Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői."— Előadás másolata:

1 Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői portfolióhoz Készítette: Téren Gizella Gyöngyi 2014. 03. 06.

2 Kétcsoportos óvoda az Ugyeri tanyavilágban

3 Óvodánk sajátosságai Területi és társadalmi szegregáltság Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek magas száma Szülők sajátosságai: iskolázatlanság, munkanélküliség, mélyszegénység, gyermekek magas száma Gyermeklétszám: 48 Óvoda dolgozói: 4 óvodapedagógus, 1 fejlesztőpedagógus, 2 dajka

4 Vezetői kihívások Bizony nem könnyű vezetőnek lenni! Felelősség - sokoldalúság Tudni kell bánni az emberekkel, el kell igazodni a jogi törvényi útvesztőkben, érteni kell az óvoda menedzseléséhez, és elsőként kell reagálni a környezeti kihívásokra.

5 Új kihívások: a portfólió Milyen érzelmeim voltak? Negatív ellenérzések Túl sok munka Családtól elvett idő Félelem Milyen érzelmeim vannak? Pozitív érzelmek Magabiztosság Értéke lesz az eddigi munkának

6 Hogyan boldogulok vezetőként? Előnyök Vezető is vagyok, de a csoport életében is aktívan részt veszek Naprakész információim vannak a munkatársaim pedagógiai munkájáról Hátrányok Kevesebb idő jut a vezetői munkára, így gyakran túlmunkára kényszerülök

7 A portfólió készítés folyamata Mire van szükség? Időre, információra, dokumentumokra Törvények: 20/2012 (VIII.31) EMMI Rendelet; 26/2013 (VIII.30.) Kormány Rendelet 2011 évi CXC Törvény a Nemzeti Köznevelésről E –portfolio felhasználói útmutató IDŐ? Dokumentumok

8 Mit tegyek bele a portfólióba? Hogyan rendszerezzem amit eddig végeztem? Milyen felelőssége van a vezetőnek abban, hogy elegendő dokumentáció legyen? Mennyire vonta be a vezető a dolgozókat az óvodai életbe? Van ahol túl kevés, és van ahol túl sok az a dokumentáció amit fel lehet használni.

9 A mi óvodánkban miből válogattunk? Pedagógiai tevékenység dokumentumai fül Eredetiségnyilatkozat Pedagógiai szakmai tevékenységek bemutatása, dokumentumai Egyéb pedagógiai tevékenység bemutatása, dokumentumai Önálló alkotói művészeti tevékenység bemutatása, dokumentumai A pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása

10 A teljesség igénye nélküli lista Pályázati tevékenység: önkormányzati pályázatok (úszás, egészséges életmód, parkosítás) IPR pályázat, TÁMOP pályázat Publikációk: Intézményen kívüli szakmai tevékenység: előadások tartása, gyermekvédelmi kerekasztal szervezése, kapcsolattartás más óvodákkal, egyetemi csoportok látogatásának szervezése, konferenciákon részvétel, stb.

11 Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink Levélcím: Széchenyi úti Óvoda Ugyeri Tagóvodája 2700 Cegléd – Ugyer Külterület 066/2 Telefon: 06-53-707-880 Mobil: 06-30-515-48-01 Email: ugyeriovi@indamail.huugyeriovi@indamail.hu Előzetes egyeztetés után minden érdeklődőt szívesen fogadunk!


Letölteni ppt "Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések