Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az időmérés története Készítette: Káldi Laura 9.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az időmérés története Készítette: Káldi Laura 9.b."— Előadás másolata:

1 Az időmérés története Készítette: Káldi Laura 9.b

2 Tartalomjegyzék  Az idő mérése  Az időmérés módszerei  Az időmérés elve  Csillagászati módszerek  Régi időmérő eszközök  Az időmérés eszközei  Mechanikus órák  Korszerű időmérőeszközök  Atomórák  Érdekességek

3 Az idő mérése  Az idő mérése mindig valamilyen állandó, stabil csillagászati vagy fizikai jelenség alapján történik.  Az idő mérésének jelenlegi rendszere a sumér civilizációig nyúlik vissza. E mérési rendszer a megszokott tízes alap helyett hatvanas alapot használ: 60 másodperc van egy percben, és 60 perc van egy órában, valamint 360 nap (60×6) egy évben (néhánnyal kiegészítve). E számrendszerben a 12 is jelentős szám: a napnak 12 nappali és 12 éjszakai órája van (régen a napnyugta jelezte a nap végét) és 12 hónap van egy évben.

4 Az időmérés elve Időmérés fizikai alapja:  az inga lengésideje  kvarckristály rezgése  atomok rezgése

5 Az időmérés módszerei  Csillagászati módszerek  Régi időmérő eszközök  Mechanikus időmérők  Korszerű időmérőeszközök

6 Csillagászati módszerek Az időmérés elve a napnyi időtartam mérésén alapul.  Megfigyelhető, hogy bár a világos és sötét időszakok hossza nem egyforma, de egy sötét és egy világos időszak együttes hossza mindig ugyanannyi.  Ezt az időtartamot nevezzük egy napnak.  Ezt a jelenséget viszonylag hamar felismerték már az ókorban is, és időmérésre alkalmazták.  A babiloniak már Kr. e. 2400-ban az évet 12 egyenlő részre és a napot 24 órára osztották fel. Ők és tőlük függetlenül az egyiptomiak is 365 nap és 6 óra hosszúnak mérték az évet

7 Régi időmérő eszközök  A legkorábbi időmérő eszközöket az ókori Egyiptomban találták fel.  Napóra: A legegyszerűbb időmérő, más néven árnyékóra. Ez két farúdból áll: az egyik árnyékot vetett a beosztással ellátott másikra. Hasonlók napjainkban is láthatók, inkább érdekességként, díszítő térplasztikaként használják.  Vízóra:Az ókori Egyiptomban a rövidebb időtartamok mérésére a vízórát használták Működése:az egyik edényből a víz a geometriai méretei(térfogat, magasság, lyukméret) által meghatározott időtartam alatt csepeg át egy másik edénybe.

8 Régi időmérő eszközök  Homokóra:Rövidebb időtartamok mérésére használták a középkorban. Működése: két egymással keskeny csővel összekötött üvegedény geometriai méretei (térfogat,magasság, lyukméret) által meghatározott időtartam alatt pereg át a homok egyikből a másikba. A homokórát Európában már a XIV. század előtt használták.A XIV. század végén ezzel mérték a bírósági, az egyetemi felszólalások, hozzászólások vagy a büntetések idejét. Rövidebb időtartamok mérésére (vagy dísznek) ma is használják.  Tűz óra (gyertyaóra): A középkorban a gyertyát is használták rövidebb időtartamok mérésére, tűzórának hívták. Elve: az egyenletesen égő gyertyából azonos idő alatt azonos magasságú viaszoszlop olvad le. Használták a gyertyát időzítésre is. Egy szeget a megfelelő helyen a gyertyába szúrtak, amikor odáig elégett (a megfelelő időtartam lejárt), azt a fémtálkába leeső szeg jelezte.

9 Mechanikus órák  Az első mechanikus órákat a XIII. század vége felé készítették.  Nagy, robosztus szerkezetek voltak, az egész templomtornyot elfoglalták. Rugó vagy mozgó súly működtette ezeket.  Kisebb méretű, háztartásokban is alkalmazható változataik a XVI században fejlődtek ki. Ekkor jelentek meg a zsebórák és karórák is.  A XX. század elején az olcsó, nagytömegben gyártott mechanikus karórák mindenki számára elérhetővé váltak  A jó minőségű, precíz mechanikus órákkal napi egy másodperces pontosság volt elérhető.  Ma ennél sokkal pontosabb időmérőeszközök állnak rendelkezésre.

10 Korszerű időmérő eszközök Kvarcóra  Az 1970-s években jelentek meg az első kvarcórák.  Működésük egy kvarckristály rezgésén alapul.  A kvarckristály, méretétől függően, sok millió rezgést végez másodpercenként.  A kvarcórák 32768 Hz–es frekvenciával működnek amit egy megfelelő áramkör átalakít másodpercre, percre, órára, és egy kijelzőn megjeleníti.  A kijelzők először nagyméretű, un. ledes szerkezetek voltak. Korszerűbb változat a karórákban is használható un. folyadékkristályos kijelző.  A ma leginkább használatos kvarcórák (digitális órák), analóg kijelzővel készülnek.  Az 1980-as évek végére gyakorlatilag megszűnt a hagyományos mechanikus órák gyártása.

11 Atomórák  Atomórának olyan típusú órát nevezünk, melyben atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat.  Az SI-ben az egy másodperc a 133-as tömegszámú cézium izotóp sugárzás 9192631770 periódusának időtartama. Az atomóra olyan berendezés, amely a fenti periódusidő pontos mérésével egy óraszerkezetet működtet. Az atomóra pontossága nagy, a számítások szerint 2000 évente 0,0001 sec tér el.  A lézeres órák még ennél is nagyobb pontosságúak.

12 Érdekességek  Egy másodperc kb. 1,855×1043 Planck-idő hosszúságú.  A világmindenség kb. 4,3×1017 másodpercnyi idős az Ősrobbanás elmélete alapján, ami kb. 8×1060 Planck-időnek felel meg.  Az átlagos emberi élet kb. 3,9×1052 Planck-idő.  2006-ban a legrövidebb közvetlenül mért időtartam, az atommásodperc 10−18 nagyságrendű, ami kb. 1026 Planck-időnek felel meg.

13 Köszönöm a figyelmet!  Források:  http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/IdomKors.htm http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/IdomKors.htm  http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91#Az_id.C5.91_m.C3.A9r.C3.A9se http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91#Az_id.C5.91_m.C3.A9r.C3.A9se  Google képek


Letölteni ppt "Az időmérés története Készítette: Káldi Laura 9.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések