Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2016. január 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2016. január 4."— Előadás másolata:

1 Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2016. január 4.

2 Miért jó a hallgatói mobilitás? Nyelvtudás fejlesztése; Interkulturális és szakmai kapcsolatok építése („social networking”); Szakmai kompetenciák bővítése (új ismeretek szerzése); Élettapasztalat gyűjtése („do it yourself”); Karrierépítés: statisztikák szerint az Erasmus ösztöndíjak 20-30%-os előnyt jelentenek az elhelyezkedéskor.

3 Előfeltételek Magyar állampolgárság vagy tartózkodási engedély; A mobilitás megkezdésekor legalább két lezárt tanulmányi félév; Hallgatói jogviszony a Szegedi Tudományegyetemen; Megfelelő szintű nyelvtudás (lehetőség szerint a célország nyelvén, vagy valamely világnyelven, különösen angol, francia vagy német nyelven); Magas színvonalú tanulmányi programtervezet; Nappali és levelező tagozatos hallgatók is jelentkezhetnek; Elvben nem kizárt, hogy a hallgatók nem alapszakjuk szerinti „tudományterületre” pályázzanak (pl. MKTB vagy nemzetközi kapcsolatok szakos hallgató jogász helyre).tudományterületre

4 Hová lehet menni? Kizárólag az SZTE ÁJTK által megkötött bilaterális szerződések szerinti partneregyetemekhez. bilaterális szerződések szerinti partneregyetemekhez Dinamikusan fejlődő lista (Erasmus+!) Jelenleg 11 tanszékről több mint 20 ország több mint 60 egyetemének több mint 200 helye nyitott a hallgatók részére.

5 Amit a pályázás menetéről tudni kell #1 Két pályázási periódus létezik: – „rendes” időszak (január): a következő tanév egy vagy két szemeszterére lehet jelentkezni; – „pótpályázat” (szeptember): csak az adott tanév tavaszi félévére lehet pályázni (hosszabbítás ilyenkor kizárt). A kari pályázat az NMI egyetemi pályázati kiírása után válik nyilvánossá. Max. 12 hónapnyi ösztöndíjas hónap! Akár két utazás is lehetséges! De: „hosszabbítás” helyett új pályázat benyújtásával!

6 Amit a pályázás menetéről tudni kell #2 A pályázati dokumentáció elemei: – magyar és idegen nyelvű fényképes önéletrajz; – magyar és idegen nyelven írt motivációs levél; – valamennyi lezárt félév eredményei (a Tanulmányi Osztály igazolásával ellátott elektronikus leckekönyv); – nyelvtudást igazoló dokumentum(ok); – kitöltött Erasmus pályázati űrlap. „Add el magad”! A pályázatot a bilaterális szerződést megkötő tanszéknél/intézetnél kell leadni. Több célország megjelölése esetén egyértelmű preferencia sorrendet kell megjelölni! Határidő: 2016. január 11.

7 Amit az elbírálásról tudni kell Tanszéki/intézeti döntés születik; Ennek határideje: 2016. január 13.; A döntéseket a kari Erasmus koordinátor összesíti és továbbítja az NMI felé; A kari Erasmus koordinátor hirdetmény útján haladéktalanul értesíti a hallgatókat a legfontosabb hirdető táblákon és az ÁJTK Erasmus honlapján. (Ennek határideje: 2016. január 15.)

8 Hallgatói feladatok kiválasztás után, de még kiutazás előtt Kari szinten kiválasztott hallgatók összesítése, ellenőrzése és „nominálása” az NMI részéről; Regisztráció a Modulon, aki lemarad, kimarad! Tanulmányi program összeállítása: szerződés megkötése a tanszéki koordinátorok bevonása mellett a kari Erasmus koordinátorral (felvehető kurzusokról a hallgatók a partneregyetem honlapján tudakozódhatnak); Regisztráció hallgatónak a partneregyetemnél; külön regisztráció szállásra (kollégiumra); Támogatási szerződés megkötése az NMI-vel; „Költségvetés”: az Erasmus+ ösztöndíjakon felül igénybe vehető az SZTE ÁJTK Külügyi Bizottság Hallgatói Mobilitási Alapja [pályázat kiutazási támogatásra (25.000-35.000 Ft)]; Kivételes tanulmányi rend (DE: Kreditelismerés!)

9 Hallgatói feladatok kiutazás után Bejelentkezés a „kinti NMI-nél”; Diákigazolvány igénylése; Bankszámla nyitása; Tartózkodási engedély igénylése (nem árt, ha van nálad igazolványkép). Nota bene! Ennek lehetnek költségei, és egy- két hétig is eltarthatnak!

10 Hosszabbítás Hosszabbítani kizárólag az őszi szemeszterre ösztöndíjat nyert hallgatók tudnak a soron következő tavaszi félévre; A hosszabbítási kérelmet először a kari Erasmus koordinátornak kell támogatnia; Adminisztratív teendők ezután: szerződés hosszabbítás megkötése az NMI-vel; HÁTRÁNY: nincs garancia az ösztöndíjra! Jól gondold meg előre!

11 Hallgatói feladatok a mobilitás végén Ösztöndíjas időszak végeztével „lejelentkezés” az NMI-nél; beszámoló készítése; Kreditelismerés: kérelem benyújtása a Modulon a hazaérkezést követő 30 napon belül. Mellékletek: Transcript of Records másolata. A kreditelismerésről a kari Erasmus koordinátor javaslatára az Oktatási Dékán-helyettes dönt. A krediteket a Tanulmányi Osztály kizárólag a mobilitással érintett félévre írhatja jóvá.

12 További érdekességek: Információk, tájékoztatás, weboldalak Erasmus szakmai gyakorlat: min. 3 hónap gyakorlat külföldön (bárhol); akár hallgatói mobilitás után is; DE: alapvetően hallgatói önszervezés! Campus Hungary; Campus Hungary Erasmus Student Network; Erasmus Student Network NMI Erasmus egyetemi honlap; NMI Erasmus egyetemi honlap ÁJTK Erasmus kari honlap; ÁJTK Erasmus kari honlap Jogi kari Erasmus színtér a Coospace-ben; ÁJTK Erasmus Facebook oldal. ÁJTK Erasmus Facebook oldal

13 Ha már egyik honlap sem segít… … akkor további információkért forduljanak bizalommal a kari Erasmus koordinátorhoz: Dr. Mezei Péter E-mail: mezei@juris.u-szeged.humezei@juris.u-szeged.hu Személyes találkozó indokoltsága esetén időpont esetén előzetes egyeztetést kérek!

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2016. január 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések