve napi több órát töltenek itt.  Ez a korosztály válaszolta leginkább azt, hogy úgy érzi nem látják őket szívesen.  12-15 éves korosztály bizonyos szempontok szerint védettebbek. Ők többször jönnek szüleikkel, kevesebbszer lógnak az iskolából, és nem érzik maguk feszélyezve. Ami mindkét korosztályra jellemző, hogy leginkább csak nézelődnek, ismerkednek és szavaikkal élve „hesszelnek” az Árkádban.

23 Összefoglalás Figyelemre méltó, hogy ha az Árkád nem lenne, nagyrészt a Plázában, a városban és különböző tereken kószálnának. Ez is mutatja, hogy igen is a csellengő kategóriába tartoznak, hiszen iskolát kerülnek, tereken és a városközpontban kószálnak, így töltve szabadidejüket.

24 Személyes megjegyzések  A válaszadás csak önkéntes alapon történt.  Ettől eltekintve a válaszok alapján a fiatalok az inger gazdag környezetet szeretik, hiszen az Árkád, a belvárosi terek, illetve utcák tele vannak nyüzsgéssel, látnivalóval.

25 A Baranya Ifjúságáért Kht. programjai, lehetőségei  A kutatás is alátámasztja, hogy a fiatalok szabadidejük nagy részét nem tartalmas tevékenységekkel töltik, de kiderül, hogy a sporttevékenységek érdeklik őket.  Itt hangsúlyoznám még egyszer az inger gazdag környezetet,és az újdonságélményt. Tehát nekünk szakembereknek is haladnunk kell a korral, és ott kell megszólítanunk a fiatalokat ahol ők tartózkodnak és olyan tevékenységekkel, amik érdeklik őket.

26 A „Jövő generációja” program éppen az alternatív lehetőségeket, az ingergazdag környezetet, a pozitív aktivitást, az újdonságélményt kínálja a fiataloknak. Sportolási lehetőségekkel, tehetségkutatással, -felkarolással, és a már megtalált fiatalok nem formális pedagógiai módszerekkel történő nevelésével, képzésével. További részletek a programról: www.tetthely.net


Letölteni ppt "Komplex megyei bűnmegelőzési program A programot támogatja az Országos Bűnmegelőzési Bizottság, Pécs MJV Önkormányzata, és a Baranya Megyei Önkormányzat!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések