Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tisztább környezetben, Tiszta lelkiismerettel Hulladéktan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tisztább környezetben, Tiszta lelkiismerettel Hulladéktan."— Előadás másolata:

1 Tisztább környezetben, Tiszta lelkiismerettel Hulladéktan

2 Bevezetés Korunk egyik meghatározó kérdése a környezetvédelem. Mindennapi életünk egyik fontos problémája a keletkező hulladékok mennyisége, sokfélesége, és ezek kezelése. Hazánk környezetvédelmi céljait a Nemzeti Környezetvédelmi Programban fogalmazták meg. Szem előtt kell tartanunk a fenntartható fejlődést. A tiszta környezetre való igény társadalmi, szervezeti és politikai összefogásából alakulhat ki az egységes környezetvédelem. "Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz hogy a pénz nem ehető."

3 Alapfogalmak Környezettudatosság Hulladék Újrahasználat (reuse) Újrahasznosítás (recycling) Szelektív hulladékgyűjtés Hulladékártalmatlanítás Hulladékgazdálkodás

4 A hulladékgazdálkodás alapelvei Megelőzés Elővigyázatosság Gyártói felelősség Megosztott felelősség Elvárható felelős gondolkodás Elérhető legjobb eljárás Szennyező fizet Közelség Regionalitás Önellátás Fokozatosság Példamutatás Költséghatékonyság

5 A hulladékok eredete Az emberiség és a szemét történelme gyakorlatilag egy idős, összefonódik. Az emberiség ’’hajnalán” a hulladék nem jelentett problémát. Az antik világban a görögök már i.e. 3000 környékén ismerték, és használták a vízöblítéses toalettet. A rómaiak fejlett csatornarendszereket építettek. A középkor hulladékkezelése az emberiség számára jelentős visszalépést jelentett A városok közül Párizs volt az első, ahol rájöttek: a járványok megjelenése és a hulladék között szoros összefüggés van. Napjaink problémái

6 T elepülési hulladékok osztályozása A települési folyékony hulladék Települési szilárd hulladék

7

8 A háztartási hulladékok összetétele A települési szilárd hulladékok összetétele közel sem homogén. Fontosabb csoportok: komposztálható anyagok, üveg, papír, textil, fémek, műanyag, kevert anyagok, veszélyes anyagok Az elmúlt évtizedekben a szemét összetétele jelentősen megváltozott. Új anyagok jelentek meg, egyes komponensek veszítettek részarányukból, mások pedig növelték azt.

9 Komposztálható anyagok Sok esetben a szerves alkotók akár 35-40%-át is kitehetik az összes szemétmennyiségnek. Megfelelő hozzáállással és egy kis ötletességgel könnyen hasznosíthatjuk ezeket az anyagokat is. Mi a komposzt? Mire használhatjuk a komposztot? Komposztálható anyagok: konyhai hulladékok (kávézacc, tea, gyümölcsök és zöldségek héja és maradéka, tojáshéj), kerti hulladék (fű, faágak, nyesedék, avar, virágok), és más hulladékok (pl. állatok alomja). Ami nem kerülhet a komposztba: főtt étel, hús, építési törmelék, üveg, fémek, műanyagok.

10 Üveg Sok nép, például az egyiptomiak, vagy a perzsák drágakőként tekintettek az üvegre. Részaránya 4,5% körüli az összes hulladékban. Előállításához fémoxidokat, szódát, kvarchomokot és meszet használnak. Milyen üveget gyűjthetünk? A háztartásban fölöslegessé vált italos, bébiételes, konzerves, parfümös üvegeket helyezhetjük el a megfelelő konténerekben. Mi nem kerülhet az üveggyűjtő konténerbe? drótszövetes üveg, ablaküveg, szemüveg, nagyító, villanykörte, neoncső, parafát, csavaros fémkupakot, vagy műanyagdugót tartalmazó üveg.

11 Papír Az ősi Kínában találták fel, és hosszú évszázadokig titokba tartották elkészítésének módját. Először könyvek, jegyzetek, levelek készítésére használták Mára jelentősen kibővült használati köre Gyűjtésénél figyeljünk arra, hogy szennyezett papír ne kerüljön a gyűjtőedénybe Az újrafeldolgozással rengeteg energiát takarítanak meg. 1 tonna papír előállításához szükséges anyag és energia ► Ami gyűjthető: csomagoló doboz, könyv, karton, újságpapír iroda- és géppapír, barna papírzacskó Fehér papírSzürke papír 417 m3 víz100 m3 víz 1700 kg fa1150 kg fekete-fehér újságpapír 717 kWh energia 300 kWh energia 181 kg mészkő- 87 kg kén- 6 tonna gőz3 tonna gőz 60 kg klór-

12 Papír Ami nem kerülhet a konténerbe: élelmiszerrel szennyezett papír, indigó, tejes, tejfölös, üdítős doboz, amelynek belseje alumíniummal vagy fóliával borított (pl. Tetra Pak), hőérzékeny papír (pl. faxpapír)

13 Textil Ennél a hulladékfajtánál főként a keletkezését akadályozhatjuk meg hatékonyan. Tartós anyagból készült ruhák vásárlásával hosszabb ideig tudjuk ezeket az anyagokat a használati körforgásban tartani. Példák a felhasználási lehetőségekre: elajándékozhatjuk, segély formájában eljuttathatjuk a rászorulóknak, de akár a háztartásban szükséges törlőkendőket, felmosórongyot is gyárthatunk belőlük Óvodás, iskolás gyermekek számára készíthetünk rongybabákat, bábokat.

14 Fémek Az érclelőhelyek kimerülése előtérbe helyezi a hulladékfémek hasznosítását. Rengeteg villamos energiát spórolhatunk meg újrafeldolgozásukkal. Hulladékfémek feldolgozása Mit dobhatunk a fémhulladék- gyűjtőbe? Háztartási fémhulladékokat (evőeszközök, edények), fém csomagolódobozokat, megtisztított alufóliát, műhelyben, házkörül fölöslegessé vált fémeszközöket. 1 tonna anyag legyártásának energiaigénye Energiaigén elsődleges nyersanyag feldolgozásak or (GJ/t) energiaigén y másodlagos nyersanyag feldolgozás akor (GJ/t) energia- megtakarí tás mértéke (%) Acél 252,590 Alumíni um 598,585 Réz 6411,582

15 Műanyagok Könnyen formázhatóak, jól ellenállnak a külső hatásoknak, szilárdak. Részaránya a kommunális hulladékban fokozatosan növekszik. Begyűjtésük keverve történik. A begyűjtött anyagok különválogatása, tisztítása, felhasználása Mit dobhatunk a műanyaggyűjtő konténerbe? PET- üdítős, ásványvizes palackokat, illetve azok kupakjait (eltávolítva az üvegekről), kiöblített samponos, tusfürdős, habfürdős palackokat, vajas, joghurtos dobozokat, PP, PE, HDPE jelzésű csomagolóanyagokat.

16 Kevert anyagok Begyűjtésük rendkívül nehéz, különválogatásuk szinte megoldhatatlan. A legjobb módszer mennyiségük csökkentésére, ha mi, vásárlók kerüljük az ilyen csomagolású anyagok (pl. Tetra Pak) vásárlását.

17 Veszélyes anyagok A veszélyes hulladékokra különösen nagy figyelmet kell fordítanunk. Nem dobhatjuk a kukába, elhelyezésüket a kijelölt átvevőknél vagy speciális konténerekben kell megoldanunk. Mennyiségük csökkentésének egyik legjobb módja, ha az ilyen anyagokból csak annyit vásárolunk, amennyi feltétlenül szükséges. Mik számítanak veszélyes hulladéknak? A használt akkumulátorok, elektronikai cikkek, festékes dobozok, gyógyszerek, növényvédő szerek, szárazelem, egyéb vegyszerek.

18 Hol helyezhetjük el a szelektíven gyűjtött hulladékot? A gyűjtőszigetek, és jellemzőik A hulladékudvarok, és tulajdonságaik A járdaszéli gyűjtés, mint alternatív módszer

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tisztább környezetben, Tiszta lelkiismerettel Hulladéktan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések