Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ""Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24."— Előadás másolata:

1 "Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.

2 Támogatott munkáltató A támogatás iránti kérelmet, illetve programtervet az Mt. 73. §-a szerinti érintett munkáltató és a regionális munkaügyi központ (kettőnél több régióban érintett telephellyel rendlekező mukáltató esetén a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal) együttesen dolgozza ki és nyújtja be. Az Mt. 73. §-a szerinti azon munkáltató, amelynek 2008 évi átlagos statisztikai állományi létszáma legalább 3 fő volt.

3 Támogatással érintett munkavállaló (célcsoport)  A leépítéssel veszélyeztetett munkavállalók, akik foglalkoztatását a munkáltató a gazdasági visszaesés következtében átmenetileg - legfeljebb egy évig - nem tudja megtartani.  Álláskeresők, akik munkahelyüket az Mt. 94./A §. (1). bek. szerint csoportos létszámleéptés keretében vesztették/vesztik el, továbbá azok,  akik nem érintettek az Mt. 94/A. § szerinti csoportos létszámleépítésben, de munkaviszonyukat a munkáltató működési okból rendes felmondással szüntette/szünteti meg.

4 Támogatási elemek

5 Munkahelymegőrző bértámogatás  2008 évi átlagos statisztikai állományi létszám 3-50 fő: a ténylegesen kifizetett bérköltség 75%-a, de a támogatás mértéke nem haladhatja meg a havonta kötelező legkisebb munkabér és járulékai 150%-át, időtartama legfeljebb 12 hónap  2008 évi átlagos statisztikai állományi létszám 51-250 fő: a ténylegesen kifizetett bérköltség 50%-a, de a támogatás mértéke nem haladhatja meg a havonta kötelező legkisebb munkabér és járulékai 150%-át, időtartama legalább 3 hónap és legfeljebb 12 hónap  2008 évi átlagos statisztikai állományi létszám 250 fő felett: a kifizetett bérköltség 25%-a, de a támogatás mértéke nem haladhatja meg a havonta kötelező legkisebb munkabér és járulékai 150%-át, időtartama legalább 3 hónap és legfeljebb 12 hónap

6 Csökkentett idejű foglalkoztatás Negyedéves átlagban a törvényes munkaidő felét eléri, de a törvényes munkaidőnél kevesebb csökkentett munkaidővel arányos munkabér és járulékai a korábbi munkabér és járulékai 80%-os mértékig

7 Képzés  A célcsoportba tartozó munkáltatóknál alkalmazott munkavállaló munkaviszony melletti képzése, ha a munkáltató a képzés költségéhez legalább 20%-os mértékben maga is hozzájárul.  6/1996. (VII.16.) MüM rendeletben felsorolt foglalkoztatást elősegítő képzési programok támogathatók.  Munkaügyi központ által támogatott képzésben történő részvétel támogatható, melyek konkrét munkáltatói igényekre épülnek.  Önállóan nem vehető igénybe

8 Szolgáltatás Humán szolgáltatási tevékenység a munkaviszony megszüntetés előtti időszakban is biztosítható, illetve az elhelyezkedés érdekében nyújtott munkaerő-piaci szolgáltatás támogatható.

9 Támogatási feltételek Továbbfoglalkoztatás: Legalább a támogatási időtartamával megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettség. Egyéb feltételek:  A munkáltató az átmeneti gazdasági visszaesésből adódó foglalkoztatási nehézségeit és az ezzel járó leépítési szándékát az illetékes munkaügyi központhoz bejelentette, de az erről szóló értesítéseket a munkavállalók felé még nem kézbesítették és vállalják, hogy a támogatás igénybevétele mellett, illetve munkaszervezési intézkedések bevezetésével leépítési szándékukat nem hajtják végre,  akik a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében munkavállalóikat - azok egy részét a törvényes munkaidőnél rövidebb, de negyedéves átlagban legalább a törvényes munkaidő 50%-át elérő - munkaidőben foglalkoztatják és vállalják, hogy a projektjük teljes időtartama alatt a projekt kezdetekor meglévő átlagos statisztikai állományi létszámukat megőrzik.

10 Kizáró okok  Nem nyújtható támogatás, ha a kérelmező csőd, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt áll,  nem rendelkezik rendezett munkaügyi kapcsolatokkal;  a kérelem benyújtását megelőző két évben munkahelymegőrző támogatásban részesült;  egyéb (hazai, illetve Uniós, OFA, TÁMOP stb.) forrásból az átmeneti gazdasági visszaesésből adódó foglalkoztatási nehézségeik kezeléséhez támogatásban részesül;  hamis adatokat szolgáltat;  lejárt esedékességű meg nem fizetett köztartozása van;  saját tőkéje a 2007. évi vagy 2008. évi lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján negatív.

11  Kérelem, pályázat benyújtásának helye: RMK kirendeltségei  Kérelem, pályázat benyújtásának határideje: 2009. december 31-éig folyamatos  De minimis alá tartozó támogatás: Igen, kivéve a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás.

12 Finanszírozás forrásaKÖFA Forrás nagysága (MFt)10.000 Támogatás formájaVissza nem térítendő Támogatható létszám (fő)minimum 1 fő Támogatás időtartatamamin. 3 hó - max. 12 hó

13 A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett „Munkahelyek megőrzéséért” elnevezésű központi munkaerőpiaci programra 2009. április 29-ig Benyújtott pályázatok száma:8 Érintett létszám:59 fő Igényelt támogatás: 39.700e Ft

14 Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által meghirdetett „A foglalkoztatottság megőrzésének támogatása – a gazdasági visszaesés következtében átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkáltatóknál” (Megőrzés – 9122/2009) eredményei: 2009. április 16-ig elbírált pályázatok alapján Benyújtott pályázatok száma:9 Érintett létszám:408 fő Nyertes pályázatok száma:3 Támogatott létszám:250 fő Támogatás összege:38 millió Ft Elutasított pályázatok száma:3 Érintett létszám:131 fő Elbírálatlan pályázatok száma:3

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt ""Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24."

Hasonló előadás


Google Hirdetések