Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan."— Előadás másolata:

1 A TCP/IP protokolljai

2 IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan. Útvonalválasztást strukturálatlan címrendszerrel lehetetlen megoldani. A fizikai cím csak egy alhálózatba kapcsolt csomópontok kommunikációjához megfelelő. Szükség van egy másik, strukturált címrendszerre: a hálózati címekre.

3 IP-címek Az IP-cím a csomópont hálózati rétegbeli azonosítója. Pontozott decimális megjelenítés pl. 157.45.190.57 Az azonosítók kezelése – InterNIC. 5 regionális internet regisztrátor van. Nem egyedi címeket, hanem címtartományokat (hálózatazonosítókat) osztanak ki az intézményeknek.

4 IP-címek Az IP cím eleje a hálózat azonosítója, a vége a csomópont azonosítója (a hálózaton belül). Az IP forgalomirányítás a hálózati azonosítókra épül. Hány bit hosszú legyen a hálózat azonosítója? – Ha túl kicsi, akkor a nagy tartományok kihasználatlanok. – Ha túl nagy, akkor csak kis alhálózatok kezelhet k.

5

6 Hálózati maszk Egy olyan 32 bites maszk, mely 1-es bit értékeket tartalmaz a hálózat és alhálózat azonosításában résztvevő bithelyeken és 0-ás bit értékeket tartalmaz a csomópont azonosítására szolgáló bithelyeken. A hálózati maszk segítségével az eredetileg az osztályba sorolás által (statikusan) meghatározott hálózat-gép határ módosítható. Prefix hossz: A hálózati maszkban szereplő 1-es értékek darabszáma (a hálózat azonosító bithelyek darabszáma).

7 Alapértelmezett hálózati maszkok Az egyes osztályokhoz tartozó hálózati maszkok: A osztály:Hálózati maszk: 255.0.0.0 Prefix hossz: 8. B osztály:Hálózati maszk: 255.255.0.0 Prefix hossz: 16. C osztály:Hálózati maszk: 255.255.255.0Prefix hossz: 24.

8 Speciális IP-címek A következő címek speciális jelentésűek: 127.h.h.hA helyi gép (loopback cím) n.n.n.255Broadcast cím (minden eszköznek szól) n.n.n.0A hálózatot azonosító cím 0.0.0.0Alapértelmezett útvonal

9 Privát IP-címtartományok

10 Az Ipv4 vége 2012. szeptember 15-én a RIPE (az európai regionális internet-regisztrátor szervezet) megkezdte az utolsó szabad A-osztályú címtartomány kiosztását.

11 IPv6 Az új lehetőség: az Ipv6. Az IPv6 legfontosabb jellemzői: 1.megnövelt, nagyobb címtartomány 2.közvetlen végponti címezhetőség 3.automatikus konfiguráció, vagyis a munkaállomások automatikus hálózati konfigurálását támogató rendszer, 4.hálózati mobilitás, egy hálózati csatolóhoz egy időben több címet rendelhetünk. Ez hasonló a mobilszolgáltatók roaming (barangolási) szolgáltatásához.

12 IPv6 5.titkosítás, azonosítás: Az IPv6-címzés szerves része az IPsec biztonsági protokoll, ez hálózati szinten nyújt lehetőséget arra, hogy a kommunikációban résztvevő felhasználók hitelesen azonosítsák egymást, és az egymás közt zajló adatforgalmat titkosítsák egy biztonságos úgynevezett alagúton, tunnel-en keresztül anélkül, hogy az Internetről bárki le tudná hallgatni őket. 6. többszörös címezhetőség, szabványosított multicast


Letölteni ppt "A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések