Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klikk. A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klikk. A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat)"— Előadás másolata:

1 Klikk

2 A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat) és a gazdasági (megfelelő kereset, lakás/?/) feltételek adottak. Mindezek azonban általában csak felnőtt korban, az iskolák elvégzése után állnak fenn. A nemi élet kezdete viszont megelőzi ezt az időszakot. Gyermekvállalásra orvosi és társadalmi szempontból ebben az időszakban – nevezzük tizenéves kornak – jobb nem gondolni.

3 Gyakran hallunk elítélő megjegyzéseket a tizenévesekkel, nemi életük szabadosságával kapcsolatosan. Vegyük figyelembe sajátos helyzetüket, mielőtt ítélkezünk. A nemi érés már 14 éves korban bekövetkezik, ugyanakkor a társadalmi érettség időszaka mind jobban kitolódik.

4 Az iskolák elvégzése, mind hosszabb időt igényel, az utódok eltartásához szükséges kereset, lakásfeltételek még huszonéves korban is nehezen teremthetők meg. Így a biológiai és társadalmi érettség között egyre tágabb időszakadék tátong, szinte megoldhatatlan helyzet elé állítva a fiatalokat.

5 A biológiai érettséget követően két, embert próbáló feladattal kell a fiataloknak megbirkózniuk. Meg kell találni a megfelelő társat, majd pedig – lehetőleg már közösen – meg kell teremteni a gyermekvállalás anyagi feltételeit.

6 A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 18 éven aluliak tapasztalatlanok, felelőtlenek és alacsony arányban védekeznek megbízható módszerekkel. Gyakran csak partnerüktől vagy barátnőiktől szerzik be az információt az alkalmazott módszer tekintetében. A nagyarányú megbízható módszer- használat ellenére Magyarországon magas a terhesség-megszakítások száma. Az abortuszon átesők több mint 10%-a tinédzser. Ezért válnak e sokak szemében magánügynek vélt kérdések közüggyé.

7 „ Az abortusz prevencióját tekintve fontos szerepe van az orvosnak, védőnőnek és a médiának. A nagyfokú tájékozatlanság csökkentésében nagyfokú médiakampányra és a biztonságos fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek tananyagba való beépítésére lenne szükség.”-írja Dr. Kozinszky Zoltán Nem vitatjuk, hogy a fiataloknak joguk van-e a házasság előtti nemi életre vagy sem, csak segíteni szeretnénk, hogy ne siessék el, és emberhez méltóan tegyék.

8 Tudatosítani szeretnénk, főleg a tizenéves lányokban, hogy a testi érettség önmagában még nem elégséges a nemi élet adta öröm teljes megismeréséhez. Ehhez érett személyiségre is szükség van. Tizenéves korban egy nemkívánt terhesség, vagy nemi betegség súlyos következmények- kel járhat.

9 Az élet örömeit érdemes sorjában és alaposan megízlelni. Majd élni kell a modern orvostudomány adta lehetőségekkel, a megbízható fogamzásgátlás lehetőségeivel.

10 A fogamzásgátlásra való igény ősrégi, de igazán hatékony módszerek csak az elmúlt évtizedekben állnak rendelkezésre. „Az utókor ítélete szerint a XX. sz. legnagyobb hozzájárulása az emberiség egészségéhez nem az oltások, az antibiotikumok vagy a szervátültetések, hanem a fogamzásgátló tabletta lesz”- állapította meg a Lancet- ismert orvosi hetilap egyik közleményben. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy a gyermek születését a nő vagy a házaspár a lehető legkedvezőbb időpontra tervezze.

11 A fogamzásgátlás három alapszabálya:  Minden módszer jobb a semminél  Minden párnak meg kell találnia a nekik legjobban megfelelő módszert  Minden fogamzásgátló módszer alkalmazását meg kell tanulni.

12 A fogamzásgátló módszerek értékét számos követelmény határozza meg:  a veszélytelenség,  a hatékonyság  legyen könnyen megtanulható  legyen olcsó  és a nemi élet adta örömöket ne befolyásolja.

13 Hogyan védekezzünk? A fogamzásgátlásra napjainkban számtalan módszer van. Gumióvszer, pesszárium, spermaölő szerek, méhen belüli eszközök, injekciók, és végül, de nem utolsósorban fogamzásgátló tabletták. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Némelyik fogamzásgátló módszer nem zavarja a szerelmi együttlét önfeledtségét, ám kellemetlen mellékhatásokkal járhat, más módszerek alkalmazása viszont nagyobb figyelmet igényel, és nem is valók mindenkinek.

14 Minden esetben a párok döntik el, hogy melyik módszert tartják a leginkább üdvösnek. A fogamzásgátlók becsült megbízhatósága 1- 10-ig terjedő skálán módszer átlag művi meddővé tétel 9,21 fogamzásgátló tabletta 8,36 intrauterin eszköz 7,82 kondom 6,3

15 Módszer Átlag – pesszárium 4,44 – megszakított közösülés 3,39 – spermicidek 3,2 – hüvelyöblítés 2,8 Folytatjuk!


Letölteni ppt "Klikk. A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések