Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Úton a Zöld Óvoda felé… Müllerné Nagy Krisztina Óvodapedagógus – környezeti nevelő Zöld óvoda szakértő Némethné Kovecsánszki Alexandra és Kossár Janka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Úton a Zöld Óvoda felé… Müllerné Nagy Krisztina Óvodapedagógus – környezeti nevelő Zöld óvoda szakértő Némethné Kovecsánszki Alexandra és Kossár Janka."— Előadás másolata:

1 Úton a Zöld Óvoda felé… Müllerné Nagy Krisztina Óvodapedagógus – környezeti nevelő Zöld óvoda szakértő Némethné Kovecsánszki Alexandra és Kossár Janka A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

2 Óvodai Szakértő – felkérés »A svájci-magyar projekthez kerestek Örökös címet elnyert óvodát MAGONC ÓVODA - 2013-ban nyertük első körben az ÖZO címet Környezeti Nevelő és Fejlesztőpedagógia végzettségem van Több zöld tanfolyam Vezető-helyettesként rálátásom a beszerzésekre stb. Zohe alapító tag Pályázat írások A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

3 A Humusz… »Majd 20 éve a hulladékcsökkentést, fenntartható fogyasztást és termelést elősegítő módszerek, jó gyakorlatok keresése, fejlesztése és terjesztése oktatással, tanácsadással, saját magazinnal, hírportállal, adatbázisokkal, lobbival országos és nemzetközi szinten »12 tagszervezet »45 Nulla Hulladék Hálózati tag »120 regisztrált önkéntes »2007 óta akkreditált pedagógusképzés A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

4 Tanácsot adunk - lakossági tanácsadó irodát működtetünk - egy évtizede szervezünk lakossági előadásokat hulladékos, környezetvédelmi és fogyasztási témákban A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

5 Szemléletet formálunk - tömegrendezvényeken tanácsadó standunkkal jelenünk meg - kiadványainkkal, tematikus honlapjainkkal, szervezeti kommunikációnkkal a széleskörű szemléletformálást és tájékoztatást célozzuk A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

6 Oktatunk - oktatóközpontunkban az óvodás, általános és középiskolás diákok, továbbá egyetemi, főiskolai hallgatók számára egyaránt tartunk foglalkozásokat - tematikus tanösvényt működtetünk - iskolai programunk keretében akkreditált képzéseket tartunk pedagógusoknak, és ösztönözzük az oktatási intézmények zöld gazdálkodását A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

7 Közreműködünk a szabályozási keretek kidolgozásában - a helyi önkormányzatokkal közös fenntartható hulladékgazdálkodási projekteket tervezünk - a Humusz szakértői, tanácsadói minőségben évek óta részt vesz a hulladékos jogszabályok társa-dalmi egyeztetésében - konferenciákon jelenünk meg, workshopokat szervezünk A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

8 SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola Programok kiszélesítése c. projekt »OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) hajtja végre »Megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. »Megvalósítás időtartama: 2012. július 1. – 2016. június 30. »Célja: - a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, - a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése, - a Natura 2000 területek ismertségének növelése. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

9 A projekt várt eredményei Módszertan: Módszertani fejlesztés, szakmai és tájékoztató kiadványok létrehozása és sokszorosítása; szakmai képzésfejlesztés és akkreditálás Forrásközpont hálózat: 2 országos és 14 regionális forrásközpont kiválasztása és kialakítása, képzőik képzése, munkája Ökoiskola és Zöld Óvoda Programok kiszélesítése, fenntartása: Ökoiskola és Zöld Óvoda rendezvények, tanácsadás és képzés: az Ökoiskola és a Zöld Óvoda cím elnyerésének/megtartásának támogatására A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

10 A projekt és a fejlesztések várt hatása »Szemléletváltás, környezettudatos életmód választásának elősegítése a gyermekek körében »Zöld Óvoda és Ökoiskola cím és ezzel járó előnyök ismertsége javul »Élethosszig tartó környezeti nevelés megalapozása, és egészséges életszemlélet elfogadottsága növekszik »Hálózatok, együttműködések erősödnek »Európai szinten jelentős természeti kincseink tudatosodnak, a velük való felelős gazdálkodást a helyi lakosok gyakorlatában ismerik meg az óvodák, iskolák »Helyi értékek felmutatása révén erősebb a kötődés a lakókörnyezet közösségéhez és a tájhoz. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

11 KMR zöld óvoda hálózatfejlesztése »A Humusz Szövetség 2013-ben a közép-magyarországi régió az Ökoiskolák és Zöld Óvodák Hálózatának Regionális Forrásközpontja lett. »Megbízatásunk lényege, hogy az Országos Forrásközpont (KOKOSZ: Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) által fejlesztett útmutatók (Zöld Óvoda útmutató, Natura2000 útmutató), segédanyagok és megtartott képzések révén a régiónkban segítsük a Zöld Óvoda Hálózat bővítését, a címekre pályázó intézmények felkészülését. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

12 Fő feladataink I. Mentorálás »Összesen 80 óvoda mentorálását vállaltuk a következő években. »A mentorálási folyamat első lépése egy személyes találkozó, az óvodában, melynek lépései a következők: óvodabejárás az óvoda környezeti nevelési tevékenységeinek felmérése, fejlesztési javaslatok a pályázat ismertetése, intézményre szabása a pályázat beadásáig folyamatos segítségnyújtás »A mentorált intézményeket ellátjuk Zöld Óvoda útmutatóval. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

13 Fő feladataink II. »Akkreditált képzés zöld óvoda koordinátoroknak(30 óra - 30 kredit) Cél, hogy a résztvevő képessé váljon: »saját intézménye számára reális, projektekre bontható munkatervet összeállítani; »a munkatervből következő innovatív projektek hatékony megvalósítására és értékelésére; »a fenntarthatóság pedagógiájának szemléletét hatékonyan kommunikálni a pedagógus közösségben (nevelőtestületben) és az intézmény fenntartója felé. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

14 Fő feladataink III. »Akkreditált képzés zöld óvoda koordinátoroknak »az intézmény lehetőségeinek feltárása a helyi települési célok megvalósítása terén, »a Natura 2000 területek megismerését szolgáló módszertani alapismeretek Összességében: a környezettudatos szemlélet terjesztése és elfogadtatása a zöld óvoda koordinátor szűkebb/tágabb környezetében. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

15 Fő feladataink III. »Akkreditált képzés zöld óvoda koordinátoroknak Tervezett Időpontja a KMR régióban: 2016.február Tájékozódás, regisztráció: »http://humusz.hu/oktatas/zold-ovoda-kepzes A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

16 Előnyök »Összetett szakmai segítség a Regionális Forrásközponttól a címpályázatra való felkészülésben »Jól használható, szakmailag megalapozott munkaterv elkészülése »Tudás és eszközök: segédanyagok, háttéranyagok, módszertani és gyakorlati ismeretek »Mindezt térítésmentesen, mert az OFI programjának megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

17 Zöld Óvoda program »Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából,a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hirdeti meg a pályázatot (MMgM) »2006 óta, 2007-en nem írták ki, 2009-ben hét „Zöld Óvoda Bázisintézmény” 2013-ban pedig már Örökös Zöld Óvoda címre is pályázhattak a 3x ZO címmel rendelkezők »5040 óvodai tagintézményből, 728 óvoda rendelkezik Zöld Óvoda címmel, 38 pedig Örökös Zöld Óvoda címmel A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

18

19 Rákosmenti Százszorszép Óvoda »Budapest XVII. kerületében, Rákoskerten »Miben segíthetnek? »Bemutató foglalkozások tartása a csoportjaikban, »gyakorlati munkáinak a megismertetése, »a Zöld Óvoda pályázat szempontsorának értelmezése, »módszertani és technikai segítségnyújtás a pályázat elkészítéséhez. Bázisintézmények listája: www.zoldovoda.hu oldalon elérhető. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

20 „Zöld Óvoda”, „Örökös Zöld Óvoda” cím »Nem jár együtt költségvetési támogatással »A díjazottak oklevelet kapnak, szakmai elismerés! »Partnerkapcsolatok építését segíti »Marketingtevékenység során, mint a környezeti neveléssel kapcsolatos irányultságáról szóló referencia »Zöld Óvoda Hálózat tagja lesz, kapcsolatrendszere bővül »Népszerűbb a szülők körében A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

21 „Zöld Óvoda”, „Örökös Zöld Óvoda” címpályázat »Pályázók köre: a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény 7§ (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott, belföldi székhelyű óvodák, fenntartótól függetlenül. »Beadás: folyamatosan (2015-ben a 2 határidő április 30 és szeptember 5 voltak), a 2016-ös még nincs kiírva! Bírálás: évente 2x. Letöltés: www.zoldovoda.hu/hu/palyazat A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

22 Pályázati feltételek 2014. »Beadás intézményenként, ha több feladatellátási hely van - tagintézményenként, telephelyenként külön-külön – történik, amelyekben a pályázati feltételek adottak. »A pályázni kívánó intézményi nevelőmunkája során teljesíti a Zöld Óvoda Kritériumrendszerben (1.sz. melléklet) foglalt tartalmakat az Önértékelési szempontsor alapján (3.sz. melléklet) »A kritériumrendszerben ellenőrzött időszak időtartama: a 2011/2012-es, a 2012/2013-es valamint a 2013/2014-es nevelési év – tehát a kitöltésnél ezen évek vehetők figyelembe A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

23 Kötelező dokumentumok, első alkalommal pályázók esetében »Adatlap (2.sz. melléklet) »Önértékelési szempontsor (3. sz. melléklet) »Fenntartói támogató nyilatkozat (4. sz. melléklet) »Nevelőtestületi nyilatkozat (5. sz. melléklet) »Külső szakember támogató nyilatkozata (6. sz. melléklet) »Kritériumrendszerben foglalt tartalmak 60%-át kell teljesíteni »Hiánypótlás 1x lehetséges, kézhezvételtől számított 3 munkanapon belül A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

24 Kötelező dokumentumok, második - harmadik alkalommal pályázók esetében »Az előzőekben említett 2.,4.,5.,6. sz. mellékletek »Önértékelési szempontsor (3/A sz. melléklet) »Összehasonlító, elemző beszámoló(7/A sz. melléklet) »Kritériumrendszerben foglalt tartalmak 80%-át kell teljesíteni »Hiánypótlás 1x lehetséges, kézhezvételtől számított 3 munkanapon belül A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

25 Kötelező dokumentumok, Örökös Zöld Óvoda címre pályázók esetében »Intézmény, aki 3 alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet »Adatlap (2. sz. melléklet) »Összehasonlító, elemző beszámoló: „Út az Örökös Zöld Óvodához” címmel, amelyben az intézmény bemutatja fejlődési folyamatát (7/B sz. melléklet) »Fenntartói támogató nyilatkozat (4. sz. melléklet) »Elkötelezettségi nyilatkozat (8. sz. melléklet) »Az elnyert „Zöld Óvoda” oklevelek hitelesített másolatai »Hiánypótlás 1x lehetséges, kézhezvételtől számított 3 munkanapon belül A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

26 „Külső szakember”, aki támogató nyilatkozatot adhat »Például: »Helyi hulladékgazdálkodással foglalkozó cég szakembere »Környezetvédelemmel foglalkozó egyesület szakembere »Közoktatási szakértő (környezeti nevelés szakterülettel) »Erdei óvoda szervezésével foglalkozó szakember, erdész A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

27 Pályázat benyújtásának módja »Pályázat beadása folyamatos »A kötelezőkön kívül, képek, egyéb dokumentumok NEM mellékelhetők! »1 eredeti és 1 másolati példányban postán Elektronikus úton, a zoldovoda@mmgm.hu e-mail címre - aláírás és pecsét nélkül, de szövegesen meg kell egyezni a papíralapú dokumentummal »Előírt példányszámban, elsőbbségi ajánlott küldeményként, „ellenőrző lista”: »Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közművelődési Főosztály (1367 Budapest, Pf. 129) A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

28 Egyéb információk I. »A „Zöld Óvoda” címet a nyertes pályázó a közzétételtől számított 3 évig használhatja. »A 3 éves periódus végén, újabb pályázat útján ismét megszerezhető. »Ha a címet már korábban elnyert intézmény 3 év után új pályázattal nem kezdeményezi a cím birtoklásának meghosszabbítását, akkor azt elveszti.>> visszaszerezhető, „újrapályázó” intézménynek tekintik, rájuk a másodszorra ill. harmadszorra pályázók dokumentációja vonatkozik. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

29 Egyéb információk II. »A címet harmadszor elnyert sikeres pályázók számára – a programban, mint a program bázisóvodája – mentori feladatok vállalására is lehetőségük nyílik. »„Örökös Zöld Óvoda” cím visszavonásig érvényes. »Monitoring rendszer: a Cím használatának ideje alatt az intézmények a Címnek megfelelő tevékenységét ellenőrzik (FM és az EMMI és az általuk felkért szakemberek) A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

30 Svájci-Magyar Együttműködési Program hivatalos weboldala http://www.svajcihozzajarulas.hu Nemzeti Koordinációs Egység Svájci- Magyar Együttműködési Program weboldala http://www.swiss-contribution.hu A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

31 www.humusz.hu 1111 Budapest, Saru u. 11. Tel/fax: (06) 1 386-2648 E-mail: humusz@humusz.hu zoldovoda@humusz.hu A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.


Letölteni ppt "Úton a Zöld Óvoda felé… Müllerné Nagy Krisztina Óvodapedagógus – környezeti nevelő Zöld óvoda szakértő Némethné Kovecsánszki Alexandra és Kossár Janka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések