Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG. HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG. HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás."— Előadás másolata:

1 A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG

2 HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás

3 HATALMI ÁGAK – újabban multinacionális nagyvállalatok sajtó...?

4 TUDÁS – HATALOM amiről nem tudunk, az nem létezik (?) tájékoztatás – miről? – mit? – hogyan? – ki? (forráskritika) vö. moderált hatások modellje

5 JOGSZABÁLYOK 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról...?

6 2010. évi CIV. tv....az Országgyűlés a véleménynyilvánítás és a szólás, valamint a sajtó szabadságát, a médiaszolgáltatások kiemelkedő kulturális, társadalmi és gazdasági jelentőségét és a médiapiaci verseny biztosításának fontosságát figyelembe véve, a sajtószabadságról, a médiatartalmak alapvető szabályairól, valamint a médiatartalom-szolgáltatók és a közönség alapvető jogairól és kötelességeiről következő törvényt alkotja:

7 2010. évi CIV. tv. 1. § 6. Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy szerkesztői felelősséget visel (...)

8 2010. évi CIV. tv. (...) Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

9 2010. évi CIV. tv. 3. § (2) E törvény hatálya kiterjed azon médiatartalom-szolgáltató Magyarország területére irányuló, illetve a Magyarország területén terjesztett vagy közzétett médiaszolgáltatására és sajtótermékére, amely az Európai Gazdasági Térség egyetlen tagállamában sem minősül letelepedettnek, és amelynek médiaszolgáltatása vagy sajtóterméke felett egyik tagállam joghatósága sem állapítható meg.

10 2010. évi CIV. tv. 10. § Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.

11 1. § E törvény célja az adatok kezelésére vonatkozó alapvető szabályok meghatározása annak érdekében, hogy a (...) közügyek átláthatósága a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog érvényesítésével megvalósuljon. 2011. évi CXII. tv.

12 2. § (1) E törvény hatálya a Magyarország területén folytatott minden olyan adatkezelésre és adatfeldolgozásra kiterjed, amely természetes személy adataira, valamint közérdekű adatra vagy közérdekből nyilvános adatra vonatkozik. 2011. évi CXII. tv.

13 Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag akad... MOTTÓ

14 PROBLÉMÁK paradigmaváltás sajátosságai betart(at)hatóság követelménye formális vagy lényegi megfelelés elhallgatás – „fontos”?

15 PROBLÉMÁK „piac” – szenzáció kell véleményformálás – vö. médiamodellek „érték”rend dS>0 PC – „politikai korrektség” vö. paradigma

16 PROBLÉMÁK magyar anya- és apanyelvünk „ja persze” „bocsánatot kérek” „a hír igaz...”

17 Nyelvi-stiláris sajátosságok l. pl. a Kontroll Csoport elemzései jelzők hírsorrend.........

18 PÉLDÁK

19

20 EURÓPA & USA kultúra értékrend gyökerek kereszténység (vö. „Neumann-elv”)

21 ABORTUSZ Google nem enged „pro life” hirdetéseket abortusszal kapcsolatos kereséseknél lelkiismereti okból elutasító orvosok/ápolók kirúgva, kiközösítve 2014. EU: Tarabella-jelentés erőlteti (megint) NEM uniós hatáskör 2015.

22 EGY KÖZÜLÜNK EU ne támogasson embriókísérleteket európai polgári kezdeményezés 28 tagállam, kétmillió polgár Lisszaboni szerződés alapján Bizottság figyelmen kívül hagyta 2014.

23 GAY – Good As You? Dolce and Gabbana (two homosexual fashion designers) released strong statements in favor of marriage between a man and a woman, and against artificial reproduction. Now, Elton John and the LGBT lobby are organizing a boycott and accusing them of "homophobia." 2015. március

24 GAY – Good As You? felvidéki pap prédikációja nem mehetett adásba 2015. március

25 CSALÁD a tanár NEM tájékoztathatja a szülőt a gyerekét érintő ALAPVETŐ fontosságú ügyekben pl. dorgozás, terhesség stb. ~2006 német kormánydöntés: x-nemű: minden ember olyan nemű, amilyennek érzi magát 2013. egynemű párok örökbefogadhatnak USA: három leszbikus házasodott össze 2014.

26 CSALÁD a Német Etikai Tanács azt javasolta a kormánynak: vegye ki a büntető törvénykönyvből a testvérek közötti vérfertőző kapcsolat elítélését 2014.

27 CSALÁD a brit felsőház igent mondott a háromszülős génpiszkált gyermekekre 2015.

28 KETTŐS MÉRCE Charile Hebdo – 2015.

29 Je suis Charlie A „Charlie vagyok” kitűzők hordozói pedig fontolják meg, hogy a francia mondat azt is jelenti: Követem Charliet. Tényleg? A halálba is? A pr-kampány kiötlői hideg számítók. Ők a gyűlölködés nagykereskedői, sőt exportőrei is. Igaz rájuk persze a mondás is: Aki szelet vet, vihart arat. (Kiss Ulrich)

30 Je suis Charlie http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/13/trauermarsch-der- staatschefs-in-paris-war-inszenierung-auf-nebenstrasse/

31 ???

32 SZÓHASZNÁLAT cigány – roma elkövető – áldozat fiú, fiatal – férfi

33 SZÓHASZNÁLAT

34 http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos- allamtitkarsag/hirek/zombor-gabor-egeszsegugyi-allamtitkar-soron-kivuli-vizsgalatot- rendelt-el-az-ujszulott-osztalyokon

35 SZÓHASZNÁLAT Ártatlan Józsika esete

36 KERESZTÉNY JELKÉPEK jelképek (be)tiltása – betlehemek – karácsonyfák – keresztek iskolákban nyakláncon

37 ÉLETMÓD BEFOLYÁSOLÁSA barbibabák modellek – csontsovány – agyonretusált következmény – táplálkozási (magatartási) zavarok – plasztikai sebészet

38 MENEKÜLÉSI ÚT? túl sűrűn átszövött a társadalom, nincs hely függetlenül visszavonulni a nagy sajtóorgánumok az igazságnak mindig csak egy kis szeletét közlik, csak annyit, amennyi már sokkolja ugyan a szenzációra éhes közönséget, de még nem félő, hogy valakinek sérti az érdekeit

39 SZABAD, FÜGGETLEN SAJTÓ Milliárdosok és a hírszerzés fizetnek sok megbecsült német újságírót – Udo Ulfkotte https://www.facebook.com/ istvan.lovas.587/posts/ 573451132782476

40 ELHALLGATÁS Jobbik – MTI, sajtó, Elle-interjú (Dúró D.) izraeli – palesztin ellentétek.........


Letölteni ppt "A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG. HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések