Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független."— Előadás másolata:

1 A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege

2 Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független legyen a hálózat kialakításától biztosítja a kapcsolatot a hardver és a szoftver között a felette elhelyezkedő rétegeknek szolgálatokat nyújt, amelyek által biztosítja azok működését

3 Ahogyan a hálózati rétegnél, itt is a szállítási szolgálatokat két típusba sorolhatjuk: 1.összeköttetés alapú: az összeköttetés alapú hálózati szolgálathoz nagyon hasonlít az összeköttetés alapú szállítási szolgálat 2.összeköttetés mentes. Mindkét esetében a kommunikáció három lépésből áll, 1.a kapcsolat felépítéséből, 2.az átvitelből 3.és a kapcsolat bontásából.

4 Miért van szükség mindkét rétegre? (hálózati és szállitási) Abban az esetben, ha a hálózat fizikai kiépítése nem megfelelő, gyakran elveszhetnek csomagok, vagy felesleges csomagok lesznek a vonalon vagy a kapcsolóelemek közötti vonal megszakad. Ezért van szükség a szállítási rétegre, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölje, ezáltal megbízhatóbb, mint a hálózati szolgálat.

5 ABC A hálózati szolgálatokat, amelyek kihatással vannak a szállítási szolgálatok minőségére is, a minőségük alapján három csoportba sorolják: A típus: tökéletes, hibamentes szolgálat, a szállítási protokoll könnyen és egyszerűen működik, az adatkapcsolati protokollhoz hasonló feltételekkel B típus: egyedi csomagok ritkán elvesznek, a hálózati réteg néha kiad egy alaphelyzetbe állító, összes függő csomagot törlő ún. N-RESET- et. A szállítási protokoll összeszedi a hálózatban a maradékot, új összeköttetést létesít. C típus: rossz minőségű, nem megbízható, sok elveszett vagy kettőzött csomag, gyakori N-RESET

6 C típusú hálózatszolgáltatások Az összeköttetés létesítése nem egyszerű C típusú hálózatszolgáltatások esetén sok probléma az elveszett vagy kettőzött csomagok miatt. Ezekre a problémákra megoldás: 1.a csomagok élettartamának korlátozása 2.csomópontátlépés-számláló alkalmazása a csomagban, melynek értéke minden csomópont átlépésekor eggyel nő, a csomag eldobásra kerül, ha az érték egy adott korlátot elér 3.a csomag létrehozásának időpontját a csomagban tároljuk. 1.A csomagot vevő IMP-k időpont alapján megállapítják a csomag korát, ha „túl öreg” eldobják

7 Szállítási réteg Ezen a szinten két különböző protokoll található teljesen eltérő tulajdonságokkal: a TCP és az UDP protokoll.

8 TCP (Transmission Control Protocol) A TCP a hálózati és az alkalmazási szint között továbbítja az adatokat. Ez a protokoll megbízható, kapcsolatorientált és bájtfolyamatú adattovábbítást végez. Ez végzi az üzenetek széttördelését, összeállítását, az elveszett részek újraadását, a datagramok helyes sorrendjének visszaállítását. Hibamentes adattovábbítást nyújt, igy a rendeltetési alkalmazás a helyes sorrendben kapja az adatokat.

9 TCP protokoll működése A TCP fogadja a tetszőleges hosszúságú üzeneteket a felhasználói folyamattól, és azokat maximum 64 kbyte-os darabokra vágja szét. Ezekhez fejlécet fűz, majd a darabokat egymástól független datagramokként küldi el. A hálózati réteg sem azt nem garantálja, hogy a datagramokat helyesen kézbesíti, sem a megérkezett datagramok helyes sorrendjét. A TCP feladata az: hogy időzítéseket kezelve szükség szerint újraadja őket, illetve, hogy helyes sorrendben rakja azokat össze az eredeti üzenetté. Minden TCP által elküldött byte-nak saját sorszáma van. A sorszámtartomány 32 bit széles.

10 UDP (User Datagram Protocol) A TCP protokoll mellett ez a protokoll helyezkedik el a szállítási szinten. Ez sokkal gyorsabb protokoll, mint a TCP protokoll, viszont nem megbízható adatátvitel szempontjából. Nem kapcsolatorientált, nincs hibajavítás, nincs nyugtázás Nagyon hasonlít a hálózati szinten elhelyezkedő IP protokollhoz. Az IP az adatokat egy gazdaszámítógépnek továbbítja, viszont csak az UDP képes arra, hogy az adatokat a gazdagép több rendeltetési helyére irányítsa. Ezekhez a rendeltetési helyekhez a hálózati protokoll portokat rendel, ami lényegében az alkalmazás címe. Akkor szokták használni, ha az adatátvitel sebessége a legfontosabb, minden többi feladatot a felette elhelyezkedő réteg lát el. Tipikusan a DNS-ek (Domain Name Server), real-time (a felhasználással egyszerre történő, igen gyors, számítógépes folyamat) alkalmazások, és a játékok használják.

11 Az UDP helye Gyakran találkozunk olyan alkalmazásokkal, ahol az üzenet elfér egy datagramban is. Jó példa erre a nevek kikeresése. Amikor egy felhasználó egy másik rendszerrel kapcsolatba akar lépni, akkor általában az adott rendszer nevét fogja megadni, és nem az IP-címét. Mielott bármit is kezdhetne vele, a felhasználó rendszerének ezt a nevet le kell fordítania IP-címre. Az erre a célra szolgáló adatbázissal viszont nem minden rendszer rendelkezik, ezért a felhasználó rendszere az adatbázissal bírót kéri meg a fordításra. A kérés annyira rövid, hogy biztosan elfér egyetlen datagramban. Ugyanez mondható el a válaszról is. Viszont az olyan kérdéshez, amely egyetlen datagramban elfér, nincs szükség a TCP teljes bonyolultságára. Ha egy pár másodpercen belül nem kapunk választ, akkor egyszerűen megismételjük a kérdést. Az ilyen alkalmazásokra a TCP mellett létezik az UDP protokoll.

12 UDP vs TCP Az UDP nem végez annyi feladatot, mint a TCP: nem tördeli szét az üzenetet datagramokra, nem figyeli a már elküldött adatokat, hogy majd esetleg újraadja őket. Az UDP csak portszámokat biztosít, hogy egyszerre több program is használhassa a protokollt. Az UDP portszámok ugyanúgy használatosak, mint a TCP portszámok. Az UDP-t használó kiszolgálókhoz is léteznek jól ismert portszámok.


Letölteni ppt "A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független."

Hasonló előadás


Google Hirdetések