Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A PAKTUMOK KOMMUNIKÁCIÓJA DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9. HONLAP TERVEZÉS DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A PAKTUMOK KOMMUNIKÁCIÓJA DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9. HONLAP TERVEZÉS DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006."— Előadás másolata:

1 1 A PAKTUMOK KOMMUNIKÁCIÓJA DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9. HONLAP TERVEZÉS DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9 DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9.

2 2 A honlap arculata egyedi tervezésű megjelenés esetén Az arculati tervezés általános elvei és gyakorlata A tervezés során olyan megjelenés kialakítására kell törekedni, amely hordozza a partnerség általános arculati elemeit, és megfelel a kijelölt célcsoport felhasználói szokásainak, elvárásainak. A grafikai tervezést minden esetben konzultációval kell kezdeni. Ennek keretében rögzíteni célszerű az alapkoncepciót, a meghatározó színeket, a formai elemeket, majd az így felállított keretek között célszerű elkészíteni a grafikai tervet. A grafikai terv minden esetben tartalmaz egy nyitó oldali és egy belső oldali látványtervet, amelyeken már a menüpontok elhelyezkedése is látható.

3 3 A honlap arculata egyedi tervezésű megjelenés esetén Nyitó és navigációs oldal A legfontosabb szolgáltatások kiemelésével segíti a látogatók orientálását. Az első oldalon megjeleníthetőek a honlap legfrissebb információi (hírek, szakcikkek, események stb.) ill. a menürendszer legfontosabb elemei. Optimalizált megjelenés Mind a grafikai tervet, mind a későbbi belső oldalakat az általános gyakorlatnak megfelelően a leggyakrabban előforduló felbontásra (800x600 vagy 1024x768) és True color (24 bit) színmélységre célszerű tervezni.

4 4 A honlap arculata katalógusból választott megjelenés esetén Ekkor az alapkoncepció figyelembe vételével a kész Arculatkatalógusból kell kiválasztani azt a formavilágú tervet, amely illik a partnerség tevékenységéhez, és elnyerte tetszésünket. Ezen a terven már az arculati elemek mellett a menüpontok elhelyezkedése is látható. Rögzíteni lehet a tervezés alapszíneit, a fejléc kialakításához alkalmazható képeket, logót. Ezek felhasználásával véglegesíthető a weboldal grafika terve.

5 5 A honlap tartalma A honlap tartalmának kialakítása során egy portálmotor konfigurációs csomagját alkalmazzák. Ennek megfelelően az elfogadott grafikai terv alapján elkészítik a megjelenítés tervét, majd az alaprendszer inicializálását követően beállítják a megfelelő modulokat.

6 6 Az alaprendszer Az alaprendszer kezelését (alapvető beállítások, tartalomfrissítés stb.) a megfelelő jelszó birtokában a partnerség belső szakembere közvetlenül felügyelheti, vagy önállóan végezheti. E kijelölt szakembernek (rendszer-adminisztrátor) lehetősége van arra, hogy ún. tartalomgazdákat jelöljön ki. A tartalomgazda, aki(k) a menüpont tartalmának módosítására jogot kapnak. A tartalomgazdák hierarchikus rendbe szervezhetőek, az általuk végzett változtatások ellenőrzéséhez jóváhagyó személy rendelhető. A rendszer-adminisztrátornak és a jogosult tartalomgazdáknak lehetőségük van új menüpontok felvételére, a régiek módosítására, törlésére.

7 7 Az alaprendszer Az alaprendszer adminisztrációs felülete két nyelve érhető el (magyar, angol). A portál látogatói felülete tetszőleges számú nyelv létrehozására lehet alkalmas, ahol az egyes nyelveken megjelenő tartalom akár különböző is lehet. A szerkesztő felület segítségével szöveg, táblázat, képek, dokumentumok kezelhetőek. Az adminisztrációs felület kezelése egyszerű, nem igényel komoly informatikai háttérismeretet.

8 8 Tárak A portálra feltöltött dokumentumok és képek a tárakban kerülnek elhelyezésre, ahol könnyen menedzselhetők, tartalomhoz rendelhetők. A Dokumentumtárba, Képtárba feltöltött fájlok hierarchikus mappaszerkezetben kerülnek tárolásra, ahol minden tartalomgazda saját, csak általa és az adminisztrátor által elérhető mappával rendelkezik. A tárak speciális típusa a Tartalomtár. Ebben megtalálható a portálon létrehozott valamennyi szöveges típusú menüpont tartalma, és ezen felül kialakíthatóak olyan tartalmak is, amelyek jelenleg nincsenek menüponthoz rendelve. Minden tartalomnak több verziója is létezhet, minden módosításnál újabb verzió készül, tárolva a módosító felhasználót, a módosítás idejét is. A verziótárolás lehetővé teszi, hogy bármely korábbi tartalom visszaállítását.

9 9 Tárak Gyorsmenü funkció: Valamennyi menüpontra vonatkozóan megadható, hogy a gyorsmenüben szerepeljen az adott menüpont vagy sem. Ennek megfelelően a gyorsmenübe választott menüpontok kiemelhetőek, nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Utoljára használt nyelv: többnyelvű weblap esetén a rendszer számítógép azonosítást végez, és az adott gépen utoljára használt nyelven jeleníti meg a honlapot. Honlap térkép (site-map): A honlaptérkép folyamatosan követi a tartalomgazdák tevékenységét, és minden esetben az aktuális menüszerkezetet jeleníti meg. A honlap térkép elemei hivatkozásként funkcionálnak, rajtuk keresztül közvetlenül elérhetőek a menüpontok.

10 10 Tárak Töredékszavas összetett kereső: A portál saját, komplex keresőmotorral rendelkezhet, mellyel a portál szinte teljes tartalmában kereshet a látogató. A látogató által megadott kifejezésre (szóra, töredékszóra is) keres. Külön keresője van a Fórum moduloknak és az egyedi alkalmazásoknak. A weblap-szerkezet kialakításához az alaprendszerhez szervesen illeszkedő modulok is létrehozhatók.

11 11 Modulok Hírek Cikk típusú, adminisztrációs felületen keresztül karbantartható menüpont. Valamennyi cikkhez hozzárendelhető tetszőleges számú tárgyszó, amiket a kapcsolódó anyagok megjelenítésénél és a keresésnél automatikusan figyelembe vesz a rendszer. A nyilvános felületen a hírlista megjelenítése szabályozható, az egy oldalon megjelenő hírek számát, valamint az egyszerre megjelenő információ mennyiségét tekintve.

12 12 Modulok Naptár Az Eseménynaptár modul dátumok rögzítését ill. hozzájuk tartozó események leírását teszi lehetővé. Az adminisztrációs felületen beállíthatóak az esemény paraméterei: az esemény megnevezése, kezdő és vég dátum, helyszín és az esemény leírása. Különlegessége az ún. ébresztőóra funkció: a látogató egy-egy eseményre kattintva figyelmeztető üzenetet rendelhet meg, ami a választott figyelmeztető típusának megfelelő időpontban (azonnal, egy nappal előtte, egy héttel előtte) e-mail formájában érkezik meg a látogató postafiókjába. A modul grafikus formában jelenik meg, mindig az aktuális hónapot mutatva.

13 13 Modulok Hírlevél E-mailben történő direkt tájékoztatás eszköze. A felhasználók regisztráció során, valamint a hírlevél típusú menüpontok esetén tudják be- és kikapcsolni, hogy melyik hírlevél szolgáltatást kívánják használni. Levélküldő űrlap A modul segítségével egyszerű űrlap készíthető, melyet rendszer a kitöltést követően automatikusan továbbküld a megadott e-mail címre. Galéria A képgaléria az adott témákhoz tartozó képi illusztrációk közös un. albumokba szervezését teszi lehetővé. A látogatók így egységesen kezelt (téma szerint csoportosított és azonos méretű) képeket tekinthetnek meg. Az adminisztrációs felületen keresztül albumonként tölthetőek fel az egyes képek.

14 14 Modulok Tárgyszavak rendszere A tárgyszófa különböző típusú tartalmak logikai összekapcsolására felhasználható klasszikus fa szerkezetű azonosító hierarchia. A látogatók a tárgyszófa segítségével az alábbi szolgáltatásokat érhetik el: Bármely cikk, szöveges tartalom ill. dokumentum automatikus megjelenése a kapcsolódó tárgyszavak alapján Tárgyszavas keresési szolgáltatás Egyedi, tartalom központú hierarchikus menürendszer

15 15 Adatok visszakeresése, alternatív adatelérési módok Betűrendi tárgyszavas keresési szolgáltatás A rendszer az egyszerű szövegszavas keresés mellett lehetőséget biztosít arra is, hogy a látogató a tárgyszavak felhasználásával alakítsa ki keresési feltételeit. Tárgyszavas hierarchikus keresési rendszer A menüpontot választva a képernyő tartalmi részében megjelenik a hierarchikus fa legfelső szintjének minden eleme. A felhasználó az így kialakított szerkezetben – mint menürendszerben – tematikusan járhatja be a portál teljes tartalmát.

16 16 További funkcionális lehetőségek Linkgyűjtemény A hivatkozás, a megjeleníteni kívánt név és egy rövid leírás megadása révén a portálon ajánlott további honlap elérhetőségek (linkek) átlátható, egységes listában jelennek meg a felhasználók számára. GYIK A modul segítségével rendezett, könnyen kezelhető formában lehet megjeleníteni az Önökhöz érkező kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

17 17 További funkcionális lehetőségek Fórum Nyilvános kommunikációs forma, amelyben a látogatók tematikus és időrendi elrendezésben tekinthetik meg az eddigi hozzászólásokat. Az érdeklődőnek lehetősége van elolvasni az eddigi bejegyzéseket, illetve saját véleményét az adott tárgyban elmondani. Amennyiben nincs a látogató érdeklődésének megfelelő téma, úgy módja van új vitafórumot nyitni. A modulhoz kapcsolódik egy admnisztrációs felület, amelyről a nemkívánatos, sértő hozzászólások törölhetők

18 18 A honlap regisztrációja, elhelyezése és egyéb technikai paraméterei A domain név regisztrálása, fenntartása a kiválasztott szolgáltató által E-mail címek elkészítése és fenntartása A regisztrált és fenntartott domain nevek mellé e-mail címeket biztosítanak (pl. x.y@cegnev.hu). x.y@cegnev.hu

19 19 Karbantartás Fenntartás és technikai felügyelet Az alkalmazást igénylő programok felügyelete; A szerver teljes anyagának automatikus és teljes mentése minden nap; 24 órás szerverügyelet; Attack detection program: automatikus támadásérzékelés, azonnali értesítés a rendszergazdának (e-mail, sms); A domain név karbantartása; Az e-mail címek kezelése; Hozzáférés a WebMenedzser szolgáltatáshoz; Online látogatottsági statisztika biztosítása.

20 20 Köszönöm a figyelmet! szeles.katalin1@t-online.hu


Letölteni ppt "1 A PAKTUMOK KOMMUNIKÁCIÓJA DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006. JÚNIUS 9. HONLAP TERVEZÉS DR. SZÉLES KATALIN KULCSSZAKÉRTŐ BUDAPEST, 2006."

Hasonló előadás


Google Hirdetések