Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: 11.C tanulói. Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: 11.C tanulói. Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú,"— Előadás másolata:

1 Készítette: 11.C tanulói

2

3

4 Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú, buszos utazásra. Utunk során rengeteg látnivaló volt. Határátkelés Viszonylag kis közúti forgalom mellett megérkeztünk a határra, ahol egy gyors igazolvány ellenőrzés után sikeresen átértünk Románia területére.

5 A település állandó problémával küzd földrajzi elhelyezkedése miatt, hiszen a Sebes-Körös völgyében fekszik, így a folyók tavaszi áradásai fokozott veszélyt jelentenek a falura nézve. Ilyenkor a településhez vezető utakon közlekedni nem lehetett, így új út kiépítése vált szükségessé, mely a település és Nagybáród között épült meg. Megérkeztünk hosszú utunk első kis állomásához. A hegyek bámulatosak voltak, feltűntek és alábuktak, megrendíthetetlenül álltak és nyúltak a végtelenbe. Az 580 méteres óriások képezték Kolozs és Bihar megye határát.

6 Szent Mihály templom Betekintést nyerhettünk a templom berendezésébe és megismerhettük a korok kultúráinak keveredését. Mátyás király szülőháza Megtekintettük Mátyás király szülőházát, valamint az arról árulkodó emléktáblát. Továbbindulás Kolozsvárról Elhagytuk az általunk gyönyörűnek tartott várost. A buszról megpillantjuk a román főteret Avram Iancu szobrával és rácsodálkozunk a Nemzeti Operaszínházra, továbbá a Bethlen bástyát.

7 Ide tartozik az Aranyos vidéke, Aranyosszék, és a Nyugati Kárpátok. Sok érdekes mondát hallottunk ezekről a helyekről és megtudtuk, hogy a Nyugati Kárpátokban aranyat bányásztak.

8 A Tordai-hasadékban túráztunk egyet. Egy másfél órás sétáról volt szó (már akinek), ahol megtekinthettük a csodás Tordai-hasadékot, amin át is keltünk a túra keretében. A Hasadék 1833-tól természetvédelmi területnek minősül. Tordatéri-hasadékhoz tartozik Mezősík, melynek városai: Szék, Boncida, Válaszút. Torda városán csak áthaladtunk. Az idegenvezető pár dolgot mondott a helyről, mint pl.: az itteni magyarság nagy része 1940 és 1944 között átvándorolt Észak Erdélybe, ezért a magyarok csak elszórtan találhatóak

9 Találkozás utáni első fotó Határtalanul program témamegbeszélése

10 Megérkeztünk a szállásra, ahol kinyújtóztattuk, elgémberedett tagjainkat, és elfoglaltuk szálláshelyünket, majd elfogyasztottuk a vendéglátóink által készített finom ételeket.

11

12 Közös munka a baróti iskolában Az első éjszaka utáni reggeli elfogyasztását követően elmentünk a setétpataki panziótól Barótra a fogadó iskolába, ahol az informatika termekben kezdetét vette a közös termék kidolgozása.

13 Az ottani tanulókkal való megismerkedés és a közös projekt kidolgozása után együtt ellátogattunk a kisbaconi származású Benedek Elek szülőházához, a Marilakhoz, illetve egy, a mai napig működő vízimalomhoz, ahol egy nagyon kedves, idős néni és férje fogadott bennünket. Ezután felsétáltunk a temetőbe, ahol megtekintettük Benedek Elek és felesége sírhelyét.

14

15 Indulás vissza Barótra Innen visszafelé vettük az irányt és útközben megálltunk a Feredőknél, ahol többen kipróbálták a gyógyhatású víz jótékony hatásait. A mellette levő borvíz-forrás iható vas ízű, enyhén kénes vizét többen meg is kóstolták. Érkezés a szállásra A vacsorát elfogyasztva tábortüzet raktunk, amelyen virslit és mályvacukrot sütöttünk miközben retro zenéket énekeltünk.

16

17 A reggeli után, a baróti közös munka végeztével, elindultunk, hogy megnézzük a környék természeti értékeit, először a Mohos Tőzeglápot.

18 Ezután körbejártuk a Szent Anna tavat, ahol élveztük a napsütést, kacsáztunk és megfigyeltük a tóban élő állatokat. Innen pár km-es út után megérkeztünk a Büdös barlanghoz, amiben minden diák 2-3 percig élvezhette a mofetta egészségre jótékony hatását.

19 A körút során ellátogattunk Csíksomlyóra, ahol megnéztük a Barátok Feredejét, felzarándokoltunk a Kálvária-dombra és megcsodáltuk a Szent Mária templomot.

20

21

22 Estére visszaérkeztünk a szállásra, ahol a közös vacsora elfogyasztása után tábortüzet raktunk a testvériskola diákjaival, közben énekeltünk, beszélgettünk.

23

24 A délelőtt során az elmúlt napok történéseit dokumentáltuk, majd búcsúztunk a baróti iskolától, diáktársainktól.

25

26 Utolsó állomásunk: Tordai sóbánya

27 Üröm az örömben: átkelés a határon, ahol a romániai határszakaszon a hosszú várakozás után leszállították a teljes utazóközönséget és egyenként történt az iratok átvizsgálása. Kimerülve a sok utazástól fáradtan, de mégis rengeteg pozitív élménnyel gazdagodva, megérkeztünk iskolánk parkolójába, már alig várva, hogy másnap osztálytársainknak beszámolhassunk a csodálatos kirándulásról.


Letölteni ppt "Készítette: 11.C tanulói. Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések