Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati."— Előadás másolata:

1 Szombathely és környéke Gasztronómiai séta

2 Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel.

3 Az étkezési szokások ☺ Az ételfajták és alkotórészeik minőségi és mennyiségi összetevői szabják meg. ☺ Az étkezési szokások generációkon keresztül fejlődnek, és jelentősen különbözhetnek a közösségek között. ☺ Számos tényezőtől függnek: egyéni ízlés, megszokás, hozzáférhetőség, gazdasági élet,vallás. ☺ A korszerű szállítási és a konzerválási technikák (fagyasztás és hűtés) bevezetéséig csak erősen szárított termékekkel (gabona, kávé, szárított hal) tudtak kereskedni.

4 Ételkészítési technológiák rántás (kevés olajjal), habarás (sovány tejföllel vagy kefirrel, joghurttal, tejjel), főzés, párolás, Sütés (kevés zsiradékkal, sütőzacskóban, alufóliában stb.)

5 Fő alapanyagok ☺ Zöldségek ( zöldborsó, répa, piros paprika, hagyma) Gyümölcs (alma, szőlő, barack, szilva) Húsok, halak ( csirke, pulyka, fogas, ponty) Tészták Szószok Fűszerek (pirospaprika, só, bors)

6 Hagyományos étel Citromos vajas borjúszelet A sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk mindkét oldalát bő zsírban elősütjük, majd edénybe tesszük a visszamaradott zsiradékból paradicsompürével vajas pecsenyelét készítünk, melyet citrommal ízesítünk. Köretként : burgonya vagy daragombócot adhatunk.

7 Hagyományos ételünk-egészségesebb elkészítése Citromos-vajas borjúszelet A gyengén sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk, mindkét oldalát kevés vajban elősütjük,majd edénybe tesszük. A visszamaradó zsiradékból étkezési keményítővel,-paradicsompürével,vajas pecsenyelét készítünk,melyet citrommal ízesítünk. Köretként burgonya, vagy daragombócot adhatunk. Tálaláskor bazsalikomos rostonsült paradicsomszeletekkel díszítjük.

8 Egészséges gyermekétel: Sütőtökös burgonyapüré Az Őrségben termesztett sütőtököt tisztítás után kb. 1 * 1 cm – es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hasonló módon elkészített burgonyát. Annyi Feles tejet(fele tej, fele víz) öntsünk rá, hogy ellepje. Jódozott sóval ízesítjük.Puhára főzzük, majd megmixeljük. Sem cukrot, sem fűszert nem adunk hozzá. Teavajjal dúsíthatjuk.

9 Készítette: Kondics Nikoletta Fricz Barbara Kozma Gábor Mentortanár: Dankovics Éva (ev84@freemail.hu) Köszönjük a figyelmüket !


Letölteni ppt "Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati."

Hasonló előadás


Google Hirdetések