Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i."— Előadás másolata:

1 Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a

2 Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i katonai iskolán végzett Párizsi egyetem Párizsban befejezte matematikai és természettudományi tanulmányait. 1782-ben a Francia Tudományos Egyetem tagja lett. 1786-ban a térképtár őre lett 1802-ben közoktatási felügyelőnek nevezték ki

3 Coulomb törvénye Az elektromos erők méréséhez érzékeny műszert fejlesztett ki,eredményeit 1788-89-ben tette közzé. Törvénye szerint két elektromos töltés közötti erő arányos a töltések szorzatával és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével. A mágneses vonzást és taszítást is ezzel a törvénnyel írta le.

4 Coulomb-súrlódás Két test száraz felülete között fellépő sebességtől független súrlódást Coulomb-súrlódásnak is nevezik,szemben a viszkózus folyadék különböző sebességgel mozgó rétegei közötti belsősúrlódással.

5 Elektromos töltés A testeken nemcsak elektron többlet, hanem az elektronhiány is lehet különböző mértékű. A testek elektromos állapotát egy mennyiséggel, az elektromos töltéssel jellemezzük. Jele: Q Mértékegysége: C (kulomb) Pl.: Ha negatív elektromos állapotú rúddal többször érintjük az elektroszkópot,annak mutatója egyre jobban kitér. Ez az jelenti, hogy az elektroszkópra egyre több elektron került.

6 Coulomb torziós ingája A torziós mérleg, más néven torziós inga rugalmas szál elcsavarodásán alapuló mérőműszer.

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i."

Hasonló előadás


Google Hirdetések