Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megszentelt Élet Éve - Szerzetesek Éve 2015/16.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megszentelt Élet Éve - Szerzetesek Éve 2015/16."— Előadás másolata:

1 Megszentelt Élet Éve - Szerzetesek Éve 2015/16

2

3 A rendalapító: Kalazanci Szent József *1556/’57 Peralta de la Sal, Spanyolország + Róma, 1648. augusztus 25. Jómódú szülei taníttatták, mert okos és szorgalmas volt. Már iskolásként,,a kis szent''-nek nevezték, „mert minden nap úgy ment iskolába, hogy előtte imádkozott, amiért tanulótársai kigúnyolták”. 27 évesen szentelték pappá, püspöki helynök lett, komoly egyházi karriert jósoltak neki

4

5 Az iskolaalapító szent 34 évesen teológiai doktorátust szerzett, majd Rómába ment, ahol 10 évig Colonna bíboros palotájában élt. Közben megismerte Róma szegényeinek életét, látta a nyomorgó fiúk nevelés és tanítás nélküli, kilátástalan helyzetét ( sokan az utcán éltek,éheztek, gyakran verekedtek, loptak, durvák, piszkosak és rongyosak voltak. Írni, olvasni, számolni nem tudtak.)

6 Scola Piae = Kegyes Iskola Jelentése ingyenes, Isten és emberek kegyéből élő Lemondott karrierjéről a gyerekek miatt Don Antonio Brendani, a Szent Dorottya- templom plébánosa adott két termet, hogy ott ingyen tanítsa a csavargó gyerekeket, maga is segített a tanításban. További két pappal, tehát négy,,tanerővel'', 1597 novemberében megnyílt a Szegény Gyermekek Ingyenes Iskolája, a Schola Piae. Sok tollat, tintát, papírt, tankönyvet vásárolt a szegény fiúknak.

7

8 A Rendalapító Néhány hét múlva már száz gyermek szorongott a két teremben, és a számuk egyre nőtt. Így Józsefnek hamarosan több papot is segítségül kellett hívnia a tanításhoz. Két év múlva már egy egész házat béreltek. Kalazanci Szent József megalapította a Piarista Rendet. 9 év múlva az iskolájában már ezer növendék tanult. Megvásárolhattak egy nagy házat. Nem sokkal később Rómán kívül is egymás után nyíltak a piarista iskolák nemcsak Itáliában, hanem Európa más országaiban is. Magyarországra is jöttek piaristák, Podolin-ban (ma Lengyelországhoz tartozik) telepedtek le.

9

10

11 „A második Jób” 90 éves, amikor egyes emberek gonoszsága és irigysége miatt: X. Ince pápa 1646-ban feloszlatta a rendet. Úgy tűnt, egész életműve semmivé lett.,,Az Úr adta, az Úr elvette. Legyen áldott az Úr neve!'‘ De 8 évvel a halála után ismét szerzetesrend rangjára emelték a közösséget, őt magát pedig később szentté avatták.

12

13 Kalazanci Szent Józsefet Augusztus 25-én ünnepeljük. XII. Pius pápa 1948-ban a katolikus népiskolák égi pártfogójává, patrónusává nevezte ki. Nov. 27. Patrocinium ünnepe. A mi iskolánknak is ő a védőszentje.

14 A Rend létszáma a XX. és XXI. sz-ban 1976-ban 1800 piarista élt a világon Ma Magyarországon kb. 70 tagú a rend

15

16

17

18 Piarista iskolák Magyarországon Budapest, Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola (a Bencés- és a Ferences renddel közösen) Budapesti Piarista Gimnázium Kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Piarista Iskola, Mosonmagyaróvár Piarista Iskola, Nagykanizsa Dugonics András Piarista Gimnázium és Kollégium, Szeged Piarista Szakiskola és Kollégium, Göd Piarista Gimnázium, Göd Búzaszem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Göd Szeged, Egyetemi Szakkollégium

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 6 + 7,5 + 8 = 21,5 év börtön

35

36

37

38

39 2012. márc. 15-én Dr. Navrasits Tibor miniszterelnök - helyettes a magyar hagyományok és kultúra iránt elkötelezett oktató-nevelő és iskolavezetői tevékenysége elismeréseként Gere Györgynek, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának, a budapesti XI. kerületi Szent Benedek Óvoda, Általános Iskola és Két Tanítási Nyelvű Gimnázium énektanárának, a MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át

40

41 Ima a papi zsolozsmából Könyörögjünk! Istenünk, ki Szent József áldozópapot a határtalan szeretet és türelem ajándékával tetted képessé arra, hogy egész életét az ifjúság nevelésének és tanításának szentelje, kérünk, engedd, hogy akit bölcs tanítómesterként tisztelünk, kövessük is az igazság szolgálatában!

42 Piarista nővérek a XIX. sz-tól Nagykárolyban és Szatmárnémetiben (Erdély)

43 „Egy meghívás van minden teremtmény szívébe írva, melyre a válasz: az öröm titka.” (Boldog Celestina Donati, alapító)

44 Himnusz Kalazanci Szent Józsefhez (részlet) Szentje és atyja Kegyes Iskoláknak, Nagyra törekvő, nemes ifjúságnak Hitre, tudásra, szép életre, jóra Példaadója! Híven a széphez, az igazhoz, jóhoz Állhatatosan az Isteni Szóhoz Menni előre, hogy az Úrhoz érjünk: Légy a vezérünk. Sík Sándor Sch.P.


Letölteni ppt "Megszentelt Élet Éve - Szerzetesek Éve 2015/16."

Hasonló előadás


Google Hirdetések