Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MIKROPONTOS GÉPJÁRMŰ JELÖLÉSI TECHNOLÓGIA. DNS JELEK A JÁRMŰVEKEN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MIKROPONTOS GÉPJÁRMŰ JELÖLÉSI TECHNOLÓGIA. DNS JELEK A JÁRMŰVEKEN."— Előadás másolata:

1 MIKROPONTOS GÉPJÁRMŰ JELÖLÉSI TECHNOLÓGIA

2 DNS JELEK A JÁRMŰVEKEN

3 TÖRTÉNET o Az amerikai hadsereg fejlesztette ki eszközeinek jelölésére az 1940-es években. o Az 1990-es évek első felétől vált lehetségessé elterjedése a lézergravírozás kifejlesztésével. o Első felhasználását 1995-től kezdték meg a világ kaszinóiban zsetonok jelölésére.

4 A TECHNOLÓGIA o A DataDotDNA mikropontokkal bármilyen vagyontárgy, jármű megjelölhető. o A kód (VIN, PIN, vagy egyedi kód) adatbázisba kerül a tulajdonos adataival együtt. o Adatbázisból rögtön azonosítható a megjelölt vagyontárgy.

5 AZ ALKALMAZÁS o A technológiát elsősorban lopások, hamisítások megakadályozására, felderítésére fejlesztették ki. o Alkalmazható minőségbiztosítási, és folyamat ellenőrzési célokra is. o A rendkívül ellenálló ragasztóanyagban eloszlatott 1mm átmérőjű DataDotDNA mikropontokból percek alatt több ezer helyezhető fel szórással, vagy ecsettel különböző helyekre eltávolíthatatlanul.

6 AZ ALKALMAZÁS o UV fénnyel megvilágítva, majd speciális mikroszkóppal láthatóvá tehető a DataDotDNA mikropontokra lézeresen felgravírozott kód. o Ennek ismeretében az adatbázisból a megjelölt vagyontárgy beazonosítható.

7 MILYENEK EZEK A DataDotDNA MIKROPONTOK? o A DataDotDNA mikropontok mindegyike 1 mm átmérőjű plasztik korong, amelyre lézeres eljárással kerül felgravírozásra az alvázszám (VIN), a PIN kód, az egyedi kód, vagy a javítást jelölő (REPAIR) szó az azonosító (PIN, VIN) kóddal. o A DataDotDNA mikropontok teljes felületén 2 sorban 21 karakter ismétlődik. o A tartályok 1.000, 3.000, 7.000, illetve 12.000 DataDotDNA mikropontot tartalmaznak.

8 A DataDotDNA mikropontot rögzít ő ragasztó UV fényre reagál, lila színben világít, így megtalálható.

9 A DataDotDNA MIKROPONT VALÓS MÉRETE, ÉS NAGYÍTOTT KÉPE

10 A DataDotDNA MIKROPONTOK TÍPUSAI o PIN kódot tartalmazó DataDotDNA mikropont.

11 A DataDotDNA MIKROPONTOK TÍPUSAI o A gépjármű alvázszámát (VIN) tartalmazó DatDotDNA mikropont.

12 A DataDotDNA MIKROPONTOK TÍPUSAI o Egyedi jelölést tartalmazó DataDotDNA mikropont (házszám, utcanév, postakód).

13 A DataDotDNA MIKROPONTOK TÍPUSAI o Amennyiben a gépjármű elemei, alkatrészei cserére kerülnek, ebben az esetben az eredeti azonosító kódot tartalmazó DataDotDNA mikropont kerül újra felvitelre, amely a kódon kívül tartalmazza, a „REPAIR” („JAVÍTOTT”) szót.

14 A gépjármű DataDotDNA mikroponttal megjelölt alsó területe normál megvilágításban.

15 Ugyanannak a gépjárműnek az alsó területe UV fénnyel megvilágítva.

16 A DataDotDNA mikropontokkal az összes kulcsfontosságú rejtett terület – mintegy 40-50 hely - bejelölhető, ezáltal beazonosítható. Eltávolítás? Nincs rá lehetőség!

17 MIÉRT HASZNÁLJUK A DataDotDNA MIKROPONTOKAT? o A DataDotDNA mikropont az első valóban minden részletre kiterjedő jelölő rendszer, amely elérhető motorkerékpárok, autók, és nagyobb járművek, kamionok számára. o A DataDotDNA mikropontok nem reprodukálhatók! o A DataDotDNA mikropontok gyakorlatilag nem eltávolíthatók! o Gépjárművekre 7-12.000 DataDotDNA mikropont kerül felvitelre, ezek mindegyike gyakorlatilag nem fellelhető!

18 KINEK ÉRI MEG HASZNÁLNI A DataDotDNA MIKROPONTOS JELÖLÉSI RENDSZERT ?

19 A RENDŐRSÉGNEK o Bűnmegelőzési, valamint felderítési szerepe van a jelölésnek a megjelölt járműveknek, vagyontárgyak esetén. A megjelölt vagyontárgy, jármű egyértelműen beazonosítható! o A technológia nem jelent költség növekedést. o Egyszerűen kezelhető a központi nyilvántartó rendszer. o Internetes hozzáférés esetén bármelyik arra jogosult személy hozzáférhet az adatokhoz (rendőrségen, határállomáson).

20 A TULAJDONOSNAK o Amikor egy gépjármű azonosítóját nem lehet megváltoztatni, az azonnal értéktelenné válik a tolvaj számára. o Ha nincs belőle haszna, értelmetlen ellopnia a járművet. o A jármű értékéhez, valamint a kár bekövetkezése esetén jelentkező veszteség mértékéhez képest jelentéktelen összegbe kerül a jelölés.

21 A GÉPJÁRMŰ KERESKEDŐNEK o Az adatbázisból a gépjármű beszámításakor, visszavásárlásakor, kiszűrhetők a járművekkel történt esetleges manipulációk. o Garanciális reklamáció esetén a nem gyárilag, gépjárműhöz tartozó, esetlegesen kicserélt alkatrészek felderíthetők. o A gépjármű teljes kártörténete a nyilvántartásból kideríthető, lekövethető. o A technológia nem jelent költségnövekedést.

22 A BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁGOKNAK o A biztosítási csalások megelőzhetők, és az elkövetett csalások feltárhatók, bizonyíthatóak (megelőzés-felderítés). o A jelölt járművek teljes kártörténete a nyilvántartási rendszerből visszatekinthető, lekövethető. o A technológia nem jelent költségnövekedést. o Egyszerűen kezelhető a központi nyilvántartó rendszer. o Internetes hozzáférés esetén bármelyik arra jogosult személy hozzáférhet az adatokhoz.

23 A LÍZING CÉGEKNEK o Az autólopások 20-25%-a lízingcsalás. o Sérült, totálkáros autó megfinanszírozása kizárható. o A jármű visszavételekor felderíthetőek a visszaélések (sérülések, kicserélt alkatrészek). o A jármű kártörténete az adatbázisból lekövethető. o A rendszer használata nem jár költségnövekedéssel.

24 AZ AUTÓKÖLCSÖNZŐKNEK, FLOTTAKEZELŐKNEK o A jelölés miatt lekövethető, hogy történ-e valamilyen káresemény, vagy manipuláció, elem-, illetve alkatrész csere a gépjárművön. o A rendszer használata nem jár költségnövekedéssel.

25 A DataDotDNA mikropontok nagyszámú alkalmazása lehet ő vé teszi a könny ű azonosítást.

26 NE FELEDJE! EGYETLEN P NTON IS MÚLHAT!

27

28 KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA: ARTEP Kft. 4400 Nyíregyháza, Lujza utca 9. Tel/fax: +36-42-461-353 Mobil: +36-30-9553-325 Web: www.artep.huwww.artep.hu E-mail: artepkft@t-online.huartepkft@t-online.hu


Letölteni ppt "MIKROPONTOS GÉPJÁRMŰ JELÖLÉSI TECHNOLÓGIA. DNS JELEK A JÁRMŰVEKEN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések