Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIOS Őze Norbert 9.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIOS Őze Norbert 9.c."— Előadás másolata:

1 BIOS Őze Norbert 9.c

2 Tartalomjegyzék BIOS Feladata Beállításai Története Fajtái Képek
Forráslista

3 BIOS A BIOS az angol Basic Input Output System rövidítése, ami magyarul  alapvető bemeneti–kimeneti rendszert  jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál Fizikailag az alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói alkotják a számítógép BIOS-át. BIOS tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ismernie kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt. Ez az információ egyrészt magába a BIOS-ba van bekódolva.

4 BIOS feladata Hardverek ellenőrzése Hardverek vezérlőinek betöltése
Rendszerkonfiguráció Az operációs rendszer merevlemezről,SCSI egységről, USB-ről, hálózati kártyáról vagy egyéb tárolóról való elindítása. BIOS interfész biztosítása az operációs rendszer számára. A BIOS az indítási folyamat során ellenőrzi a hardvert és a különféle perifériákat ,és ha hibát észlel, azt valamilyen módon jelzi is a felhasználó felé,ezt általába rövid és hosszú hangjelzés kombinációval.

5 BIOS beállításai BIOS-beállításaihoz egy billentyű vagy billentyűkombináció lenyomásával férhetünk hozzá a gép indítóképernyőjének megjelentekor.  Ezek álatalában DEL,F2,F10,F11,vagy Ctrl+Alt+Esc billenytűkkel érhetjük le. Figyeljünk oda mit csinálunk benne, ha nem tudjuk akkor ne nyúljunk semmihez,mert rossz beállítás tönkreteheti a gépet.

6 BIOS története A BIOS fogalma Gary Kildall találmánya és elsőként a CP/M operációs rendszerben jelent meg 1975-ben,amely a CP/M gépspecifikus részét írja le, a boot folyamat alatt töltődik be és közvetlenül a számítógép hardverével áll kapcsolatban, ahhoz interfész-funkciókat biztosítva. A CP/M gépek általában csak egy a ROM-ba helyezett egyszerű boot loader-rel rendelkeztek. Az Intel a Tiano kódnevű termékével kívánja leváltani a közel 20 esztendős BIOS-t. Azonban a BIOS utódjának az UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) tekinthető, mely már támogatja a grafikus megjelenést és a Secure Boot opciót, mely csak aláírással ellátott kódot enged betölteni.

7 BIOS fajtái Rendszer BIOS Video BIOS
Ez az alaplapon helyezkedik el, amely a legfontosabb szerepet betöltő fő BIOS. Video BIOS A videokártyán helyezkedik el. Minden EGA, illetve ennél fejlettebb videokártya rendelkezik egy kártyafüggő BIOS kiegészítéssel, amely biztosítja a vezérlőáramkörök sajátos képességeinek kezelését és illesztését a rendszerhez.

8 BIOS chip

9 BIOS menü

10 BIOS menü

11 Forráslista http://hu.wikipedia.org/wiki/BIOS
 


Letölteni ppt "BIOS Őze Norbert 9.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések