Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad."— Előadás másolata:

1 A Vas

2 Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad atomtömege 55,845 g/mol A vegyjele Fe (ami a latin ferrum szóból ered) A vas az elektromosságot és a hőt közepesen vezeti, és mágnesezhető

3 A vas reakciói: Elemekkel: – Oxigénnel: 4 Fe + 3 O 2 --> 2 Fe 2 O 3 – Oxigénmentes desztillált vízzel nem reagál, de ha a vízben van oldott oxigén, akkor rozsda (FeO(OH) vagy Fe(OH) 3 ·Fe 2 O 3 ) keletkezik. Savakkal: – A híg szervetlen savak (pl.:HCl) mind reagálnak vele, de kénsavval és sósavval csak oxidálódik, és így lassan alakul át Fe 3+ (ferri-) vegyületekké. – A híg szerves savak (CH 3 COOH, C 3 H 4 (OH)(COOH) 3...) lassan oldják miközben hidrogén gáz fejlődik. Lúgokkal nem reagál

4 Előállítása Nyersvasgyártás: – A vas a természetben nem fordul elő színfém formájában, ezért azt érceiből, tűzi kohászati eljárással kell előállítani. A tűzi kohászat során a vasércből az oxigént redukálással távolítják el. A redukáló anyag szén vagy koksz.A koksz nemcsak redukálja a vasérceket, de megfelelő hőmérsékletet is biztosít az égése. A nyersvasat többnyire nagyolvasztóban, speciális aknás kemencében állítják elő.

5 Nyersvasgyártás Vas folyékony állapotban Nagyolvasztó

6 Előállítása Acélgyártás: – Az acélgyártás kiinduló anyaga a nyersvas és az ócskavas. Ahhoz, hogy a nyersvasból acél legyen, annak fölösleges kísérőelemeit (C-, Si-, Mn-, P- és S-tartalmát) el kell távolítani. Ez úgy történik, hogy a megolvasztott fémbetétből kiégetik a „káros” elemeket, ötvözik „hasznos” elemekkel, majd a folyékony acélt kokillába vagy folyamatos öntőgépbe öntik és kristályosítják.

7 Acélgyártás ívfényes medencében

8 A vas élettani szerepe Az emberi szervezet nem képes a vas előállítására ezért ezt kívülről,táplálkozás útján kell pótolnunk Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez A vér színe a vas oxidációs állapotától függ, amely a vér oxigéntelítettségének következménye. Az oxigéndús vér világospiros, míg az oxigénben szegény, ugyanakkor szén- dioxidban gazdag vér színe ennél jóval sötétebb árnyalatú.

9 Vasat tartalmazó élelmiszerek: Hús Tej TojásTojás SóskaSóska


Letölteni ppt "A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad."

Hasonló előadás


Google Hirdetések