Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PACITA-projekt eredménye: ajánlások a döntéshozóknak Mosoni-Fried Judit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PACITA-projekt eredménye: ajánlások a döntéshozóknak Mosoni-Fried Judit."— Előadás másolata:

1 A PACITA-projekt eredménye: ajánlások a döntéshozóknak Mosoni-Fried Judit

2 Miről beszélek? - Technológiai hatáselemzés - Miért van szükség technológiai segítségre? - Konzultációk tíz országban - Konzultáció Magyarországon - Ajánlások

3 PACITA = Parliaments and Civil Society in Technology Assessment EU FP7, 2011-2015 A technológiai hatáselemzés (TA) intézményi bázisának erősítése, új szervezetek létrejöttének segítése Európában. Részvevők: Ausztria, Belgium (Vallónia), Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Hollandia, Írország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország (Katalónia). Koordinátor: Danish Board of Technology. A konzorcium magyar részvevője: az MTA Titkársága. http://www.pacitaproject.eu/

4 Technology Assessment (TA) = technológiai hatáselemzés = Kutatási tevékenység: társadalmi szempontból fontos fejlemények, technológiai fejlesztések várható hatását vizsgálja. Alternatív megoldásokat dolgoz ki a politikai döntéshozók számára. = Bevonja a társadalmi szereplőket. Párbeszéd. = Politikai kapcsolatépítés, függetlenség. = Nyilvánosság, a figyelem felkeltése.

5 Technológiai hatáselemzés: intézményes formában TA: Intézményes keretben végzett tevékenység Intézményi formák: parlamenti támogatással; akadémiai ernyő alatt; technológiapolitikai szervezet tudományos egységeként; nonprofit szervezetként Témák a 2000-es években: klímaváltozás, nukleáris energia, közlekedés, fenntartható fogyasztás, biztonság, személyiségi jogok és a közösségi média stb.

6 A PACITA 3 mintaprojektje 1. genomika a közegészségügyben; 2. idősödő társadalom; 3. fenntartható fogyasztás. Idősödő társadalom: Új technológiai lehetőségek a gondozásban, gyógyításban.

7 Technológiai segítség? Lehetőség és kényszer A téma indokoltsága: - 2050-ben 3x annyi 80 éven felüli, mint ma (világ); - a 80 év felettiek kb. 30%-a ellátásra/segítségre szorul; - sok az egyszemélyes háztartás; - az életkor előrehaladásával csökken a mobilitás, beszűkülnek a társas kapcsolatok; e közben:

8 Technológiai segítség? - a betegséggel küzdő ember is szeretne minőségi életet élni. Feszültség: - a közösségi források növekedése jelentősen elmarad az igények növekedése mögött; - nincs elég képzett munkaerő az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban; - a családokra túlságosan nagy terhet ró az idős (beteg) családtagok gondozása.

9 Technológiai segítség? Az EU „érdekeltsége”: aktív és egészséges öregedés Európa polgárai számára. Az egészségügyi és szociális kiadások mérséklése.

10 Konzultáció 10 országban. Forgatókönyvek 2025-ig Feltételezés: a) Az egyén és a társadalom felismeri a távgondozás és a távgyógyítás előnyeit. Aktív fellépés. b) A politikai szereplők felismerik a probléma súlyát. Készek stratégiai döntések meghozatalára.

11 10 ország: az alapellátás része legyen egy távgondozási alapcsomag. - Az öregedő társadalmakban új szemlélet, új módszerek és eszközök kellenek az egészségügyben és a szociális ágazatban. - Fontosak a távgondozással kapcsolatos kutatások, modellkísérletek, projektek. Egyre inkább szükség lesz az önálló életvitelt segítő távfelügyeleti és távsegítséget nyújtó rendszerekre. - Fiatalon kell megkezdeni a felkészülést.

12 Az idősek is sokfélék Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy: - Az (idős) emberek többsége igényli az emberi segítséget a gondozásban. - A közpénzből finanszírozott alapellátás biztosítása és színvonalának emelése a legfontosabb. A távgondozásnak kiegészítő szerepe lehet. - Az idősek is sokfélék. Nem jó a „mindenkinek ugyanazt” megoldás.

13 Lassú haladás Ausztria, Norvégia, Dánia: hosszú távú stratégia, öngondoskodás, állami szabályozás Németország, Írország: társadalmi párbeszéd az öregedés társadalmi következményeiről

14 Eszközök kipróbálása: projektek Leggyakoribb: riasztók Norvégia: 2014-ben 32 városban indult az eszközök kipróbálása. Alapcsomag Katalónia: detektorok (elesés) és vérnyomásmérők, gyógyszerszedési figyelmeztetők. Állami támogatás+saját hozzájárulás Dánia: tájékoztatási projektek. Mi vehető igénybe Németország: Modellfalu a távgondozási és a távgyógyítási eszközök használatához

15 PACITA szcenárió workshop Budapesten, 2014 KSH: 65+ népesség aránya 13,2% (1990); 17% (2011), 30% (2060: népesség előreszámítás). - Ne bízzunk mindent az államra - Mentális, fizikai és anyagi felkészülés - Legyen információ, tájékoztatás a lehetőségekről - Önkéntes munka: már vannak eredmények - Tíz év távlatában várható: közösségi összefogás, az önkéntes részvétel erősödése az idősek gondozásában is. Ehhez képzés, anyagi és más segítség

16 PACITA: ajánlások döntéshozóknak/minden érintettnek 1. Újfajta egészségügyi és szociális rendszerre van szükség az európai társadalmak elöregedése miatt. 2. Közmegegyezés szükséges a kötelezően biztosítandó minimális, de minőségi, személyre szabott alapellátás elemeiről. 3. Legyen az alapellátás része a technológiai alapcsomag.

17 Ajánlások (folytatás) 5. Legyen hosszú távú állami feladat a távgondozáshoz szükséges informatikai infrastruktúra fejlesztése. Uniós szinten egyeztetett állami szabályozás kell az eszközök alkalmazásával kapcsolatban. 6. Minden jel szerint növekszik az önkéntes munka szerepe az egészségügyi és a szociális ellátásban is. Kapjanak képzést az önkéntesek. 7. Az önkormányzatok fontos szerepet játszanak a gondozásban. Az állam kiemelt partnerei az ellátás területén. 8. Kapjon állami támogatást a távgondozást és a távegészségügy fejlődését segítő K+F tevékenység.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A PACITA-projekt eredménye: ajánlások a döntéshozóknak Mosoni-Fried Judit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések