Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara MUNKAVÉDELEM 2010. március 24. Török Ferenc OMMF ÉA-i MV-i Felügyelősége (tanácsadó-felügyelő)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara MUNKAVÉDELEM 2010. március 24. Török Ferenc OMMF ÉA-i MV-i Felügyelősége (tanácsadó-felügyelő)"— Előadás másolata:

1 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara MUNKAVÉDELEM 2010. március 24. Török Ferenc OMMF ÉA-i MV-i Felügyelősége (tanácsadó-felügyelő) Juhász Zoltán Carl Zeiss Vision Hungary Kft (munkavédelmi vezető) „A bírságmegelőzés 5 aranyszabálya …”

2 A bírságmegelőzés 5 aranyszabálya …ha ezekből csak egy is hiányzik, vagy nem megfelelő akkor abból probléma lehet! Kezdjük azonnal a leglényegesebbel: 5 aranyszabályt kell tudni és ekkor megelőzhető a munkavédelmi bírság: F (1) bombabiztos dokumentumokkal, F (2) a munkavédelmi szabályoknak megfelelő, biztonságos gépekkel és munkahellyel, F (3) szabályos és biztonságos munkavégzés megszervezésével létrehozzuk a bírságmentes állapotot. F Ezt (4) rendszeres ellenőrzésekkel fenntartjuk, F és (5) felkészülünk a hatóság ellenőrzésére, így megvalósul a bírságmegelőzés.

3 1. aranyszabály: Bombabiztos dokumentációk - amire két van igazán szükség, ha bajban vagy (1 – „sérülés, baleset, vagy valamilyen „nem-várt” esemény bekövetkezik, 2 – hatósági ellenőrzés tartanak a cégnél, vállalkozásnál). De akkor nagyon… Milyen a jó dokumentáció? Gyakorlatias: azaz békeidőben, ha nincs sem ellenőrzés, sem baleset (legyen mindig így) a dokumentációknak segíteni kell a munkavégzést, a termék előállítást. Bírság-biztos: a jó dokumentáció jelenti ellenőrzéskor a bírság elleni védelmed első vonalát: ha itt elcsúszik a cég (vállalkozás) valami banánhéjon, az baj. Ezért a jó munkavédelmi dokumentációknak ki kell állnia a legszigorúbb munkavédelmi felügyelő ellenőrzését is. Bizonyító erejű: ha baleset történik (ne történjen), csak akkor van esély megúszni az orvosi ellátás és táppénz megfizetését az OEP-nek, ha a dokumentumokkal bizonyítani lehet, hogy a cég (vállalkozás) mindent megtett és mindent szabályt betartott! Milyen dokumentumokat kell készíteni (készíttetni)? Mi az, ami minden cégnek kivétel nélkül kötelező? Kétféle munkavédelmi dokumentum van: az egyiket bárki, a másikat csak az arra jogosult szakember készítheti el.

4 1. aranyszabály: F Az anyag végén található egy csekklista, amiben benne van (szinte) minden, de azért most apró betűvel felsorolom a legfontosabbakat: (a * csillaggal jelölt papírokat csak arra jogosult szakember készítheti) F Munkahelyi kockázatértékelés* F Egyéni védőeszköz juttatás szabályozása* F Foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatok szabályozása* F Munkavédelmi Megelőzési Stratégia* F Munkabaleseti nyilvántartás F Munkavédelmi oktatási tematika* F Munkavédelmi oktatás végrehajtása, dokumentálása Munkavédelmi oktatási naplóban F Veszélyes anyag bejelentés, nyilvántartás, Biztonsági adatlap megléte, tartalmának oktatása, kihelyezése a felhasználás, kezelés helyére F Mentési terv* F Érintésvédelmi jegyzőkönyvek* F Kézi szerszámok éves felülvizsgálata* F Bizonyítványok és jogosítványok, gépkönyvek, kezelési utasítások F Veszélyes munkaeszközök üzembe helyezése*, nem veszélyes munkaeszközök

5 2. aranyszabály: Biztonságos gépek és munkahely Kezdjük a munkahellyel, mert az mindenkire vonatkozik. Itt egy alapszabály érvényes: biztonságos környezet! Fontos, hogy a munkahelyen ne legyen: pl. botlásveszély, csúszásveszély, rögzítetlen polcok, polcrendszerek, leeső tárgyak, amelyek kupán vághatják a dolgozót (hámló vakolat, törött lámpabúra, szekrény tetejéről lefolyó iratkötegek stb. De ahány munkahely, annyiféle kialakítás. A kockázatértékelésnél ezeket a kockázatokat fel kell tárni és dokumentálni, valamint a megszüntetésükre (elfogadható szintűre csökkentésükre) intézkedési tervet kell kidolgozni! Biztonságos gépek - Gépvizsgálatok Mit jelent? A veszélyes gépeket és munkaeszközöket (ha van ilyen a cégnél) a biztonságos működés érdekében rendszeresen meg kell vizsgálni. - Ennek két típusa van: 1) munkavédelmi-szempontú előzetes vizsgálat és üzembe helyezés 2) időszakos gépvizsgálatok Tipp: gépvásárlásnál tudni kell, hogy több dokumentációt az eladónak kell biztosítani (pénzt lehet megtakarítani, ha úgymond forgalomképes – megfelelő dokumentációval ellátott és megfelelő biztonsági szintű gépeket vásárolunk)! Hiányzó burkolatok Ez az egyik legnagyobb bírságtényező! Meg kell tiltani, hogy a dolgozók levegyék a burkolatot a gépről, mert garantáltan százezrek lehetnek a kiszabott bírságok! Olyan gépet kell beszerezni, amelyen burkolattal is lehet dolgozni. Ha pedig hiányzik a gépről – csináltatni kell! A FENTIEKBEN MEGFOGALMAZOTTAK teljesítése esetén a munkakörnyezet biztonságos, a gépek nem életveszélyesek, jöhet a leggyengébb láncszem, az emberi tényező…

6 A 3. aranyszabály: Szabályos és biztonságos munkavégzés megszervezése azaz, az emberi tényező… Ez az egyik legfontosabb aranyszabály: szervezett munkavégzés keretében csak egészségileg és a feladatára szakmailag alkalmas munkavállaló foglalkoztatható, aki kell oktatni a munkavédelmi szabályokról, ezt követően egy fontos feladat maradt: ellenőrizni kell, be kell tartatni vele. (FONTOS: munkába lépés előtt orvosi alkalmassági vizsgálatra kell küldeni a munkavállalót és még a munkába állás előtt meg kell tartani a munkavédelmi oktatást. Ez kötelező és nagyon fontos!) Vigyázat: a bírság oka a legtöbbször az, hogy az alkalmazottak nem tartják be a munkavédelmi szabályokat! Ezért nem elég rendben tudni a dokumentumokat, biztonságossá tenni a gépeket és a munkahelyet! A szabályokat be kell tartatni a munkavállalókkal! Ha az alkalmazottad nem tart be egy szabályt és ellenőrzés van a cégnél, a cégednek kell bírságot fizetni, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy az alkalmazott nem tartotta be a szabályokat! Ha balesetet szenved az alkalmazott, és nem lehet bizonyítani, hogy nem a cég a felelős, akkor cégnek kell kifizetni százezreket a baleset és a táppénz költségeire, sőt akár milliókat kártérítésre! Rosszabb esetben még büntetőjogi felelősség is megállapítható, aminek az erkölcsi és a cég presztízsét érő hatása végzetes is lehet! A cég vezetőjének (tulajdonosának, munkavédelmi szakemberének) biztosnak kell lenni abban, hogy be vannak tartva a szabályok. Kis cégeknél, amikor a vezető távol van: mindig legyen megbízva egy arra alkalmas munkavállaló, akinek a feladata és kötelessége, hogy betartassa a szabályokat, és ha szükséges azonnal intézkedjen! Azonban, hogy mindezt elérd, még hiányzik egy nagyon fontos elem. Erről, vagyis a kontrollról fog szólni a következő rész:

7 A 4. aranyszabály: Folyamatos kontroll, a felelősség letisztázása: F Ez egyszerű és rövid rész lesz, de annál hasznosabb. Az első három lépéssel ki lett alakítva a bírságmentes állapotot, most a negyedikben már csak az előbbiek fenntartása a feladat! Ennek azonban egyetlen módja van: ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e. F A lényeg, hogy a feladatot és a feladat végrehajtási módját meg kell határozni, és számon kell kérni! A feladat végrehajtás ellenőrzési módját ki kell alakítani, egyértelművé kell tenni és az ellenőrzések végrehajtását végre kell hajtani és megfelelően dokumentálni kell! F Ha 4. pontban meghatározottak is végre vannak hajtva, akkor nagyon kicsi az esélye a bírságnak, illetve még egy dolog hiányzik: hogyan kell felkészülni a munkavédelmi ellenőrzésre…

8 A 5. aranyszabály: Felkészülés az ellenőrzésre… Ha mindent sikerül megvalósítani, amit a fentiekben le van írva, akkor alapvetően nem sok félnivaló van. A hasznos tippek az ellenőrzés esetére a következők: 1) Az ellenőrzős személyek fogadása: a felügyelő is ember és az első benyomás nagyon fontos! 2) A munkavédelmi tartalmú dokumentációk könnyen elérhető helyen legyenek, elő kell szedni, akkor is, ha nem kérik. És mindent! Legyen szép rendezett és összeszedett az anyag. Jó benyomást kell kelteni! És ha van munkavédelmi képesítésű, akkor vegyen részt az ellenőrzésem, illetve képviselje a céget. 3) A munkavállalók meghallgatásán részt kell venni. Gyakran fordul elő, hogy egyszerre két munkavállalót hallgatnak meg. 4) TILOS - aláíratni a munkavédelmi oktatást és nem tartod meg! 5) Mindig el kell olvasni az ellenőrzésről jegyzőkönyvet! Volt már rá precedens, hogy egy félreértés miatt, bírság keletkezett már úgy, hogy nem olvasta el az aláíró a jegyzőkönyvet, és úgy írta alá és egy tévedésből lett bírság. 6) Nagyon fontos, hogy a jegyzőkönyv az ellenzés tapasztalatait tartalmazza. 7) Mi a teendő, ha bírságot kap a cég? A határozatban bírság szerepel, mérlegelni kell, hogy érdemes-e fellebbezni és bírósághoz fordulni. Ha igen, akkor bírósághoz kell fordulni, mert ha ezután bírság kerül kiszabásra, a cég visszaeső lesz, ami bírságnövelő tényező a jövőben. Ha nem, akkor egyetlen lehetőséged van: befizetni a bírságot. Sajnos nincs méltányosság, és NEM csökkenti a felügyelőség a bírság összegét. Maximum részletfizetési kedvezményt lehet kérni, de azt is írásban indoklással. Tudni kell azt is, hogy a felügyelőnek utóellenőrzési kötelezettsége van, hogy ki vannak-e javítva a hibák, másrészt benne vagy a büntetett cégek listájában és bármikor kiszúrhatnak.

9

10 A bírságmegelőzés 5 aranyszabálya …ha ezekből csak egy is hiányzik, vagy nem megfelelő akkor abból probléma lehet! Köszönjük a FIGYELMET! Szalay Zsolt anyaga alapján!


Letölteni ppt "Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara MUNKAVÉDELEM 2010. március 24. Török Ferenc OMMF ÉA-i MV-i Felügyelősége (tanácsadó-felügyelő)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések