Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős."— Előadás másolata:

1 Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős

2 Bankolás alatti szint Banki oldal Magas tranzakciós költség, kisösszegű ügyletek. Magas tranzakciós költség, kisösszegű ügyletek. Nemkívánatos ügyfélkör Nemkívánatos ügyfélkör Fiókhálózat, lefedettség hiánya Fiókhálózat, lefedettség hiánya Rosszul dizájnolt termékek Rosszul dizájnolt termékek Ügyfél oldal Magas kockázat Magas kockázat Fedezethiány Fedezethiány Rövidtávú fogyasztói minták Rövidtávú fogyasztói minták Robin Hood-effekt Robin Hood-effekt A „szegénység vámszedői” A „szegénység vámszedői”

3 Mire is való a bank? Alapvetés: Profit Elsődleges: Pénzügyi szolgáltatások Pénzügyi szolgáltatásokDe: Társadalmi integráció (ld. a Bizottság legújabb irányelvét) Társadalmi integráció (ld. a Bizottság legújabb irányelvét) Pénzügyi fejlesztés, mint lehetséges közös nevező Pénzügyi fejlesztés, mint lehetséges közös nevező A bankolás alapjai A bankolás alapjai Evolúció vagy alternatíva? Országonként eltérő helyzet. 1. Társadalmi kezdeményezések 2. Banki, belső kezdeményezések (CSR) 3. „Felülről jövő” (ritka, de: Jasmine)

4

5

6

7 Általános tapasztalatok A válság radikálisan lecsökkentette a megtakarítási kapacitást a célcsoport körében. Igenis van alsó küszöb (ellentétben a nemzetközi szakirodalommal). A válság radikálisan lecsökkentette a megtakarítási kapacitást a célcsoport körében. Igenis van alsó küszöb (ellentétben a nemzetközi szakirodalommal). A nők részvétele spontán módon alakult 75% felettire A nők részvétele spontán módon alakult 75% felettire Csak erős helyi szereplő („helyi hős”, önkormányzat, közösség) esetében működik bármelyik modellben is Csak erős helyi szereplő („helyi hős”, önkormányzat, közösség) esetében működik bármelyik modellben is Szétválasztható és szétválasztandó az előkészítő és kiegészítő költség a hitelprogram költségeitől Szétválasztható és szétválasztandó az előkészítő és kiegészítő költség a hitelprogram költségeitől Közösségfejlesztő dimenzió spontán mód lett fontos programelem Közösségfejlesztő dimenzió spontán mód lett fontos programelem Adaptálhatatlanság, politikai érdektelenség Adaptálhatatlanság, politikai érdektelenség Bizalmatlanság Bizalmatlanság Takarékszövetkezetekkel általában jó együttműködés, de a cigányokat nem szívesen látják a fiókokban Takarékszövetkezetekkel általában jó együttműködés, de a cigányokat nem szívesen látják a fiókokban

8 Lehetséges folytatás, továbblépés? Lehet-e NGO alapon ezt csinálni? Igen: Ilyen rugalmasságra nem képes egyetlen állami szervezet sem. (Egyes önkormányzatok azonban alkalmasak lehetnek.) Ilyen rugalmasságra nem képes egyetlen állami szervezet sem. (Egyes önkormányzatok azonban alkalmasak lehetnek.) A bankszámlavezetés szinte megkerülhetetlen, ezért csak konzorciális keretben (takszövök) vagy nagyon „innovatív” módon lehet ez. A bankszámlavezetés szinte megkerülhetetlen, ezért csak konzorciális keretben (takszövök) vagy nagyon „innovatív” módon lehet ez. Az NGO-k nem fedik, nem fedhetik le a teljes országot – és tapasztalatok szerint épp ott van „lefedettségi probléma”, ahol a szükség a legnagyobb Az NGO-k nem fedik, nem fedhetik le a teljes országot – és tapasztalatok szerint épp ott van „lefedettségi probléma”, ahol a szükség a legnagyobb Csak konzorcium, szektorközi együttműködés keretében Csak konzorcium, szektorközi együttműködés keretében Nem: Az NGO-k kiszámíthatatlan finanszírozása miatt ez nem tűnik bölcsnek. Az NGO-k kiszámíthatatlan finanszírozása miatt ez nem tűnik bölcsnek. A HPTv megkötései miatt mindenképp vagy csak új szabályozás alapján vagy banki szereplő bevonásával. A HPTv megkötései miatt mindenképp vagy csak új szabályozás alapján vagy banki szereplő bevonásával.

9 Ki legyen a célcsoport? Az egyértelműen adódó válasz nem is annyira egyértelmű: „A bankképtelen, vagy bankoknak célcsoportot nem jelentő rétegek.” De ez nem pontosan meghatározható, mert az elmúlt években folyamatosan változott a kereskedelmi bankok célcsoportja; az elmúlt években folyamatosan változott a kereskedelmi bankok célcsoportja; az innovatív technológiákkal bevonható (lenne) az a kör is, ami eddig technikai akadályok miatt nem volt az; az innovatív technológiákkal bevonható (lenne) az a kör is, ami eddig technikai akadályok miatt nem volt az; nem mindegy, hogy a banki működés vagy az ajánlott termék nem illeszkedik-e a célcsoport igényeihez, jellemzőihez. nem mindegy, hogy a banki működés vagy az ajánlott termék nem illeszkedik-e a célcsoport igényeihez, jellemzőihez.

10 Mit lehetne ettől várni? Szerényen banki ismeretek, készségek javulnak; banki ismeretek, készségek javulnak; háztartás-gazdálkodás konszolidálódik (valamelyest) -› hozzákapcsolhatóak kiegészítő adósságkezelő programok; háztartás-gazdálkodás konszolidálódik (valamelyest) -› hozzákapcsolhatóak kiegészítő adósságkezelő programok; kisösszegű felhalmozás – kríziskezelő-képesség javul (uzsora ellen); kisösszegű felhalmozás – kríziskezelő-képesség javul (uzsora ellen); társadalmi (társas) integráció; társadalmi (társas) integráció; NEM VESZNEK FEL HITELT. NEM VESZNEK FEL HITELT.

11 Mit lehetne ettől várni? Bátran: hitelezhetővé válik egy teljesen dezintegrálódott kör; hitelezhetővé válik egy teljesen dezintegrálódott kör; tranzakciós költségek csökkennek; tranzakciós költségek csökkennek; „rátelepíthető” szolgáltatások; „rátelepíthető” szolgáltatások; állami-önkormányzati ellátórendszerbe beépül a modell; állami-önkormányzati ellátórendszerbe beépül a modell; állami forrás (a működtetésre); állami forrás (a működtetésre); uniós forrás (ez össze is jöhetne, ha nem a magyar intézményrendszeren keresztül jönne). uniós forrás (ez össze is jöhetne, ha nem a magyar intézményrendszeren keresztül jönne).

12 Támogatók: Open Society Institute, Levi Strauss Foundation Köszönöm a figyelmet! Béres Tibor beres.tibor@autonomia.hu beres.tibor@autonomia.hu www.autonomia.hu 06 30 516 5632


Letölteni ppt "Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős."

Hasonló előadás


Google Hirdetések