Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens."— Előadás másolata:

1 Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens

2 Tematika Az EU története és joga Az EU intézményei és működése Az EU-jog érvényesítése: bírósági eljárások Belső piac szabályozása (áruk, személyek, szolgáltatások és tőke szabad mozgása) EU nemzetközi magánjoga Vállalkozásokra vonatkozó versenyszabályok az EU-ban Állami támogatások szabályozása az EU-ban Liberalizációs versenyjog az EU-ban

3 Számonkérés ZH-k – 2 db ZH – Feleletválasztós tesztek és esettanulmány Források: – Előadások és előadás ppt-k – Jegyzet

4 Európai integráció története Egységes Európa gondolata – európai kultúrközösség. Az európai egységesítési törekvések mindig „fentről lefelé” valósultak meg. Európai integráció kezdetei: – második világháború vége: béke és fejlődés biztosítása iránti vágy; – Európa elveszti globális vezető szerepét; – a világhatalom központja(i) Európán kívül helyeződik/nek el; – nyomasztó globális verseny.

5 Európai integráció története Az európai integráció több mint ötven éves (1951/1957-ben kezdődött). Az Európai Uniót csak 1992-ben alapították Maastrichtban. Egy alapvetően gazdasági közösségről van szó, amelynek azonban végső célja a politikai unió. Az integráció mindig lépésről lépésre haladt; hol lelassult, hogy felgyorsult.

6 Európai integráció története 1951 (1952): Európai Szén- és Acélközösség (2002-ben beolvadt az Európai Közösségbe) 1957 (1958): Euratom (Európai Atomenergia Közösség) 1957 (1958): Európai Közösség (eredetileg: Európai Gazdasági Közösség) 1992 (1993): Európai Unió (Maastrichti Szerződés): megalapítja a három pillérből álló „templomot”. 2007 (2009) Reform Szerződés (Lisszaboni Szerződés): összevonja a három pillért, feloldja az Európai Közösséget az Európai Unióban.

7

8 Schengeni övezet

9 Euro övezet


Letölteni ppt "Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens."

Hasonló előadás


Google Hirdetések