Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes."— Előadás másolata:

1 A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes Jegyzői értekezlet – Mohács - 2016. március 8. BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATALBARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály

2 Jogszabályi háttér 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról 267/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalról 31/2014. (II. 12.) Korm. rendelet az egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások szabályairól 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

3 A jegyzők szakhatósági közreműködése az útügyi engedélyezési eljárásokban (1) 263/2006. (XII. 20.) Korm. rend. 3. mell. 3.1 táblázat 8. pont Helyi jelentőségű védett természeti területen vagy arra közvetlen hatást gyakorló módon megvalósuló létesítmény esetén. Annak elbírálása kérdésében, hogy a létesítmény vagy tevékenység a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott természetvédelmi követelményeknek a kérelemben foglaltak szerint vagy további feltételek mellett megfelel-e. Felügyeleti szerv (másodfokú szakhatóság): Baranya Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

4 A jegyzők szakhatósági közreműködése az útügyi engedélyezési eljárásokban (2) 263/2006. (XII. 20.) Korm. rend. 3. mell. 3.1 táblázat 9. pont Minden esetben, kivéve a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. tv. 6/H. § (14) bekezdés szerint megindított eljárás. Annak elbírálása kérdésében, hogy az építmény elhelyezése megfelel-e a településrendezési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak. Felügyeleti szerv (másodfokú szakhatóság): Baranya Megyei Kormányhivatal (Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

5 A jegyzők szakhatósági közreműködése a bányafelügyelet építésügyi engedélyezési eljárásaiban 267/2006. (XII. 20.) Korm. rend. 2. mell. A. táblázat 8. pont Helyi jelentőségű védett természeti területen vagy arra közvetlen hatást gyakorló módon megvalósuló létesítmény esetében, és a tevékenység megkezdéséhez környezetvédelmi engedély vagy egységes környezethasználati engedély nem szükséges. Annak elbírálása kérdésében, hogy a létesítmény vagy tevékenység a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott természetvédelmi követelményeknek a kérelemben foglaltak szerint vagy további feltételek mellett megfelel-e. Felügyeleti szerv: Baranya Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

6 A jegyzők szakhatósági közreműködése a bányászati szakigazgatással kapcsolatos engedélyezési eljárásokban 267/2006. (XII. 20.) Korm. rend. 3. mell. A. táblázat 8. pont Ha az eljárás helyi jelentőségű védett természeti területet érint, és az eljárással érintett tevékenység megkezdéséhez, bányatelek megállapításhoz környezetvédelmi engedély vagy egységes környezet- használati engedély nem szükséges vagy a tevékenység továbbfolytatásához környezetvédelmi működési engedély nem szükséges. Annak elbírálása kérdésében, hogy a létesítmény vagy tevékenység a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott természetvédelmi követelményeknek a kérelemben foglaltak szerint vagy további feltételek mellett megfelel-e. Felügyeleti szerv: Baranya Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

7 A jegyzők szakhatósági közreműködése egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó építésügyi engedélyezési eljárásokban 31/2014. (II. 12.) Korm. rendelet 3. melléklet 4. pont Minden engedélyezési eljárásban A településrendezési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak való megfelelés kérdésében, valamint annak elbírálása kérdésében, hogy az építmény vagy tevékenység a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott természetvédelmi követelményeknek a kérelemben foglaltak szerint vagy további feltételek mellett megfelel-e. Felügyeleti szerv: Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály (településrendezési szakkérdés) Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály (természetvédelmi szakkérdés) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

8 A jegyzők szakhatósági közreműködése a villamosenergia-ipari építésügyi engedélyezési eljárásokban 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 4. melléklet 4. pont Minden engedélyezési eljárásban A helyi településrendezési eszközökkel való összhang megállapítása kérdésében, valamint annak elbírálása kérdésében, hogy az építmény vagy tevékenység a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott természetvédelmi követelményeknek a kérelemben foglaltak szerint vagy további feltételek mellett megfelel- e. Felügyeleti szerv: Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály (településrendezési szakkérdés) Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály (természetvédelmi szakkérdés) Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

9 Ügyintézési határidő a szakhatósági eljárásban A szakhatóság eljárására irányadó ügyintézési határidő tizenöt nap. Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény állapíthat meg – Ket. 33. § (8) bekezdés Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

10 Szakhatóságként eljáró jegyző kijelölése az útügyi és egyéb műszaki engedélyezési eljárásokban (1) Ha az engedélyezendő építmény építtetője (a kérelmező ügyfél) a jegyző illetékességi területének az önkormányzata, a jegyző – a Ket. 42. § (5) bekezdése alapján fennálló kizárási ok miatt – szakhatóságként nem működhet közre az engedélyezési eljárásban. A kizárási okot a Ket. 43. § (4) bekezdése alapján a felügyeleti szerv vezetőjének kell bejelenteni. A felügyeleti szerv vezetője a Ket. 43. § (5) bekezdése alapján másik azonos hatáskörű szakhatóságot (jegyzőt) jelöl ki. Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

11 Szakhatóságként eljáró jegyző kijelölése az útügyi és egyéb műszaki engedélyezési eljárásokban(2) Eljáró szakhatóságot kijelölő felügyeleti szervek: o Helyi természetvédelmi szakkérdésben Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály o Településrendezési szakkérdésben Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.

12 Gida Attila főosztályvezető-helyettes Baranya Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztály Elérhetőségek:e-mail: gida.attila@baranya.gov.hugida.attila@baranya.gov.hu Telefon: (72) 520-462 Mobil: (70) 455-7197 Jegyzői értekezlet – Mohács – 2016. március 8.


Letölteni ppt "A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések