Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása."— Előadás másolata:

1

2 Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása

3 Az elektromágneses mező átfogó elméletének matematikai kidolgozása James Clerk Maxwell nevéhez fűződik. Maxwell Maxwell elméletét Heinrich Hertz igazolta szikragenerátorral végzett kísérletei alapján Hertz

4 Az elektromágneses hullám fogalma Az elektromágneses hullámok tranzverzális hullámok, amelyek egymásra merőlegesen rezgő elektromos és mágneses mezőkből állnak.

5 Az elektromágneses hullám előállítása A zárt rezgőkört nyitott rezgőkörré (adóantennává) alakíthatjuk át, amely alkalmas arra,hogy az elektromágneses mezőt a térbe kisugározza.

6 A teljes elektromágneses színkép Az elektromágneses hullámok hullámhossz vagy (frekvencia) szerinti sorozatát teljes elektromágneses színképnek nevezzük.

7 A mikrohullám A mikrohullámok rövid rádióhullámok, amelyeket radaroknál tárgyak helyzetének pontos meghatározására használnak. A mikohullámú sütőnél a mikrohullámok áthatolnak az edényen és rezgésbe hozzák a víz-, zsír-, és cukormolekulákat az ételben.

8 Infravörös A fény infravörös tartományát elsősorban melegítő hatása alapján érzékeljük és hasznosítjuk. Például a napsugárzás melege, infralámpa.

9 A röntgensugárzás A röntgensugárzást főleg az élő szervezet orvosi átvilágítására használják.

10 Vége


Letölteni ppt "Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések