Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései."— Előadás másolata:

1 Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései a Gyerekesély Programtól?

2 Bátonyterenyei kistérség települései Lakosságszám: 25.366 fő BÁTONYTERENYE – a kistérség központja Mátraverebély DorogházaNagybárkány KisbárkányNagykeresztúr MárkházaNemti MátramindszentSzuha MátranovákLucfalva MátraterenyeSámsonháza

3 A GYEP eredményei a Bátonyterenyei kistérségben 1. Csökken a munkanélküliség  a Programban 48 fő lesz alkalmazva (jelenleg 22 fő már dolgozik, április 1-jétől kezd 23 fő, május 1-jétől 3 fő) A munkanélküliségi ráta a Bátonyterenyei kistérségben: 20 %, A foglalkoztatási ráta: kb. 43 %. Olyan eszköz- és emberi erőforrást biztosít, ami a jövőben hasznosan alkalmazható a kistérségben Olyan hiányzó vagy nem elégséges szolgáltatásokat egészít ki, amely révén a célcsoport jobb ellátásban részesül (Pl. Egészségfejlesztés: logopédiai szolgáltatás, pszichológus, fejlesztő pedagógus, Gyermekétkeztetés, Felzárkóztatás, Szabadidős szolgáltatások)

4 Szükségletfelméréssel, tapasztalatszerzéssel, kapcsolatépítéssel olyan adatbázist nyer a Kistérségi Gyerekesély Iroda, amely rendkívül hasznos és kamatoztatható a Többcélú Társulás számára is Elkészül a 10 évre szóló Kistérségi Gyerekesély Stratégia Elkészül a 3 éves cselekvési program és forrástérkép, ami a nehéz helyzetben lévő kistérség jövőjét „kiszámíthatóbbá teheti” a pályázati vagy egyéb források feltérképezése által A szociális gazdaság egy formája létrejön, amely a helyi igényekre összpontosítva hosszú távú foglalkoztatást biztosít a hátrányos helyzetűek számára  segíti a társadalomba való beilleszkedést A GYEP eredményei a Bátonyterenyei kistérségben 2.

5 A Kistérségi Gyerekesély Iroda olyan összehangolt intézményrendszert alakít ki, amely minden szakterületen megkönnyíti majd a kistérségben dolgozók, és ott élők együttműködését, a szegény gyerekek hatékony ellátását Együttműködési megállapodás lesz aláírva az alábbi szervezetekkel: Cigány Kisebbségi Önkormányzatokkal, Oktatási intézményekkel, Szociális központtal, Munkaügyi Központtal, Civilekkel stb.) A Program nyilvánossága, népszerűsítése révén megismerik a Bátonyterenyei kistérséget megyei és országos szinten is Szemléletváltást ér el a Program, ami több kezdeményezést is elindíthat A GYEP eredményei a Bátonyterenyei kistérségben 3.

6 Települési szintű „haszna” a Gyerekesély Programnak 1. A gyermekszegénységgel, mint megkerülhetetlen társadalmi problémával szembe néznek majd a települések, felismerik, hogy cselekedni kell Települési szintű intézkedési tervek, megoldási javaslatok lesznek kidolgozva a Kistérségi Gyerekesély Stratégia összehangolt elkészítéséhez Közösségi színterek jönnek létre a Program révén 3 évre, amelyek létrehozására eddig nem volt lehetőség (pl. Közösségi Ház, IT-pontok, ifjúsági klubok) A településen élők igényeit és elvárásait megismerhetik a felmérések révén A programok, munkahelyteremtés, kilátástalanság csökkentése növeli a települések megtartó erejét A Kistérségi Gyerekesély Iroda munkatársai révén további pályázati forrásokat, kiegészítő szolgáltatásokat, programokat nyerhet az adott település

7 3 településen felújítás után közösségi tér lesz kialakítva, amelyet az ott élő lakosság is igénybe vehet 11 településen 471 rászoruló gyermek kap meleg ételt nyári időszakban, 2 évig 14 tagóvoda részesül könyv- és játékkészletben 7 iskolában iskolai pedagógiai munkát segítő asszisztensek dolgoznak 3 iskolában iskolai szociális munkások dolgoznak 7 iskolában a pedagógusok továbbképzésben részesülnek 4 településen lesz felzárkóztató tevékenység 6 településen fog dolgozni települési koordinátor a szakmaközi hálózat tagjaként Labdarúgó csapat jön létre 5 település gyerekeiből 10 településen jön létre Információs Társadalom pont Települési szintű „haszna” a Gyerekesély Programnak 2.

8 Előzmények: 1, Tudatos előkészítő munka: külső és belső szakemberekkel, civilekkel  a tervezési folyamat állandó dilemmája volt, hogy jó válaszok születtek-e a problémák megoldására, és tovább lehet-e építkezni a programból? 2, A GYEP előkészítésében résztvevők száma: kb. 140 - 150 fő volt A sikeres pályázat adatai: 3, Pályázati azonosító: TÁMOP-5.2.3-09/1.-2009-0002 4, Pályázati projekt címe: „Táguló világ” a Bátonyterenyei kistérségben 3, Főpályázó: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása 4, Támogatás összege: 537.684.705 Ft 5, Projekt időtartama: 2010.12.01. – 2013.11.30. Kiegészítő információk az uniós pályázat előkészítéséről és a nyertes pályázatról

9 2011. április 1-jén induló tevékenységeink 1. Adósságkezelési tanácsadás Napközi Nagykeresztúr Egészségfejlesztés IT-pontok kialakítása ( Mátramindszent-Szuha, Mátranovák- Mátraterenye, Dorogháza-Nemti, Nagybátony, Kisterenye, Nagybárkány- Márkháza, Mátraverebély) + BITI (2 fő felvétele) Felzárkóztatás (Mátranovák, Kisbárkány, Mátramindszent, Márkháza)

10 2011. április 1-jén induló tevékenységeink 2. Gyermekmédia műhely és honlap Kistérségi Pedagógiai Műhely - Biztos Kezdet műhelymunka Közösségfejlesztés Szakmaközi hálózat (13 fő megbízása) Kistérségi Gyerekesély Iroda  7 fő szakmaközi koordinátor (közoktatás, korai nevelés, ifjúság, szociális, IT, egészség-fejlesztés, közösségfejlesztés)  6 települési koordinátor (Dorogháza, Márkháza, Mátranovák, Mátraterenye, Mátraverebély, Nagybárkány)

11 Nyáron és szeptembertől induló tevékenységeink Gyermekétkeztetés Nyári és sporttáborok Kirándulás, színházlátogatás Családi Erdei Óvodai Program Óvodai játék és könyvkölcsönzés Fejlesztő pedagógia Sporttevékenység: foci Esélynap Fejlesztő tábor

12 Elérhetőségeink: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása Kistérségi Gyerekesély Iroda 3070 Bátonyterenye, Városház út 2. III.em. Tel.: (32) 353-877 (126-os mellék) Fax: (32) 553-025 Weboldal: www.tagulovilag.hu E-mail cím: gyep.batonykisterseg@gmail.com

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései."

Hasonló előadás


Google Hirdetések